More

    Veldig bra om veldig mye

    Ole-Håkon Heier sin debutbok er noe helt nytt i den norske sportsfiskelitteraturen. Det har blitt gitt ut mange bøker om norsk sportsfiske opp gjennom årene, men aldri noen som i detalj tar for seg så mye forskjellig som det Heier gjør i «Hekta på fiske».

    Av: Endre Hopland

    I en årrekke har Ole-Håkon Heier vært en fremtredende figur i det norske sportsfiskemiljøet, og med sitt alltid gode humør, sin store kunnskap om fiske og ikke minst sin vilje til å dele, har han via magasin- og nettartikler inspirert liten og stor til både å begynne med fiske og å videreutvikle verdens fineste hobby. Heier har også ført fiskelogg siden 1988, og i tillegg til den store interessen for fiske, har han altså skrevet mye om lidenskapen sin. At det skulle gå 27 år før det kom skriverier i stive permer er egentlig litt merkelig, men den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves.

    Debutboken, som har fiskemangfoldet i Norge i fokus, kommer også ut på et veldig godt tidspunkt. Arts- og specimenfiske er nemlig virkelig er på vei til å få fotfeste her til lands, og «Hekta på fiske» er i aller høyeste grad en bok som treffer denne målgruppen med stor kraft. Når det er sagt passer boken like godt for vanlige folk med interesse for livet i sjø og vann. Her får du nemlig et virkelig detaljert og bilderikt dypdykk inn i det våte element, uten at det på noen måte blir kjedelig. Det er riktig nok plass til de vitenskapelige fiskenavnene, noen ordener og et og annen fjernt familiebånd, men ikke noe som gjør at en begynner å tenke på at huset kanskje hadde trengt et strøk maling.

    «Hekta på fiske» er bygd opp på en praktisk måte. Etter forordet hopper forfatteren rett i utstyrsdelen, og selv den grønneste amatør vil ha en noenlunde formening om funksjonen til stenger, sneller, snører, kroker, søkker og takler etter å ha lest de første sidene i boken. Etter at leseren har lært seg det grunnleggende om utstyr, er det fiskemetodene som står for tur. Disse deler Heier opp i kategoriene «naturlig agn», «kunstige agn» og «isfiske». Her kunne en selvsagt dradd ting mye lengre, men de tre kategoriene dekker egentlig det viktigste, og forfatteren unngår på ny å kjede leseren med fiskemetoder de aller fleste uansett aldri ville funnet på å gi seg i kast med.

    De neste kapitlene er veldig vesentlige, men omhandler likevel ting mange fiskebokforfattere ofte glemmer eller utelater. Heier vier nemlig spalteplass til lover, regler og normer for sportsfiske, behandling av fangsten og sikkerhet på fisketur. I tillegg kommer han med gode tips til hvordan en kan gjøre fiskeopplevelsen enda bedre, samt tanker og erfaringer rundt hva en storfisk egentlig er. Her er det utrolig mye nyttig å plukke opp for de aller fleste med interesse for sportsfiske, så les disse kapitlene nøye.

    Hoveddelen av boken er delt i to, «Arter i ferskvann» og «Arter i saltvann», og hele 79 norske fiskearter er virkelig nøye presentert over de 200 sidene som de to kategoriene utgjør. Heier har selv fisket over 100 forskjellige arter her til lands, og alle de overnevnte 79 har derfor sin egne, selvopplevde historie som innledning. Videre følger både artsbeskrivelse, fiskemetoder på is og i frivann og hvilken nytte den aktuelle fisken har som mat. Det hele er rikt illustrert med bilder som viser både fangst, metode og fiskeglede.

    Hele 79 arter får altså flere boksider hver, men også størsteparten av de resterende, norske artene er på trykk. Etter både ferskvanns- og saltvannskategorien, tar nemlig Heier for seg de mindre artene og de en sjeldnere møter på. Dette gjør at spekteret i boken i praksis omfatter nesten alt det er fysisk mulig å få på stang her i kongeriket. De små og sjeldne artene får naturlig nok ikke like mye plass som de nevnte 79, hadde de fått det hadde dette blitt en utgivelse i flere bind, men de er like fullt med. Det er moro. Mange av disse er også fotografert med makrolinse, og på denne måten gjør selv microartene seg fantastisk godt på glanset papir.

    Apropos microarter: Det er veldig artig at Heier vier mange sider til kutlinger, med tilhørende makrobilder. Rent vitenskapelig er side 211-215 trolig det mest grundige og best fotodokumenterte som noen gang er har stått på trykk i en bok om de små fiskene alle har sett nedenfor bryggen om sommeren. Her er vi unektelig på et nivå for de svært spesielt interesserte, men kunnskapen er så høy at Havforskningsinstituttet egentlig bare kan be om å få de fire sidene i PDF-format for arkivering i sin vitenskapelige database.

    En annen kuriositet er at Heier er den første i verden som omtaler det såkalte «Tungevinduet» i bokform. Oppfinnelsen er det fiskekompisen Karl Johan Sæth som står bak, og at den store vannkikkerten er effektiv når det skal fiskes flatfisk på grunt vann er hevet over all tvil. Nå tar metoden altså steget vekk fra internett og inn i hyllene til bokhandlere over det ganske land. De som ikke har hørt om dette før rister kanskje på hodet, men bildene av svære tunger, slettvar og piggvar som illustrerer saken, får nok kjapt hoderistingen til å avta.

    «Hekta på fiske» er lettlest og forklarende, uten å være mer belærende enn den må. Heier legger hele veien vekt på fiskeopplevelser, og barna Marion og Jacob figurerer på en rekke av bildene i boken. Dette henger sammen med at de to ofte er med pappa på tur, og stortrives med det. Heier sine fiskekamerater i SFK Laken er også hyppig avbildet, noe som er naturlig da det er disse forfatteren fisker mest sammen med. Denne bildebruken, kombinert med de mange personlige historiene, gjør da også sitt til at boken blir noe ekte. I dag kan i teorien hvem som helst sakse vilt fra internett, og ende opp med nok stoff til å skrive mange bøker. Slikt blir det sjelden kvalitet over. Det blir det derimot når en har fisket hele livet, og uten problemer gjør 264 sider om sportsfiske personlig. At Heier har brukt biolog og en av Norges fremste artsjegere, Irvin Kilde, som sparringpartner på alt som har med artsbestemmelser og kjennetegn å gjøre, er et annet kvalitetsstempel. «Hekta på fiske» var lest i løpet av et par kvelder, og det er et godt tegn. Dette er en bok du vil ha i samlingen din, og et oppslagsverk for de som faller for artsfisket. Løp og kjøp.

    Hekta på fiske 2

    Lest: Hekta på fiske

    Forfatter: Ole-Håkon Heier

    Utgitt av: Vigmostad & Bjørke

    Sider: 264

    Veil. Pris: 349;-

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles