More

  Baitrunner-funksjonen gjør fisketuren din enklere (Hooked+)

  Etter hvert som du får taket på agnfiske fra land, kommer du til å ha lyst på sneller med baitrunner. Dette er en investering du ikke kommer til å angre på.

  Av: Endre Hopland

  Selve baitrunnernavnet er Shimano sitt. I utstyrsjungelen der ute vil du treffe på mange andre navn på den samme funksjonen, men fellesbetegnelsen er altså baitrunner. Dette er et begrep du som fisker med agn egentlig bare kan lære deg først som sist.

  Les også: Nå er langene i bettet – slik går du frem for å lykkes (Hooked+)

  Baitrunner-funksjonen er genial når en fisker statisk, fortrinnsvis fra land eller isen, og når en først har fisket med baitrunnersneller, går en ikke tilbake igjen til noe annet. I klartekst er baitrunneren en funksjon som gjør at du i en håndvending kan frikoble spolen på snellen din fullstendig, uten å måtte justere bremsen. Du kan også låse spolen igjen like kjapt. Dette høres kanskje unødvendig ut før du har testet, men det kan jeg love deg at det ikke er.

  Under statisk agnfiske, altså fiske der agnet ligger mer eller mindre helt i ro på bunnen, er det nemlig viktig at fisken får mulighet til å ta med seg godbiten dersom den ønsker dette. Hvordan du velger å presentere agnet ditt er helt opp til deg selv, men et glidende takkel, et paternostertakkel eller et slukslep er meget gode alternativer.

  En del arter vil sluke agnet straks de finner det, og da kan en også sette et tidlig tilslag. Andre arter tar derimot med seg agnet et stykke før de spiser det, eventuelt svelger mens de svømmer. Dersom disse fiskene møter motstand fra en låst brems, vil de ofte spytte ut agnet og svømme videre.

  Med en snelle med baitrunner unngår du dette. Da kan i stedet fisken ta med seg agnet uten å møte motstand, samtidig som tikkingen fra snellen forteller deg at her er det aktivitet på gang. Du kan også selv avgjøre når du vil sette tilslaget. En kan selvsagt oppnå omtrent den samme effekten ved å stille på bremsen på en vanlig haspelsnelle, men da blir det mye skruing og knoting før tilslaget kan settes. Du kommer mye lengre med å kunne åpne og låse spolen ved å flippe en hendel opp eller ned.

  Les også: Denne fisken spiser du ofte, men du er neppe klar over det (Hooked+)

  Fordelene med baitrunneren er mange og bakdelene få. Snellene som har denne funksjonen fungerer som vanlige haspelsneller, og du trenger ikke bruke baitrunneren om du ikke ønsker det. Under agnfiske er det likevel en stor fordel.

  Den eneste bakdelen baitrunneren har er at den kan slite litt i skikkelig kaldt vær. Jeg har likevel bare opplevd problemer med hakking når det har vært mer enn ti minus, og problemet opphørte straks det ble litt varmere. Fordelene trumfer denne vesle bagatellen og vel så det.

  I videoen under kan du i levende bilder se hvordan en baitrunner fungerer i praksis:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles