More

  Bli med ned i det mørke riket til den mystiske havmusen

  Den siste uken har Kristian Eikehaug hatt to nattdykk med kamera nord for Bergen. Begge gangene har han funnet og filmet massevis av havmus.

  Av: Endre Hopland

  Havmusen er utvilsomt noe av det snåleste som svømmer i norske farvann. Med langstrakt kropp, digre vinger, svære øyne, lang piskhale og kraftige bruskplatetenner ligner den egentlig ikke på noen andre fisker. I de dype og mørke fjordene rundt Bergen er arten tallrik, men i og med at den tilbringer mesteparten av livet på dypet, er det ikke mange vanlige dødelige som har sett den i levende live.

  Les også: Havmusa – den kuleste fisken i Norge

  For folk som er ute og fisker med agn fra land etter mørkets frembrudd er arten derimot relativt vanlig. På kvelds- og nattestid siger den nemlig opp på grunnere vann på næringsvandring, og havmusen sier sjelden nei takk dersom den finner en fiskebit eller reke på sin vei.

  Kristian Eikehaug er selv sportsfisker, men han trives også godt under vann med kamera i hendene. Vanligvis er det stillbilder han tar, men da han gikk i sjøen i slutten av forrige uke fikk også videokameraet sin debut. Det skulle bli et godt valg. På 25 meters dyp traff nemlig han og dykkekompisene på havmus, og det i hopetall.

  – På den første turen så vi 18 stykker samtidig. Vanligvis må en lete godt for å finne en eller to, så dette her var helt spesielt, sier Eikehaug til Hooked.

  I går kveld var han ute på ny sammen med Ivar Fosse og Karstein Turøy. Denne gangen fant de havmus allerede på 15 meters dyp, og fisken fortsatte å dukke opp helt ned til 35 meter. Det var det minst like mange havmus samlet på dette dykket, antagelig enda flere også.

  Les også: Spennende nattfiske midt i Bergen sentrum (Hooked+)

  – Det var en fantastisk opplevelse treffe så mange havmus samtidig. Utrolig fascinerende fisker, sier Eikehaug til Hooked.

  Fiskenes oppførsel tyder for øvrig på at de både var på næringssøk og ute etter å få seg, ikke ulikt oss mennesker etter en kveld på byen. Great minds thinks alike og alt det der.

  I playeren under kan du se Kristian Eikehaug sine egne opptak fra havmusens rike, og det er vel verdt en kikk. Undervannsfotografens øvrige bilder finner du på hans egen Instagram-profil.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles