More

    Rakkenes.com er blant de mest populære fiskebloggene i verden

    I selskap med giganter som Take Me Fishing, Orvis og Field and Stream, er Kjell S. Rakkenes sine skriverier inne på topp 50-listen over verdens mest populære fiskeblogger.

    Av: Endre Hopland

    – Helt ærlig ble jeg rørt da jeg så den oppdaterte listen. Jeg satt i et møte da jeg fikk meldingen på telefonen, og først overså jeg den faktisk. Så innså jeg hva som faktisk stod der. Resten av møtet var jeg ganske ukonsentrert, sier Kjell S. Rakkenes, innehaveren av Rakkenes.com, til Hooked.

    Les også: Ten Rivers Trip, episode 1: Isen som går og det vakre vårfisket

    Siden seinhøsten 2015 har Rakkenes fotografert, filmet og skrevet om fluefiske, fluebinding og annet villmarksrelatert stoff. Mye av materialet er på engelsk, noe som naturlig nok gir bloggen et langt større nedslagsfelt enn om han bare hadde skrevet på norsk.

    Det er den anerkjente content-readeren Feedspot som har satt opp listen over verdens mest populære fiskeblogger. Listen er satt sammen ved hjelp av søkemotorer og sosiale mediemeter, og med sine 232 000 Facebook-fans, 38 000 Twitter-tilhengere og en Alexa-rank på over 200 000, er det ikke overraskende Take Me Fishing som troner alene på toppen. Rakkenes.com er det eneste norske bidraget på listen, og er inne på en 38. plass.

    – Anerkjennelse er vel viktig for alle, og for meg er det vesentlig at det jeg skriver, fotograferer og filmer blir lest og sett. Jeg har jo sett at trafikken på sidene mine øker måned for måned, og å havne på samme liste som blant annet Orvis tar jeg som en bekreftelse på at jeg har grepet fatt i rett ende av tauet. Nå er det bare å holde fast og forsøke å formidle det jeg tror på, sier Rakkenes til Hooked.

    Ideen til bloggen fikk Rakkenes midtvinters 2014, da han satt og lengtet etter vår og sommer.

    – Som vanlig er på den årstiden satt jeg og leste gjennom fiskedagbøkene mine. Jeg innså at jeg faktisk sitter med bunker med erfaringsnotater fra Trysilelva, og da særlig Trysilelva Nord. Samtidig med at sønnen min Lukas hadde blitt en ihuga fluefisker, tenkte jeg at notatene mine kanskje også kunne ha en verdi for flere enn han. Som gammel journalist var veien derfor kort til bloggformatet. Det første jeg hadde lyst til å dokumentere var insektlivet og fiske i Trysilelva fra Jordet og opp til grensa ved Engerdal, da ingen så vidt meg bekjent har gjort dette tidligere. Jeg startet å gjøre opptak i 2014-sesongen, men den første bloggposten ble lagt ut først i november 2015, sier han til Hooked.

    Les også: Lyst til å fiske ørret med flue? Her er eksperttipsene til vårfisket (Hooked+)

    Hovedfokuset på bloggen er insektene, fisket og livet i naturen i og rundt Trysil. Slik skal det også være i fremtiden, selv om nye prioriteringer også kommer til etter hvert.

    – Jeg merker jo på meg selv at jeg blir stadig mer opptatt av bærekraftig fiske og ferdsel i naturen. Dette er også kjernen i Ten Rivers Trip, prosjektet Lukas og jeg holder på med. Jeg har inntrykk av at de fleste som fisker i elvene våre er bevisste på etisk og bærekraftig ferdsel og catch and release, men vi må hele tiden stille oss selv kritiske spørsmål om vi gjør nok for å ta vare på naturen rundt oss. Jeg har lyst til å skrive mer om dette temaet i tiden som kommer, sier han til Hooked.

    Rakkenes trekker frem bruken av plast i fluebindingen som et eksempel på en diskusjon som etter hvert bør tas.

    – Debatten om plast i naturen er allerede etablert, men har den relevans for vår bruk av plastbaserte fluebindematerialer? Selv om det er små mengder vi bruker, er prinsippet viktig. Fiskere som lever ute i naturen halve året bør gå foran, også når det gjelder bruken av plast, sier han.

    PÅ TOPP 50-LISTEN: Rakkenes.com er på 38. plass på Feedspots liste over verdens mest populære fiskeblogger. (Faksimile)

    Bloggen til Rakkenes blir i snitt oppdatert en gang i måneden, men det har blitt litt sjeldnere i vinter på grunn av filmprosjektet Ten Rivers Trip, som også kan sees her på Hooked. Å spy ut ræl hver dag er uaktuelt for hovedpersonen selv. Han mener nemlig at kvalitet er mye viktigere enn enn kvantitet.

    – Jeg skriver aldri bare fordi jeg føler et behov for å legge ut noe nytt. Lesere skal vite at det er matnyttig det som legges ut på sidene mine, og jeg tror dette er noe av grunnen til at jeg har mange som leser bloggen og besøker den igjen og igjen. Prinsippet er enkelt og greit at dersom du ikke har noe å fortelle, er det bedre at du holder kjeft, sier han til Hooked.

    Valg av språk synes han er vanskelig. Den skrivende og fotograferende ffluefiskeren ønsker naturlig nok å nå ut til mange, og da blir engelsk et naturlig valg. Han opplever likevel å få ganske mange henvendelser fra lesere som spør om mer norsk innhold, og dette har han tatt innover seg.

    – Jeg har nå laget en norsk bloggfeed, og fremover tror jeg at jeg hovedsakelig kommer til å skrive blogg-artiklene på norsk. Seksjonene med beskrivelser av insekter vil jeg fremdeles skrive på engelsk. De sakene er universelle, og treffer lesere fra hele verden.
    Jeg har om lag 10 000 unike lesere hver måned, og bare halvparten er fra Norge, Sverige og Danmark. Resten er fiskere som ikke skjønner bæret av norsk, forteller han.

    Les også: Nå er kortene for fluesonen i Vangrøfta lagt ut for salg

    For Rakkenes sin del er bloggingen utelukkende et hobbyprosjekt. Han representerer ingen, og har ingen kommersielle interesser med produksjonene og skriveriene sine. Likevel er det en tanke bak det hele.

    – Jeg fotograferer, skriver og filmer fordi jeg ønsker å dele av mine erfaringer. Skal man først kaste bort tiden på noe unyttig, så er fisking og naturopplevelser den beste måten å gjøre det på. Jeg vil at generasjonen som kommer etter meg skal kaste bort like mye tid elvelangs som jeg har gjort. Hadde alle vært fiskere, ville verden vært et bedre sted, sier han til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles