More

  Tok over fem tonn laks på 12 kilometer med elv

  Årets fangsttall fra Nausta i Sunnfjord er fantastiske, og Førdefjorden er utvilsomt viktig for den vandrende laksen og sjøørreten som gyter i elven.

  Av: Endre Hopland

  I 2015-sesongen ble det tatt hele 2051 laks og 246 sjøørret i Nausta i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Det er oppsiktsvekkende gode tall for en elv som bare er tolv kilometer lang. Leder i Naustal Elveeigarlag, Eiliv Erdal, legger ikke skjul på at han er fornøyd med året.

  – Dette er en av de aller beste sesongene vi noen gang har hatt, og jeg tror ikke det er mange elver i Norge som kan matche disse fangsttallene elvemeter for elvemeter, sier Erdal til Hooked.

  Les også: Her kjøres det storfisk i det planlagte deponiområdet

  De 2051 laksene som ble tatt under årets sesong veide til sammen 5101 kilo. I Nausta blir et fornuftig fang og slipp-fiske praktisert, så hele 880 av laksene ble satt tilbake igjen. Det ble ellers tatt 246 kilo sjøørret, fordelt på omtrent like mange fisker. 98 av disse ble gjenutsatt.

  – Fangstsannsynligheten i elven her er helt klart stor, og slik ønsker vi selvsagt at det også skal være i fremtiden, sier Erdal.

  Som Hooked tidligere har skrevet frykter Erdal og elveeierlaget konsekvensene det planlagte fjorddeponiet for avfallet fra Engebøfjellet vil kunne føre med seg. Selv om deponiområdet ligger langt unna Nausta, er nemlig fjorden Naustalaksens vandringsvei til og fra elven. Næringen i fjorden er også essensiell for unglaks på vei til havs.

  – En av konsekvensene av et deponi kan bli en svekket smoltbestand som vandrer ut. Denne skal igjen gjennom et lusebelte ute på kysten som i seg selv kan være tøft nok for en liten fisk. Er fisken allerede svekket når den kommer så langt, kan dette blir en medvirkende årsak til at vi får en kraftig redusert tilbakevandring til Nausta, sier Erdal.

  Vi i Hooked har tatt et tydelig standpunkt i fjorddeponisaken. Vi er selvsagt ikke negativ til verdiskapning og nye arbeidsplasser, og for den saks skyld heller ikke til gruvedrift. Det vi derimot er motstandere av er selve fjorddeponeringen. Sammen med Nidaros kystmeitelag (NKML) har vi derfor startet initiativet FiskForFørdefjorden, som har fokus på de fiskemessige konsekvensene et potensielt deponi vil føre med seg. Vis din støtte til FiskForFørde ved å like denne Facebook-siden. Mye mer stoff om temaet kommer i månedene fremover. #FiskForFørdefjorden #FFF

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles