More

  Isfiske, en utdøende sport?

  Det er ikke sikkert du vet det, men en gang var isfiske en sport med mange hundre deltagere. Som alle andre store sporter hadde den premier av høy verdi. Pengepremier, ja faktisk biler.

  Av: Martin Tilrem

  Med de store premiene kom også det uunngåelige, nemlig juks. Den første gangen isfiskesporten ble ”ødelagt,” om du kan kalle det det, var det juks som hadde skylden. Premiene gikk deretter tilbake til utstyr og slikt, og da var det lenger ingen grunn til å jukse. Sporten vokste seg opp igjen, det virket i hvert fall slik.

  Så kom pengepremiene tilbake, selv om det ikke var høye summer. Men summene vokste, og de nærmet seg et nivå hvor juks var på vei tilbake. For første gang på mange år ble noen tatt i å jukse i en isfiskekonkurranse, men likevel er det ikke juks som ødelegger sporten denne gangen.

  Nei, isfiskesporten står nå framfor en enda større fiende, en fiende som kan vise seg å være enda vanskeligere å vinne over, nemlig liten interesse. De som utøver sporten isfiske har blitt proffere og proffere, og man skulle nesten tro at det var en bra ting. Det viser seg derimot at vi ikke kunne tatt mer feil, for en god ting er det på langt nær.

  Det er masse utstyr i sving. Dyrt utstyr. Og de som vinner, ja de har dette utstyret. Du tenker kanskje at utstyret ikke teller, at det bare er flaks, men det er ikke det, i hvert fall ikke nå lenger. Sporten har nådd et nivå hvor ikke alle kan bli med, og for en sport som isfiske er det noe av det verste som kunne ha skjedd.

  Vi kan for eksempel dra frem NM. Det har blitt mindre og mindre mennesker med på NM i isfiske, og i år har heller ingen søkt om å få arrangere. Til nå har det aktivt blitt fylt på med juniorer, men det er ikke slik lenger. Ja, det kommer noen her og der, og det er jo bra, men det er på langt nær nok. For juniorer blir seniorer, og seniorer blir Veteraner, og vi vet alle hva som venter deretter.

  Det er rett og slett sørgelig at ingen har tatt på seg oppgaven med å arrangere NM, og selv om noen gjør det før isen smelter, kan vi allerede nå se fram til et NM med enda mindre folk.

  Miljøet rundt isfiske er fantastisk, hvor menn og kvinner, voksne og barn, blir stilt likt. Folk deler kanskje ikke sine beste tips, men det er informasjon å hente om du gnager lenge nok. Derfor er det trist å se at miljøet faller litt sammen.

  Noe av det har kanskje også med å gjøre at så mye fisk blir drept, selv om det ikke gjør noe spesielt med bestanden. Catch and release er litt vanskelig når det kommer til isfiskekonkurranser, og det kan godt hende at det skremmer bort en del eventuelle konkurransefiskere.

  Isfiske
  (Foto: Martin Tilrem)

  Men, alt håp er så klart ikke ute enda. Men dersom det ikke skal være det, må organisasjoner som har ressurser til det prøve å gjøre noe med saken. Kanskje det er på tide å se på det vi har av fiske- og friluftsarrangement, og bygge opp dette på ny, i stedet for å alltid tenkte nyskapende?

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles