More

  Fikk tre spisskater på en time – fra land!

  Nå i julen var Kristoffer Skjervold, broren Jonas Skjervold og kompis Even Eriksrud på en todagers fisketur på jakt etter skater fra land. Dette resulterte i et lite stykke norsk sportsfiskehistorie.

  Av: Endre Hopland

  Det var en kai nord i Trøndelag som var utgangspunktet for fisketuren, og som det ofte gjør under nattlig agnfiske i bruskland, gikk det mye i småhai fra starten av. En piggskate havnet likevel på land i løpet av den første kveldsøkten, så helt skateløse var de ikke. Med dårlig vær og relativt laber uttelling, hadde de likevel ikke ståltroen på storfangst før det siste passet på andre fiskedag. Dette skulle raskt snu.

  – Vi hadde fisket i rundt to timer da det runnet for første gang. Jonas satte tilslaget, stangen fikk en kraftig bue og det sto helt stille der ute. Mens dette pågikk, runnet det på stangen til Even. Tilslaget ble satt, og samme resultat. Etter kraftig pumping, kom det etter hvert to spisskater til syne. Den ene var stor, den andre veldig stor, sier Kristoffer Skjervold til Hooked.

  Les også: Sjekk Vilhelm sin rekordstore spisskate

  Karene hadde med seg en senkeåv, men den kom til kort på disse skapningene. Etter noen hektiske og slitsomme minutter i mørket, kom de seg likevel ned i en stige. Her fikk de dirigert det slik at begge fiskene ble berget.

  – Vekten på Even sin fisk stoppet på 7,9 kilo, mens Jonas sin veide massive 12,9. Vi var litt i sjokk der vi sto, og klemmer og jubelrop gikk om hverandre. Så tok vi noen kjappe bilder, og slapp de tilbake igjen. En helt fantastisk opplevelse, sier Skjervold.

  Dobbeltrun av spisskate hører til de absolutte sjeldenheter, selv på godplassene en når med båt. Fra land er det nærmest uhørt å kunne ta bilde av to levende spisskater på avkokingsmatten samtidig. Men det går tydeligvis an.

  spisskater-4
  To levende spisskater på den samme avkrokingsmatten er ikke noe en ser hver dag. (Foto: Privat)
  spisskater-3
  Jonas Skjervold og Even Eriksrud med spisskate-doublét. Fra land! (Foto: Privat)

  Som om ikke situasjonen var spesiell nok, runnet det på ny bare 20 minutter senere. Denne gangen var det på Kristoffer sin stang det var aktivitet, og nok en gang var det solid tyngde i andre enden da tilslaget ble satt. Noen minutter senere var spisskate nummer tre på under en time på land.

  – Denne var noe mindre med sine 5,94 kilo, men tre spisskater på land innenfor den samme timen må jo være smått sensasjonelt, sier en strålende fornøyd skatefisker til Hooked.

  Les også: Her bader Hanne (29) med den svære spisskaten

  Dette er et utsagn han har helt rett i. Spisskatene er en fisk som vanligvis trives på dypt vann, og som relativt sjelden blir tatt på sportsfiskeutstyr. Bare en håndfull mennesker har fått fisken fra land, og bare et par ganger tidligere har det blitt landet to spisskater fra land samme turen. Tre på en time er garantert unikt.

  spisskater-1
  Kristoffer Skjervold med spisskate nummer tre på under en time. (Foto: Privat)

  Jonas Skjervold kan etter all sannsynlighet også påberope seg en soleklar norgesrekord fra land på arten, selv om det ikke føres egne lister for slikt. Som en ren bonus er det også en av de kuleste fiskeartene vi har her til lands de tre karene har hatt fullklaff med, så her er det av med hatten og kryss i taket.

  Les også: En litt annerledes historie om en blanketur

  – Vi har nok opplevd noe helt utenom det vanlige. De fleste tenker nok at det er galskap å sitte i forblåst regnvær å fiske midt i romjulen, men vi angrer ikke et sekund på det, sier Kristoffer Skjervold til Hooked.

  For ordens skyld var spisskate ny art for samtlige av fiskerne, så den historiske fangsten var også perfekt fordelt på alle som tok del i begivenhetene.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles