More

    Når Garmin lanserer nyheter er det lurt å følge med i timen

    Rett før Metstrade-messen i Amsterdam lanserte Garmin en nyhet og to oppgraderte modellserier. Vi har sett nærmere på alle tre.

    Av: Erik Grimsøen

    Det er få aktører innen marin elektronikk som har brukt mer penger på oppkjøp enn Garmin de siste årene, så når Garmin lanserer nyheter er det lurt å følge med i timen. De ferskeste nyhetene fra elektronikkgiganten er appen ActiveCaptain og oppgraderingene av mellomklasseserien EchoMap og innstegsserien Striker.

    Garmin Striker Plus

    Striker-serien ble introdusert høsten 2015, og den første generasjonen kan du lese mer om HER. Da erstattet Striker de enklere Echo-modellene. Da var Striker basert på 3 skjermstørrelser; 4 (som egentlig var 3,5), 5 og 7. Oppgraderingen fra Echo bestod i widescreen på 5 og 7, mulighet til å bruke de nye chirp-giverne på 7 og en enkel GPS-del kontra Echo som var rene ekkolodd. Med GPS-delen kunne man se hvor man hadde kjørt i form av et tradisjonelt slepespor og markere veipunkter (waypoints) men ikke bruke dybde- eller sjøkart. GPS-delen kunne heller ikke bruke QuickDraw, Garmins system for dybdekart som tegnes opp på kartplotteren live mens båten kjøres. (Ekkoloddgiverne og QuickDraw kan du lese mer om HER).

    Garmin Striker Plus 5cv

    Med Striker ga unektelig Garmin merverdi til de som ellers hadde kjøpt en ren ekkoloddmodell. Samtidig var det nok mange som savnet Quickdraw, hvis vi skal dømme utifra kommentarer og spørsmål på Facebook og ymse forumsider. Det savnet har Garmin bøtet på nå, men la oss først se på skjermstørrelser og oppløsning:

    Striker Plus, skjermstørrelse og oppløsning

    Striker-serien får en ny skjermstørrelse i form av en 9-tommer, og alle de tre widescreen-skjermene (5/7/9) får den samme oppløsningen på 800X480 som nærmest er en bransjestandard i prisklassen. Samtidig får den minste størrelsen et løft med større skjerm, og legger seg dermed opp på samme nivå som konkurrentenes tilsvarende modeller. Den minste er i likhet med minstemann i EchoMap-serien fortsatt ikke widescreen, noe som i seg selv er nok til å gi den en tommel opp i mine øyne.

    Les også: Slik ser det ut når nye Axiom Pro tegner opp bunnstrukturer

    De to største skiller seg fra de to minste på mer enn bare skjermstørrelsen. 7 og 9 har innebygget WIFI, og er kompatible med Garmins skannende ekkolodd som ser til siden. SideVü tilsvarer konkurrentenes SideScan/ SideImaging/ SideVision, og er ofte en vel så nyttig funksjon som skannende ekkolodd som ser ned. (Varianten som ser ned kaller Garmin Clearvü etter at begrepet DownVü forsvant ut.) Men for å få skikkelig utbytte av teknologien må du i praksis litt opp i skjermstørrelse så det er fornuftig at dette først er tilgjengelig fra 7 tommer.

    Lillebror Striker Plus 4 vil bli solgt med CV20-TM som ekkoloddgiver (tidligere kjent som GT20), som gir tradisjonelt ekkolodd med en smak av chirp rundt de tradisjonelle frekvensene 200/77 kHz, og ClearVü. Men den virkelige volumselgeren blir nok i en pakke med en enda enklere ekkoloddgiver som bare gir 2D-ekkolodd.

    Striker 5 vil som før selges med CV20-TM, mens Striker 7 vil selges både med CV20 og mer avanserte ekkoloddgivere. Og det er her det morsomme begynner med tanke på ekkoloddgivere, altså fra 7 tommer og oppover. Garmin har de senere årene lanserte flere gode chirp-ekkoloddgivere, som gir svært gode resultater i forhold til prisklassen. CV52HW, som passer til både Striker 7 og 9, er på mange måter perfekt for deg som jakter på abbor, gjedde og gjørs eller andre arter på relativt grunt vann. Men det unike med Striker i forhold til konkurrentene, er at du også kan bruke ekkoloddgivere som gir god prestanda på dypere vann. Givere som CV51M eller CV23M.

    En annen ting som skiller Striker Plus fra konkurrentene er utvilsomt QuickDraw som du har på alle modeller i serien. Her tegnes dybdekonturene opp etterhvert som du kjører, og du sitter igjen med et svært godt dybdekart. Striker kan fortsatt ikke bruke «skikkelige» sjøkart med navigasjonshjelpemidler, men for svært mange brukere er nok Quickdraw akkurat det de trenger. For Striker 7 og 9 vil dette dessuten kunne deles via Garmin Connect over WIFI. Med Garmin Connect kan du dele dine QuickDraw-logger med andre Garmin-brukere, via en base som gir deg tilgang på dybdekart alle steder hvor noen har tatt seg bryet med å logge og dele.

    WIFI har lenge vært et «buzzword» i marin elektronikk, og nå finnes dette altså på Striker Plus 7/9. Her har Garmin plukket det beste fra konkurrentene Lowrance (WIFI) og Humminbird (Bluetooth) for å sikre samarbeid mellom enheten i båten og enheten i bukselommen. Sammenkoblingen gjør at informasjon fra mobiltelefonen som tekstmeldinger og andre varsler kan vises på din EchoMap, og med appen ActiveCaptain strømmer det på med muligheter.

    Les også: Simarine PICO – en spennende utfordrer til batteribankens beste venn

    Garmin Striker Plus har opplagt en tøff konkurrent i Lowrance Hook2, som vi skrev om HER. Likheten mellom de to er slående, særlig på de minste modellene, og det er tydelig at de to merkene kikker hverandre nøye i kortene. Dersom du føler for litt mer avanserte modeller enn Striker Plus, er neste steg opp i modellhierarkiet EchoMap. Også den fornyes nå.

    Garmin EchoMap Plus

    Garmin EchoMap Plus sine største konkurrenter er Simrad GO, Lowrance Elite Ti og Humminbird Helix. Forrige generasjon EchoMap (EchoMap CHIRP) hang litt etter Simrad og Lowrance med mangel på touchskjerm og WIFI, mens Humminbird var bedre enn de på nettverk. Til gjengjeld var EchoMap bedre enn alle de andre på utvalg av ekkoloddgivere for nær sagt enhver bruk og lommebok. Har Garmin nå jekket opp EchoMap Plus såpass at den feier gulvet med alt og alle?

    EchoMap Plus

    Serien består av:
    • 42cv
    • 62cv
    • 72sv/ 72cv
    • 92sv
    Som for Striker Plus referer 4/6/7/9 til skjermstørrelsen i tommer, med unntak av 42cv som er 4,2 tommer og ikke 4. Med unntak av 42cv er alle skjermene i widescreenformat, dvs de er bredere enn de er høye.

    Unntaket – EchoMap Plus 42cv

    Sammenlikning skjermstørrelse/ oppløsning minner svært mye om tilsvarende Striker Plus.

    EchoMap Plus, skjermstørrelse og oppløsning

    62cv er en helt ny størrelse og erstatter tidligere 52dv. Størrelsen øker med en tomme, og skjermformatet endres til widescreen. Steget opp fra 5 til 6 fremstår som særdeles vellykket kombinert med endringen av skjermformat, 5 tommer er rett og slett for lite for widescreen og mine øyne, mens 6 tommer er til å leve med også uten at lesebrillene må frem.

    EchoMap 62cv med Panotix FrontVü

    Det er en liten prisoppgang fra tidligere 52 til nye 62, som følger av den større skjermen, men den er minimal sammenliknet med hoppet opp til 72cv og fremstår som verdt de hundrelappene. 62cv er kompatibel med NMEA2000 for å vise for eksempel motordata eller bruke ekstern antenne for GPS, men den har ikke ethernetport slik storebrødrene 7 og 9 har.

    Les også: Nå kommer Hook2 fra Lowrance – verdens enkleste fiskefinner

    Som for Striker Plus skiller 7 og 9 seg funksjonsmessig endel fra 4 og 6. De er kompatible med Garmins variant av MBS (Multi Beam Sonar) kalt Panoptix og får dessuten touchskjerm, slik at du har mulighet til å velge selv om du vil bruke touch eller knapper. Garmin lover også at 7 og 9 vil få en softwareoppdatering i 2018 som muliggjør deling av bruker- og ekkoloddata mellom flere EchoMap, med andre ord nettverksmuligheter vi ellers forbinder med de dyrere GPSMAP-seriene. Dermed bringer de EchoMap opp på samme nettverksnivå som Humminbirds Helix G2N i samme størrelse, men med vesentlig bedre ekkoloddgivere tilgjengelig enn det Humminbird klarer på samme prisnivå.

    WIFI finnes på EchoMap 6/7/9, og da passer det godt å ta en kikk på hva den muligheten kan brukes til.

    Garmin ActiveCaptain

    ActiveCaptain er Garmins nye app-flaggskip, en teknologisk sentralbanestasjon av muligheter ut mot Internett eller bare mot din mobil, avhengig av hva du selv ønsker. Igjen er det tydelig at Garmin har sett nøye på konkurrentene, og så bestemt seg for å legge seg ett hakk over. Den tidligere Helm-appen er gravlagt for godt, men all funksjonalitet fra den appen er bakt inn i ActiveCaptain. Den nye appen er også kompatibel med kombienheter bakover i modellrekkene, men du må i de fleste tilfeller kjøre en softwareoppdatering for å bruke den på eldre modeller med WIFI. Slike oppdateringer finner du HER.

    ActiveCaptain i App Store

    Med appen kan du sitte hjemme med mobil eller nettbrett og se på kart, planlegge fisketuren med ruter eller veipunkter, og så synkronisere kartplotteren med det du har gjort. Du kan selvfølgelig kjøpe eller oppdatere Garmins kart, og du kan kjøre softwareoppdateringer. Men Garmin har også sett nøye på Navionics Boating appen, og lagt inn «fellesskapsfunksjoner» som gjør at du kan legge inn informasjon om alt fra umerkede grunner til lokale bensinstasjoner i appen, og dele med øvrige brukere.

    Vil du lese mer om Activecaptain så har amerikanske PANBO en fin artikkel om den, Garmins egen informasjon kan du lese HER.

    Nesten alt du nettopp leste om kan brukes sammen med Garmin Connect. Connect er Garmins skytjeneste og kan bland annet brukes til å dele QuickDraw. Connect er Garmins svar på Lowrance/Simrad GoFree.

    Oppsummert:

    Garmins nyheter handler mer om evolusjon enn revolusjon, de tilpasser seg enkelt og greit markedssituasjonen, men det gjør de til gjengjeld godt.

    Garmin Striker Plus kommer til å få tøff konkurranse i Lowrance Hook2, mens EchoMap Plus er blandt markedets beste mellomklassemodeller, særlig for 7- og 9-tommerne men også 6 er et sterkt kort. Her kommer konkurrentene til kort, ved mindre du skal koble sammen med frontmontert elmotor. Så får vi se hva hovedkonkurrentene Lowrance og Simrad gjør med det, når deres Elite Ti og GO ligger an til fornyelse. For akkurat nå trenger de fornyelse for å henge med, i hvertfall på 7 og 9.

    Vi er fortsatt ikke helt fornøyd med Garmins Apple-liknende strategi der alt som lukter konkurranse stenges ute eller kjøpes opp. Vi er spent på hva Garmins kjøp av sin største kartkonkurrent Navionics vil bety i praksis, og det er på høy tid at Garmin får til et samarbeid med en leverandør av frontmonterte elektriske motorer. Men bortsett fra det er det bare å gratulere Garmin med produktene over, de vil bli svært tøffe å slå på innstegsmodeller og mellomklassemodeller i 2018.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles