Paternoster-takkelet er effektivt og ekstremt anvendelig i både ferskvann og saltvann, og det er ingen heksekunst å lage det selv. Vi viser deg hvordan.

Av: Endre Hopland

Paternoster-takkelet er ofte den aller første riggen en fersk agnfisker tar i bruk, og det er det flere gode grunner til. For det første er den enkel å lage, for det andre kan den brukes til mange typer fiske og for det tredje er den en effektiv fiskefanger, nesten uansett hvilke av de norske artene en er på jakt etter. Dette gjelder både i ferskvann og saltvann, selv om det er i sistnevnte den brukes mest hyppig.

Så, hvordan lage sitt eget paternoster-takkel? Det er som nevnt veldig enkelt. Alt du trenger er Et par meter med snøre (monofilament), to swivler, en hempe eller en splittring og så mange kroker som du ønsker at takkelet skal være utstyrt med. Det anbefales også å investere noen kroner i litt slange eller noen sleeves av gummi, men dette er ikke et absolutt must.

Slik lager du ditt eget paternoster-takkel:

Punkt 1: Her er alle komponentene du trenger for det som i dette tilfellet skal bli en tokroks-paternoster. På bildet ser vi to kroker, to lightsleeves, to swivler, en hempe og gode to meter med 1,0-mono. Merk at den frittliggende hempen fint kan byttes ut med en spilttring eller en hempeswivel.
Punkt 2: Fest den ene swivelen i den ene enden av snøret. Bruk den slukknuten du føler deg komfortabel med.
Punkt 3: Lag en løkke på snøret der du ønsker at den første opphengeren skal være. Ikke lag noen knute, men samle løkkeendene mellom fingrene, som vist på bildet.
Punkt 4: Flett hovedsnøret og løkken inn i hverandre fem-seks ganger, og tre toppen av løkken inn i midten av fletten, som vist på bildet.
Punkt 5: Fukt knuten godt, og stram til. Dersom du har gjort ting riktig, skal løkken se ut som på bildet.
Punkt 6: Samle løkketoppen i en spiss, og tre på lightsleeven eller gummislangen. Gummien beskytter snøret mot spisse fisketenner, og selvlysende slange fungerer også som attraktor.
Punkt 7: Tre kroken inn på løkken, med den spisse enden pekende oppover.
Punkt 8: Legg løkken over krokbuen, og trekk kroken mot deg, slik at løkken blir liggende rundt krokskaftet helt oppe ved krokøyet.
Punkt 9: Tre lightsleeven eller gummislangen over krokøyet.
Punkt 10: Gjenta prosedyren der du ønsker opphenger nummer to, og knyt den andre swivelen i enden av snøret. Fest henpen i swivelen.
Punkt 11: Slik ser det ferdige paternoster-takkelet. I den øverste swivelen fester du snøret fra snellen din, i det nesderste fester du er blylodd. Krokene egnes med valgfritt agn.

Paternoster-takkelet kan lages i alle snøretykkelser og krokstørrelser, og du velger selv hvor mange kroker du vil bruke, og hvor lang avstand det skal være mellom disse. Standardoppsettet under generelt havfiske er to-tre kroker med rundt to meters mellomrom, men på dypt vann er det ikke uvanlig å bruke fem-seks kroker, og gjerne ha tre-fire meter mellom hver av disse. Takkelet fungerer godt uansett hvordan du går frem, så det er bare å komme seg ut for å teste.