More

  Toppfiskene i 2017 – en aldri så liten årsoppsummering

  Fiskeåret 2017 bød på mye fin fisk, og en mimrerunde gjennom de siste tolv tilbakelagte månedene har resultert i en bildekavalkade av toppfiskene.

  Av: Endre Hopland

  Vi jobber mye og til alle døgnets tider i Hooked, men gjennom jobben får vi også veldig gode muligheter til å drive med det vi liker aller best. For Bernt sin del er dette jakt og friluftsliv, med innslag av litt fisking. For min del er det fisking over hele linjen.

  Jeg synes alle typer sportsfiske er moro, men de som følger spalten Redaktørloggen har antagelig fått med seg at det er variert saltvannsfiske etter forskjellige arter, og da aller helst så store eksemplarer som mulig av hvert fiskeslag, som stort sett får fokus.

  I 2017 ble det fisket mest på hjemmebane, og de aller fleste turene gikk ut på fjorden som ligger rett utenfor stuedøren. Et par lengre turer ble det også, både nordover og østover, men den beste uttellingen kom lokalt. Her følger 2017s personlige toppfisker:

  Årets første specimenfisk satt på årets aller første fisketur, en kolmule på 820 gram.
  Årets første tiplusser ble en lange på 10,6 kilo.
  Denne ble etterfulgt av en specimen-lysing på 10,32 kilo. To tiplussere av forskjellig art på samme tur tar vi absolutt med oss.
  Ny pers på sild ble det også. Fisken veide 403 gram.
  Årets andre specimen-lysing veide 10,14 kilo.
  Jeg trodde tikilosgrensen skulle ryke på denne lysingen også, men vekten stoppet på 9,8 på dette usedvanlig pene eksemplaret.
  Specimen-kolmule nummer to for året, også denne på 820 gram.
  Denne lysingen var litt mindre enn de andre på listen, 9,32 kilo for å være nøyaktig, men den ble til gjengjeld tatt på spinnutstyr og fireball, en metode jeg har brukt mye i år.
  Specimen-kolmule nummer tre for året, 820 gram nok en gang.
  Ny pers på vassild ble det også, da denne nydelige specimen-fisken på 1440 gram tok agnet mitt på 160 meters dyp.
  Spisskate over ti kilo har lenge vært en drøm, og i sommer fikk jeg dette prakteksemplaret på 13,1 kilo utenfor Folla. Dessverre satt kroken rett utenfor kjeften, så ny pers blir ikke notert. En fantastisk fisk var det likevel.
  På tur til Langesund ble det også ny pers på fjesing med denne fisken på 460 gram.
  På en kjapp hyttetur dukket denne grove glassvaren på 1320 gram opp.
  Og like etter hugg en artsfrend på 1360 gram.
  Under Langesundfestivalen ble det pers på rødknurr med denne fisken på 320 gram. Dette er ikke akkurat noen kjempefisk, men arten er utrolig flott og en sjelden fangst de fleste steder i landet.
  I Langesund dukket det også opp en torsk på 8+. Dette i seg selv er ikke så spesielt, men fisken ble minneverdig både fordi den tok på hekle 40 meter over bunn og fordi den holdt til plakett for festivalens største torsk.
  En av årets absolutt beste fisker for min del var denne spisskaten på 6,96 kilo, tatt under kystmeite på hjemmebane.
  Pukkellaksen er svartelistet i Norge, og en veldig uvanlig fangst sør for Finnmark. Da hele kysten vår plutselig ble invadert av fiskene i sommer, måtte jeg likevel gjøre et forsøk. Det endte med ny art på 1420 gram.
  Bursdagsgaven til meg selv i 2017 ble denne nydelige specimen-blåstålen på 710 gram. Ny pers med god margin.
  Etter mange høstsatsinger dukket det i 2017 endelig opp en berggylte på over to kilo, nærmere bestemt 2040 gram. Årets fisk i mine øyne.
  Denne flotte berggylten ble årets nest største med sine 1830 gram.
  Brosme på 7,9 kilo er egentlig ikke noe å stoppe pressen for, men lokalt er det et veldig pent eksemplar til arten å være.

  Fiskeåret 2017 har vært begivenhetsrikt også utover mine egne fangster, og dersom du vil lese hele årsoppsummeringen kan du gjøre det her. Det nye fiskeåret er allerede i gang, og dersom starten er en pekepinn på hva som er i vente, gleder jeg meg virkelig til fortsettelsen…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles