More

  Slik finner og fisker du røyene i Skogseidvatnet (Hooked+)

  Hei!

  Jeg tenkte å dra til Skogseidsvatnet i Fusa for å prøve røyefisket der nå i mars. Har dere noen tips på hvor de gode fiskeplassene er? Primærmålet mitt er egentlig matfisken på oppunder kiloen. Og angående agn, er det maggot og blink som gjelder?

  – Mvh Vidar

  Hei Vidar!

  Røyefisket i Skogseid er nokså spesielle greier. De fleste som fisker røye her er på jakt etter storfisken, og denne trekker opp på varpene om vinteren. Det beste fisket etter de største fiskene er vanligvis fra tidlig desember til midten av februar en gang, men en kan absolutt treffe på storfisk både før og etter dette, også.

  Du som er på jakt etter matfisk bør antagelig unngå varpene, som gjerne ligger på 15-25 meters dyp litt tett i land. Det går for all del mindre fisk her også, men nå når det begynner å våres er denne ofte enklere å treffe på andre steder i vannet. En god plass å begynne er mellom øyene midt i vannet. Her er det ofte mye røye fra 300 gram og opp til et par kilo langs bunnen på 30-35 meters dyp.

  Andre steder det er verdt å prøve er utkanten av varpet i viken ved det største oppdrettsanlegget. Her kan du få mye fin matfisk på omtrent samme dyp. Midt under høyspentledningene inn mot kanalen ned til Henangervannet er også en god røyeplass på denne tiden av året.

  Selve fisket er enkelt nok, selv om det slett ikke alltid er enkelt å få fisk i Skogseid. Fisk fra oppankret båt, og hold agnet ditt nær bunn. Maggot er suverent, og ikke vær redd for å kjøre godt med larver på kroken, gjerne i forskjellige farger. Maggotkroken kan fiskes under en blink eller en sluk, og ofte er det smart å ha en egnet opphenger lenger oppe på fortommen, også.

  Husk at røyene er noen skikkelige rovdyr, så det er alltid lurt å ha en backupplan. Selv liker jeg godt å fiske med balansepilk egnet med maggot. Det er det også mange andre som gjør. Har du ikke maggot tilgjengelig, fungerer meitemark, reke, ost og diverse kunstagn også fint til røyene. Små pilkebevegelser og tidvis stillstand på agnet gir vanligvis mest fisk.

  Dersom du har litt tid på deg kan det ellers være lurt å lodde bunnen på jakt etter nye plasser, Finner du steder med hard bunn på 20-40 meters dyp, vil disse antagelig huse røye i et så produktivt vann som Skogseid. Potensiell diger ørret er også greie bifangster. Lykke til!

  – Mvh Endre Hopland, Hooked-redaktør og allroundfisker

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles