More

  Prøv et langt paternoster-takkel på dypt vann (Hooked+)

  Det er mye liv på havbunnen, men en god del fiskearter liker seg også høyere oppe i vannlagene. Disse får du med et langt paternoster-takkel.

  Av: Endre Hopland

  Paternoster-takkelet er ofte den aller første riggen en fersk agnfisker tar i bruk, og takkelet er veldig enkelt å lage. Standardoppskriften finner du her, og med enkle justeringer funker takkelet til mer eller mindre alle typer fisk og fiske. Etter de artene som lever pelagisk på dypt vann, er det lange takler med mange kroker som gjelder.

  Les også: Møt kaldtvannsbarracudaen – lysingen frem i lyset (Hooked+)

  Med et langt paternoster-takkel menes gjerne 10-25 meter og fem-seks kroker med god avstand mellom hver. Slike takkel fanger det mest meste som kan finne på å svømme oppover i vannlagene, men typiske fangster er vassild, kolmule og den nå fredede blålangen. Taklene har også vist seg effektive etter dypvannssnålingen skolest. Arter som sei, lyr, makrell og taggmakrell dukker også opp på nedslepp eller oppsveiv, slik de gjør det nesten uansett hva du fisker med.

  Dersom du vil gå målrettet etter de overnevnte artene, og prøve å unngå typiske bunnlevende fisker som brosme, er det også en klar fordel å kjøre en lang knekkfortom mellom takkelet og loddet. Denne varierer du lengden på selv, men fem-ti meter er et fint utgangspunkt. Du vil nok oppleve å få brosme et stykke over bunn også, men det vil skje langt sjeldnere.

  Med både takkel og knekkfortom kan du risikere å sitte med 35 meter med takkel i båten. Slikt er ikke så enkelt å holde styr på, så dersom du har noe du kan surre takkelet rundt etter hvert som det trekkes over bord, vil dette gjøre fisket ditt enklere.

  Så, hvorfor fisker vi med så lange takler? Det hele handler selvsagt om å fiske av en så stor del av vannsøylen som mulig. Fiskene som jakter pelagisk flytter seg nemlig opp og ned i vannet, og selv om du finner de fem meter over bunn en dag, betyr ikke det at de står her den neste. Da kan de like godt stå 50 meter over bunn.

  Les også: Bruk bom og slep etter den bunnlevende fisken (Hooked+)

  Takkelet egner du som vanlig med det du måtte ønske, men etter de overnevnte artene vil en liten fiskebit, en reke eller en kombinasjon av disse vanligvis fungere veldig bra. Takkelet fiskes ellers så rolid som mulig. Vanligvis kommer en lengst med å bare holde det helt i ro, og vente på at nappene skal komme.

  I videoen under kan du i levende bilder se hvordan et langt paternoster-takkel fungerer i praksis:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles