More

  Herlig fiske på piratøya Isla De La Juventud

  Asgeir Alvestad har nettopp returnert fra sin årlige tur til Cuba, og denne gangen har nye jaktmarker blitt testet ut. Det var slett ikke dumt.

  Da var deilige uker på Cuba over for denne gang. Fiske var igjen i fokus den første tiden før familien kom ned og fortsatte ferien sammen med meg. Når det kom til selve fiske fikk jeg faktisk besøkt to nye destinasjoner jeg ikke tidligere har vært på. Jeg var mest spent på uken jeg skulle tilbringe med fluefiske på Cubas største øy Isla De La Juventud (Isla Juventud).

  Øya ligger på den karibiske siden og ikke så langt i fra min favoritt destinasjon Cayo Largo, som jeg har besøkt nesten hvert år siden 1998. Hele øygruppe systemet, fra Isla Juventad til Cayo Largo, ligger like innenfor et langstrakt rev med mange hundre meters dyp utenfor. Det store havet gir enorme mengder friskt og næringsrikt vann inn på de langstrakte enorme grunnene innenfor revet. Her lever det mengder med raske jegere på grunt vann, og de kommer her godt innenfor rekkevidde med fluestanga.  I tillegg har området vært fredet, og er en del av flere store Cubanske naturreservat hvor det ikke drives yrkes fiske etter annet en languster (hummer).

  Selve øya Isla Juventud betyr ungdomsøyen på spansk, og er på størrelse med Vestfold fylke (2200km2). Den ligger ca 100km ut fra fastlandet på Cuba, og det bor ca 85 000 fastboende her. Hovedstaden er byen Nueva Gerona som ligger i nordre delen. Øya har flere ganger skiftet navn og tidligere gikk den også under betegnelsen Isla De Cotorras (papegøye-øya) og Isla De Tesoros (skatte-øya).

  De finnes altså mengder med papegøyer der, og øya var i tidligere tider en svært populær plass for sjørøvere og pirater som det var mange av i disse trakter. Både Francis Drake, John Hawkins, Thomas Baskerville og Henry Morgan hadde tilhold på øya. Det er teorier om at både Treasure Island (Skatten på sjørøver-øya) av Robert Louis Stevenson og Peter Pan av James Matthew Barrie er skrevet med utgangspunkt i denne øya. Flere skatter er blitt funnet, men de antas at mengder fortsatt befinner seg nedgravd.

  Vi ble blant annet fortalt av lokale at en ganske nylig ble funnet av en lokal da han gravde en brønn i hagen. Det var en diger skatt men da han leverte den til de kommunistiske myndighetene fikk han bare en gammel lada, og en rønne av en bolig som finnerlønn.

  Ellers er øya kjent for det gigantiske fengselet Presidio Modelo ble bygget av diktatoren Gerardo Machado i perioden 1926–1931, etter mønster fra et fengsel i Illinois, USA. Fengselet rommet 6000 fanger. Etter at Fulgencio Batista kom til makten ved et statskupp på Cuba i 1952 ble bl.a. Fidel Castro holdt som fange her fra 1953 til 1955, etter at han hadde ledet et mislykket forsøk på maktovertakelse. Nå er fengselet nedlagt og er et museum som vi lett droppet å besøke. Vi kjørte imidlertid forbi hver dag og tankene gikk til mange av de skjebnene som satt innelåst der for mange år siden.

  Selve turen:

  Vår tur begynte med avreise i fra Havanna kl 03 00 om natten til innenriks flyplassen. Det går daglig to til tre avganger ut til øya. Selve flyplassen og flyene er ganske enkle og du må virkelig være tålmodig. Selve flyturen tar ikke mer en 30 minutter, men det tok oss faktisk 7 timer å komme frem! På selve øya ble vi innlosjert på hotell Rancho som lå 5 minutter utenfor byen. Hotellet var enkelt men mer enn greit nok for oss. Vi hadde blant annet et helt stort dobbeltrom hver av oss. Utenom det hadde det lille hotellet en egen mann og kokk kun for fiskerne. Vi ble med andre ord stelt skikkelig godt med, og servicen var på topp!

  Med meg på turen hadde jeg førstereisgutt Jaran Bøen. Han er en erfaren fluefisker men han har ikke fisket tropisk enda. Jaran ble jeg kjent med i Malaysia for et drøyt år siden, og han hadde nå som mål å få sine første tropiske fisker på fluestang, noe jeg selvfølgelig kunne garantere. Jaran hadde forberedt seg godt og blant annet kjøpt noe av det beste flueutstyret (Hardy). Dessuten hadde vi gått gjennom teknikk og taktikk på de forskjellige artene før vi reiste ned. Jaran var altså klar som et egg for 6 dagers fiske på Cuba.

  Første kvelden ble selvfølgelig brukt til å klargjøre utstyr og gjøre oss kjent med guide og fiskeområder. Noen velfortjente cubalibre, mohitos og pinacoladas ble det også, dessuten er den cubanske ølen særdeles god. Det ble uansett tidlig seng, siden vi valget å komme oss ut tidlig (6.30) neste morgen.

  Vi var eneste fiskerne på stedet denne uken, men allerede de nest ukene kommer det flere og flere fiskere til øya. Vanligvis er det tilreisende fiskere både på Hotellet der vi bodde og på en såkalt Live onboard boat (LOB) i området, men nå var vi altså alene. Det betyr i prinsippet at vi kan fiske fritt i alle de store områdene uten å ta hensyn til andre, og det kom til å vise seg var en fin fordel.

  Selve fisket:

  Vi satte ut fra den lille marinaen og kjøre en drøy time ut til noen fiskeområder og små øye øst for hovedøyen (område 4-6). Guiden vår Reinier har guidet her i 9 år, og før det drevet som hummer fisker. Han er altså godt kjent og regnet som en av de beste guidene på dette stedet, noe som vi ganske snart ble overbevist om stemte godt. Vi begynte den første dagen med litt bonfish jakt og det tok ikke mange minuttene før vi hadde landet to-tre bonefish hver. Første målet til Jaran var allerede nådd, å få en bonefish på flue.

  Etter hvert gikk det kjapt med båt i fra plass til plass. Det var ingen tvil at nå gjaldt det å teste mange plasser for å finne fisken. I løpet av uken ble det gjennomgangsmelodien. De store områdene gjorde at det ble mye båtkjøring, men også mye fisking på alle typer flats og mangrove områder, samt kanaler og laguner. Jeg tipper at vi totalt kjørte båt 4-5 timer hver dag og dekket totalt område 1-8 i løpet av uken.

  Du kan lese mer om Asgeir Alvestad sine fiskeeventyr på den populære fiskebloggen hans.

  Heldigvis ble mye av båtkjøringen kompensert med at vi reiste ut tidlig og kom inn sent, dermed ble fisketiden allikevel akseptabel. Vi kunne nok ha fisket mer konstant i lengre perioder på samme sted etter for eksempel bonefish, men alle om bord synes det var viktig å variere fiske slik at det skulle bli mest mulig interessant og utfordrende. Hver dag fisket vi bonefish, tarpon, snook, samt at vi tok frem popperen hvis vi så større barracuda eller hai. Permiten så vi ingenting til. Området var nok ikke spesielt bra for permit, men det var ingen overraskelse.

  Ettersom uken gikk fikk Jaran prøvd seg på de fleste saltvannsarter og landet bonfish, tarpon, snook, jack og barracudas. Det hele kulminerte en av fiskedagene da han klarte en «grand slam» og gjorde et frieri til kjæresten fra selve flatsen. Jaran hadde nemlig sagt at hvis det nå skulle slå skikkelig til med en «grand slam» skulle han fri.

  Det gikk altså i boks, og kjæresten svarte også ja, så nå blir det bryllup! Det ble altså bra med fisk for begge to. For min egen del ble det tre «grand slams» med bonefish-snok og tarpon på samme dag. Disse tre fiskene gir «grand slam» men regnes ikke fullt så gjev som en «grand slam» med perimit i. Uansett artig og en liten bonus i tillegg til alle de andre opplevelsene.

  På fangsttoppen min kom helt klart en flott tarpon på mellom 50-60lbs tatt oppå flatsen. Det å spotte slike store fisk å deretter kaste på dem er noe av det råeste du kan oppleve på denne type fiske (og uansett fiske-form). Når du i tillegg får kroket dem så får du garantert en av de råeste fighter som kan gjøres med en fluestang i hånden.

  Tarponen er en akrobat av dimensjoner og gjør mengder med hopp og voldsomme utras. I tillegg ble det en riktig stor barracuda på popper, og flere flotte snook i løpet av uken. Samt mengder med bonefish. En og annen snapper, jacks og en hai måtte også releases, så totalt ble det en flott uke.

  Til slutt er det viktig å påpeke at fiske bare er en del av opplevelsene på Cuba og spesielt i dette området. Menneskene og naturen er helt unik. I løpet av fiskeuken var vi blant annet om bord sammen med lobsterfiskere, og vi var på øyer med mengder av ville apekatter. Vi så pappegøyer, flamingoer, pelikaner, ørner, delfiner, krokodille, iguaner, skilpadder og andre dyr du nesten bare finner i disse vernede områdene. En fisketur på Cuba er altså en opplevelse du lett kan leve på et år minst, frem til neste tur!

  – Asgeir Alvestad (med hjelp fra Jaran Bøen og Wikipedia)

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles