More

  De norske rekordfiskene: Hengebuksvinet fra Telemark (Hooked+)

  Flemming Fredriksen måtte gni seg i øynene både to og tre ganger da han så at vekten pendlet rundt firetallet. I veienettet lå det nemlig en suter.

  Av: Endre Hopland

  Det var i begynnelsen av juni 2011 at Flemming Fredriksen og Jørgen Ødmann Andersen bestemte seg for å legge ned et skikkelig pass etter stor suter i kjente Østeråa i Telemark. De to østfoldingene kjørte opp fra Sarpsborg med nye suterperser som mål, men at Fredriksen skulle reise hjem med en norgesrekord i bagasjen hadde han aldri sett for seg.

  Les også: Fikk drømmefisken fra kajakk (Hooked+)

  – Vi startet fisket utpå ettermiddagen, og under fine forhold var fisket bra. Vi dro suter etter suter, og Jørgen hadde en solid rekke med flott fisk på mellom 2,5 og 2,7 kilo. Jeg lå litt etter både i antall og størrelse, og da fisket dabbet av gikk Jørgen og la seg i bivvyen sin. Selv fisket jeg utover natten, og fikk en del fisker til. Felles for de alle var at de var rundt 56 centimeter lange og ca. 2,4 kilo tunge, sier Fredriksen til Hooked.

  Fredriksen fisket med to stenger med mai og en med boilie, og tidlig neste morgen runnet det på boilie-stangen. Fiskeren var sikker på at det var nok en 2,4-kilos som kjempet i motsatt ende, da den kjentes helt likt ut som de mange foregående. Først da veienettet med fisken i havnet på vekten skjønte han at dette var andre boller.

  – Fisken hadde samme lengde som de andre jeg hadde fått tidligere, og i tussmørket la jeg ikke merke til den enorme buken med det samme. Da den kom på vekten fikk jeg derfor mitt livs sutersjokk. Jeg måtte gni meg i øynene både to og tre ganger, for vekten svingte opp mot fire kilo. Etter tre-fire veiinger til kunne jeg til min store overraskelse konstatere en vekt på 3960 gram, fordelt på 56 centimeters lengde og et rundmål på hele 50 centimeter. En utrolig fisk, sier 41-åringen til Hooked.

  Les også: Kjempen hugg på 850 meters dyp (Hooked+)

  Mens han selv vimset rundt i lykkerus, klarte han å vekke sin sovende kompis for å få et vitne på vekten til hengebuksvinet fra Telemark.

  – I begynnelsen trodde Jørgen det hele var en spøk, men så fikk han se hva vekten viste. Er du klar over at du har fått norgesrekord på suter, sa han umiddelbart. Det hadde jeg ikke engang drømt om, forteller Fredriksen.

  LATTERLIG FEIT: Suteren var ikke noe lengre enn de andre fiskene på turen, men med et rundmål på hele 50 centimeter var den alvorlig mye tyngre. (Foto: Jørgen Ødmann Andersen)

  Selv har han fisket så lenge han kan huske, først i sjøen og siden på fjellet. I ungdomstiden fikk han også opp øynene for andre ferskvannsarter enn ørret, og siden ble det fluefiske med sjøørret som favoritt. Fiskingen ble en altoppslukende hobby, og gjennom nye venner og bekjentskaper fikk han også andre impulser innen faget.

  – Det tok helt av med engasjement i Fiskersiden.no og NMU. Her fikk jeg også opp øynene for det moderne meitefisket etter arter som karpe, brasme og suter, og etter dette har jeg fiske så å si alt som kan fiskes både innenfor og utenfor landets grenser, i både ferskt og ramsalt vann. Isfiske, spinnfiske, meite, rovfiske, jerk, havfiske, trolling og fluefiske. Vi har prøvd det meste. Det er likevel meitefisket jeg driver mest med i disse dager, og suteren har jeg likt spesielt godt siden jeg fikk mitt første eksemplar under duppfiske i et Østfold-vann for mange år siden, sier han til Hooked.

  Fredriksen legger ikke skjul på at han synes det er moro å ha en offisiell norgesrekord knyttet til navnet sitt, og da spesielt på en såpass rå art som suteren.

  – Dette er noe av det kuleste jeg har gjort i øpet av mine 20-25 år med meget aktivt fiske, og det at rekordfisken ble tatt i et vassdrag der det er mye suter og en naturlig blanding av hunn- og hannfisker bare forsterker denne følelsen. Selvfølgelig følger det en god porsjon flaks med en slik fangst, men slik er det jo med de fleste rekordfisker, sier han til Hooked.

  Les også: 13 strake år på jakt etter landets største røyer (Hooked+)

  At rekorden snart har stått i syv år synes fangstmannen selv er ekstra kult, men han ser ikke for seg at den blir stående for all overskuelig fremtid.

  – For meg er det egentlig mindre viktig at den blir stående. Egentlig tenker jeg at det er på høy tid at den blir slått siden det er så mange som fisker etter suter. Jeg tror egentlig bare det er et spørsmål om tid før noen får en større, Vi vet jo at de svømmer der ute, sier han.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles