More

  – Et godkjent deponi opprører meg

  Jeg har opplevd både spekkhoggere og niser, samt fått mange måltider fisk fra dette ladestedet mitt.

  Av: Reidar Staalesen

  Rundt kl. 14 i går klikket jeg meg inn på nettavisen til Bergens Tidende. Saken som slo imot meg ga meg klump i magen. Klagesakene til ESA angående lovlighetene ved å tillate fjorddeponi i Førdefjorden var lukket. At ESA nå godkjenner deponi, kom ikke som en bombe. Men at de ikke har vurdert konsekvensene av et deponi bekymrer meg.

  Klumpen i magen ble til en blanding av sinne, frustrasjon, oppgitthet og enorm skuffelse. Men alle disse følelsene vet jeg vil danne en kampvilje som om mulig skal bli enda sterkere. Jeg vil ikke godta at man skal dumpe gruveslam i norske fjorder.

  Førdefjorden er en fjord jeg har blitt personlig knyttet til, samboeren min er fra Førde, og hver eneste gang vi er i Sunnfjord reiser jeg til Førdefjorden for å fiske. På dette stedet kan jeg lade batteriene. Her står jeg på Puppeneset og fanger sjøørret, prøver lykken i Likvik, eller tar turen til vakre Vevring. Her setter jeg teiner og garn med svigerfar på plasser uten navn. Jeg har opplevd spekkhoggere, niser, havørn, vakende laks og sjøørret, samt fått mange måltider fisk fra dette ladestedet mitt. Alle disse opplevelsene fører til at fjorden er en plass for rekreasjon, naturopplevelser og ro. Nettopp disse verdiene fjorden tilfører meg og mange andre er viktige, og det er derfor et planlagt og delvis godkjent fjorddeponi opprører oss.

  Les også: Alle klager avvist – Nordic Mining får dumpe gruveavfall i Førdefjorden

  Nettopp disse verdiene fjorden tilfører meg og mange andre er viktige, og det er derfor et planlagt og delvis godkjent fjorddeponi opprører oss.

  For snart et år siden deltok jeg sammen med medlemmer fra Natur og ungdom, lokale mennesker og tilreisende som meg, på den største aksjonen med sivil ulydighet siden Alta. Personlig fikk jeg stoppet prøveboring i fjellet i fem timer før vi ble arrestert. Følelsen av å være flere som viste motstand mot Nordic Mining og deres prosjekt ga oss en tanke om at dette skal vi klare. Vi skal redde Førdefjorden!

  Et deponi i Førdefjorden er blitt advart mot av dem som er best på livet i havet. Direktoratet for naturforvaltning, Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet har alle advart mot å gjennomføre det. De har med stor tyngde uttalt at dette ikke er en bærekraftig bruk av fjorden.

  Norske og tyrkiske myndigheter samt gruveselskapene må være de eneste som ser på dette som bærekraftig, miljøvennlig og fremtidsrettet grønn næring. Forstå det den som kan.

  Les også: Tok over fem tonn laks på tolv kilometer med elv

  Men saken skal ikke stoppe her. Norske fjorder fortjener bedre. Vi har Førdefjorden og Repparfjorden nå, men det vil komme flere prosjekter som vil bruke fjorder som avfallsdeponi senere. Den tiden bør være forbi, man hiver ikke boss i maten!

  For få år siden valgte jeg også å engasjere meg politisk, slik at jeg kan ha en påvirkning på nettopp saker som opptar meg. I Bergen og Hordaland Arbeiderparti har vi helt tydelige vedtak på at vi ikke ønsker at fjorder skal bli brukt som deponier for gruveavfall. Dette er en viktig sak for mange av medlemmene våre. Førdefjordsaken har ikke nådd punktum!

  PS: Denne saken er skrevet for Bergens Tidende, men Hooked har fått tillatelse til å gjengi den i sin helhet.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles