More

  Baitrunner-funksjonen gjør fisketuren din enklere (Hooked+)

  Etter hvert som du får taket på agnfiske fra land, kommer du til å ha lyst på sneller med baitrunner. Dette er en investering du ikke kommer til å angre på.

  Av: Endre Hopland

  Selve baitrunnernavnet er Shimano sitt. I utstyrsjungelen der ute vil du treffe på mange andre navn på den samme funksjonen, men fellesbetegnelsen er altså baitrunner. Dette er et begrep du som fisker med agn egentlig bare kan lære deg først som sist.

  Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)

  Baitrunner-funksjonen er genial når en fisker statisk, fortrinnsvis fra land eller isen, og når en først har fisket med baitrunnersneller, går en ikke tilbake igjen til noe annet. I klartekst er baitrunneren en funksjon som gjør at du i en håndvending kan frikoble spolen på snellen din fullstendig, uten å måtte justere bremsen. Du kan også låse spolen igjen like kjapt. Dette høres kanskje unødvendig ut før du har testet, men det kan jeg love deg at det ikke er.

  Under statisk agnfiske, altså fiske der agnet ligger mer eller mindre helt i ro på bunnen, er det nemlig viktig at fisken får mulighet til å ta med seg godbiten dersom den ønsker dette. Hvordan du velger å presentere agnet ditt er helt opp til deg selv, men et glidende takkel, et paternostertakkel eller et slukslep er meget gode alternativer.

  En del arter vil sluke agnet straks de finner det, og da kan en også sette et tidlig tilslag. Andre arter tar derimot med seg agnet et stykke før de spiser det, eventuelt svelger mens de svømmer. Dersom disse fiskene møter motstand fra en låst brems, vil de ofte spytte ut agnet og svømme videre.

  Med en snelle med baitrunner unngår du dette. Da kan i stedet fisken ta med seg agnet uten å møte motstand, samtidig som tikkingen fra snellen forteller deg at her er det aktivitet på gang. Du kan også selv avgjøre når du vil sette tilslaget. En kan selvsagt oppnå omtrent den samme effekten ved å stille på bremsen på en vanlig haspelsnelle, men da blir det mye skruing og knoting før tilslaget kan settes. Du kommer mye lengre med å kunne åpne og låse spolen ved å flippe en hendel opp eller ned.

  Les også: Denne fisken spiser du ofte, men du er neppe klar over det (Hooked+)

  Fordelene med baitrunneren er mange og bakdelene få. Snellene som har denne funksjonen fungerer som vanlige haspelsneller, og du trenger ikke bruke baitrunneren om du ikke ønsker det. Under agnfiske er det likevel en stor fordel.

  Den eneste bakdelen baitrunneren har er at den kan slite litt i skikkelig kaldt vær. Jeg har likevel bare opplevd problemer med hakking når det har vært mer enn ti minus, og problemet opphørte straks det ble litt varmere. Fordelene trumfer denne vesle bagatellen og vel så det.

  I videoen under kan du i levende bilder se hvordan en baitrunner fungerer i praksis:

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles