More

  Hvorfor isfiske?

  Desember er en måned med mye stress, mye kav og mye julemusikk. Den beste medisinen for dette er en økt med isfiske på et rolig vann, helt for seg selv.

  Av: Iver Maudal

  Det er sikkert nok av dem som har slått fast at de ikke liker å fiske etter å ha prøvd det én gang. De fikk ikke fisk. De fikk myggestikk. Det var vått. Det er sikkert enda flere som ikke liker isfiske fordi de har prøvd det én gang, og de ikke fikk fisk og det var kaldt.  Men det er også noen som faktisk liker isfiske. Som i november begynner å se fram til islegging. Følger med på termometeret når det begynner å bli kuldegrader døgnet rundt. Og endelig, etter uker med venting: Et sted på internett kommer det melding om sikker is. Da blir det fisketur på lørdag. Sekken pakkes fredag kveld, og morgenen etter kan jeg spasere ut på stålisen.

  Les også: Hverdagsfiske – en historie om hva en opplever på korte kveldsturer

  Hvorfor? Fordi det handler om å kunne sette pris på vinteren. Forlenge fiskesesongen. Tenne et lys i stedet for å forbanne mørket. Heller isfiske enn TV-langrenn med og uten dopingmistenkte. Nå i desember er røyefiske noe jeg gjerne vil oppleve. År etter år.

  Jeg borer et hull. Trer maggot på kroken. Firer røyeblinken ned. Når det er gjort, kan jeg sitte og late som jeg har Parkinson for å få blinken til å bevege seg riktig.

  Været er noe ingen fiskere slipper unna, heller ikke isfiskere. Sludd og snø. Tåke. Og når jeg har nevnt stålis, er den en luksus. Hvor lenge varer perioden med snøfri is? En dag kommer snøen. Og overvannet. Det skal innrømmes at kulde, snø og overvann får isfiske til å fortone seg meningsløst og dyrt enkelte ganger. Men slike øyeblikk forekommer da under fisketurer i åpent vann, også.

  Der var det napp. Og fisken sitter. Opp av hullet kommer sesongens første røye.

  Isfisket har noen fordeler sammenliknet med fiske i åpent vann. Først og fremst er det fritt for mygg og knott om vinteren. En kommer også til på plasser som er vanskelig tilgjengelige fra land.

  Les også: Isfiske, en utdøende sport?

  Det er lite farger i naturen på denne tida. Mest grått. Og det er stille. Mange av fuglene har trukket sørover sammen med charterturistene. Men stillheten trengs. Her om dagen skulle det nemlig handles julegaver. Det medfører at en utsettes for ufrivillig julekonsert i butikkene, for de spiller julemusikk så kundene får tinnitus.

  En gang utpå ettermiddagen er det på tide å sveive opp og komme seg tilbake på land. Fornøyd med turen og klar over at det fins langt verre måter å tilbringe en desemberdag på.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles