More

  – Fiskefilmer handler ikke bare om fisking (Hooked+)

  Black Fly Eyes har de siste årene tatt fiskefilmer på internett til et helt nytt nivå, men at hobbyen til Nerijus Rupciauskas og Vaidas Uselis skulle ta akkurat denne vendingen, det er faktisk nokså tilfeldig.

  Av: Endre Hopland

  Dersom du liker å kikke på fiskefilmer på internett, har du helt sikkert fått med deg en eller flere av produksjonene til Black Fly Eyes. Vakre bilder i slow motion, mektige drone-shots og ikke minst stor og sterk fisk er stikkord som går igjen, og det  hele er laget av to litauere med adresse Oslo.

  – Jeg flyttet først til Sverige, men jobbsituasjonen min førte meg til Norge og Oslo for fem år siden. Vaidas kom til Oslo for åtte år siden, etter først å ha jobbet i London. Vi kjente ikke hverandre fra før, men vi traff hverandre i Oslo, og reiste på fisketur sammen, etter sjøørret i Oslofjorden. Her oppdaget vi at vi ikke bare delte interessen for fluefiske, men også for filming, sier Nerijus Rupciauskas til Hooked.

  Denne oppdagelsen var morsom for både han selv og fiskekompis Vaidas Uselis, og nye fisketurer med kamera ble raskt planlagt. Disse gav gode resultater, og ikke lenge etter så fisketeamet Black Fly Eyes dagens lys.

  Les også: Her er ekspertens anbefalte fiskereiser (Hooked+)

  – Ingen av oss har noen filmbakgrunn, men vi er begge interesserte, og vi hentet mye inspirasjon fra andre fiskefilmer i sosiale medier. Tilbake i 2012 hadde vi bare et Canon DSLR- og et GoPro-kamera, men steg for steg har vi lært oss nye ting, og i tillegg investert i nytt utstyr for å gi filmene våre et mer profesjonelt utseende, forteller Rupciauskas.

  Han legger ikke skjul på at det har vært en bratt læringskurve, men forsikrer at en aldri kan bli skikkelig utlært i filmfaget.

  – Vi lærer faktisk enda mer nå enn vi gjorde da vi var helt ferske, og det er spennende. Det at det alltid er nye ting å lære kan også være lurt å vite for andre filmskapere. Fiskefilmer handler ikke bare om fisking. Det er så mange flotte omgivelser og detaljer knyttet til fiske, og disse må en ikke glemme. Det gjelder å bruke fantasien godt, og se på verden som om begge øynene dine var objektiver. Slikt blir det historier av, sier Rupciauskas til Hooked.

  black-fly-eyes-3
  IN ACTION: Black Fly Eyes-karene bak kamera under innspillingen av deres siste film, «Memories Never Die». (Foto: Black Fly Eyes)

  Selv begynte han å fiske som syvåring hjemme i Litauen. Den gangen var det karpefiske med mark det handlet om, men for ti år siden oppdaget han fluefiskets gleder. I begynnelsen var det lokal ørret og stam som fikk smake på fluene hans, men horisonten har utvidet seg mye siden den gang.

  Fiskekompis Uselis begynte på sin side å fiske gjedde allerede som femåring sammen med faren. Fluefiske drev han faktisk ikke med før han flyttet til Norge, men med Oslofjorden og dens rike bestand av sjøørret som nærmeste nabo, ble fluestangen kjapt en god kamerat.

  Les også: Slik får du sjøørret på flue i vinter (Hooked+)

  Black Fly Eyes har laget fantastiske fiskefilmer fra både inn- og utland de siste årene, men hva som er favorittdestinasjonen har de faktisk ikke noe konkret svar på.

  – Nei, det er et vanskelig spørsmål. Vi har nok ikke noen favorittplass, for alle fiskeplasser er spennende og spesielle på sin egen måte. Fiske i Canada, Russland og Tropene kan være både kult og minneverdig, men vi kan ha det like moro i Østmarka eller Renaelva. Det vi liker er eventyr og ting som er litt ekstremt, og det å strekke seg etter avsidesliggende fiskeplasser med godt fiske, blir ofte en ren bonus som følge av dette, sier Rupciauskas til Hooked.

  De to er skjønt enige om at det å planlegge turene, leve i villmarken, tilpasse seg naturen og rett som det er også slåss mot omgivelsene og de rådende forholdene, er det som virkelig kjennetegner et fiskeeventyr. Dette, og de mange store og sterke fiskene som finnes rundt om i verden, selvsagt.

  – En må oppleve fiskeeventyret både fysisk og mentalt. Gjør en dette, blir følelsen av å endelig holde fisken en er på jakt etter i hendene så utrolig mye bedre. Vekt og størrelse betyr ikke så mye da, forteller han.

  Hos Black Fly Eyes er eventyrene, og det å formidle disse til andre, det viktigste. Likevel legger ikke karene skjul på at de har fått en del fisk de er spesielt godt fornøyd med.

  – Vaidas sin milkfish fra Alphonse Island på Seychellene er et minne for livet. Selv er jeg mest fornøyd med en taimen jeg fikk i den russiske villmakren, sier Rupciauskas til Hooked.

  Les også: Norgesmesteren drømmer om verdenstoppen (Hooked+)

  Black Fly Eyes har reist mye og langt i år, men neste år blir fokuset et litt annet. Da er det nemlig nærområdet, samt noen naboland, som skal avfiskes med fluestengene.

  – Det blir mye fiske i Norge i neste år, men også i Sverige og på Island. Vi planlegger et par lengre reiser også, men på det nåværende tidspunkt er dette bare planlegging. Vi gleder oss likevel masse til neste sesong, sier Rupciauskas, og lover samtidig mye nytt filmmateriale fra turene.

  Ikke sett noe fra Black Fly Eyes tidligere? Ta en kikk på disse godbitene:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles