More

  Sensasjonelle fangster fra Finnmark – disse er aldri tidligere tatt på stang

  At fire fiskere lander 51 fisk i løpet av ni timer er ikke så spesielt, men når fangsten nesten utelukkende består av tverrhalet langebarn og krokulke, med innslag av glattulke og nordlig ålebrosme, da er situasjonen en ganske annen.

  Av: Endre Hopland

  – For en dedikert artsfisker er en tur som dette noe av det drøyeste en kan være med på. Vi har gjort massevis av research det siste halve året og sjekket både artskart og fangstlogger fra forsknings- og yrkesfiske, men å treffe så latterlig bra som det vi faktisk gjorde er likevel helt utrolig. Det har vel fremdeles ikke helt gått opp for oss hva vi har vært med på, sier biolog og artsfisker Bjørn Florø-Larsen i Nidaros kystmeitelag (NKML) til Hooked.

  Les også: Sebastian (19) med unik stangfangst

  Sammen med sine gode fiskekompiser Irvin Kilde, Sverre Magnus Selbach og Sindre Bøe er han akkurat nå på Sørøya i Finnmark, på jakt etter den mystiske, dyptlevende og potensielt digre gråskaten. Dette er et prosjekt som krever pent vær og massevis av tålmodighet, og førstnevnte er det ikke mye av vest i Finnmark for tiden. Før karene kom så langt som til Sørøya, gjorde de heldigvis et aldri så lite pitstop litt lenger inne i fylket, og det var altså her det som må kunne kalles en rimelig sensasjonell fisketur fant sted.

  – Vi kjørte på med småkroker i størrelse 24 (micro) og god gnist på rett over 100 meters dyp, og ballet startet etter bare ti minutter. Da sveivde nemlig Irvin opp takkelet sitt bare for å sjekke agnet, og på kroken hang det et tverrhalet langebarn. Fisken var feilkroket, noe som selvsagt var ganske kjipt, men stemningen ble likevel rimelig euforisk. At en art som bare er tatt på stang i Norge en gang tidligere dukker opp etter ti minutters fiske, på et sted det aldri tidligere har blitt fisket med stang, har nemlig den effekten på artsnerder som oss, sier Florø-Larsen til Hooked.

  I det norske artsfiskemiljøet er det vesentlig at en klarer å lure fisken til å ta agnet. Bare når kroken sitter inne i kjeften eller dypere nede i svelget regnes fangsten som tellende. Dette praktiseres for å luke ut unaturlige fangster av fisker som bare tilfeldigvis var i nærheten av der det ble fisket, og fikk en krok rykket inn i kroppen ved et uhell. Det tverrhalede langebarnet til Kilde hadde utvilsomt prøvd å spise agnet hans, men kroken satt likevel under hodet, og da er det no cigar. Revansjen var heldigvis ikke langt unna.

  Les også: Denne fangsten er oppsiktsvekkende unik

  – Like etter nappet det hos Irvin igjen, og nok et tverrhalet langebarn ble landet. Denne gangen satt også kroken perfekt, og da steg stemningen om bord til et rimelig drøyt nivå. Mens Irvin satt og studerte fangsten sin, nappet det også hos Sindre, og en liten stund senere var han plutselig førstemann i verden som hadde fått krokulke på stang. Da var det utvilsomt mye følelser i båten, sier Florø-Larsen til Hooked.

  FANTASTISK MICROFANGST: Tverrhalet langebarn. (Foto: NKML)

  Og flere skulle det bli. Mens alt dette pågikk nappet det nemlig hos Florø-Larsen også, og en litt større krokulke havnet på dekk, den andre tatt på stang i verdenshistorien. Bøe konstaterte tørt at hans aller første norgesrekord holdt i sånn ca. tre minutter, men det var det ingen som brydde seg om. Til det var fisketuren allerede for syk. Og enda hadde ikke morsomhetene mer enn såvidt begynt.

  VERDENS FØRSTE: Bjørn Florø-Larsen og Sindre Bøe med de to første krokulkene som noen gang er tatt på stang. (Foto: NKML)

  De neste timene ble nemlig helt latterlige, og selv om samtlige om bord er blant de i landet som har fått flest forskjellige arter på stang, ble det nye arter på listene til alle mann. Til sammen ble det landet utrolige 22 eksemplarer av tverrhalet langebarn og enda mer utrolige 24 krokulker mens karene fisket med 24-kroker. Som en ren bonus dukket det også opp tre glattulker, inkludert to til Bøe, som før denne turen var den eneste om bord som manglet arten.

  SPESIELL SKAPNING: Krokulke closeup. (Foto: NKML)

  – Det hele var nokså surrealistisk, og det villeste av alt var nesten at vi ikke hadde en eneste bifangst. Irvin fikk en stor reke som faktisk var korrekt kroket, men det var det eneste. Ikke en torsk, ikke en hyse, ikke en hvitting, ikke en slimål. Ikke noe som helst uønsket var borti agnene våre i løpet av ni timer med agnfiske, og det er meget spesielt, sier Florø-Larsen til Hooked.

  Les også: Roger med unik skatefangst

  Da det begynte å nærme seg tid for å pakke sammen, byttet han selv fra 24-kroker til 8-kroker og litt større agn. For vanlige dødelige er også disse krokene forsvinnene små, men de er likevel mye større enn de som ble brukt mesteparten av dagen. Taktikkskiftet bar frukter umiddelbart, og dagens desidert største krokulke havnet på dekk etter kort tid. Denne klokket til 29,5 gram, og blir meldt inn som ny norgesrekord. Det var likevel fisken som tok agnet hans rett før dreggen måtte heises som fikk stemningen om bord til å gå fra euforisk til salig.

  – Vi hadde et ganske stramt tidsskjema, for vi måtte nå flyet ut til Sørøya, så egentlig satt vi nesten og håpte at det ikke skulle skje noe mer sykt. Men det gjorde det. Plutselig var det nemlig litt mer motstand hos meg, og jeg tenkte at det måtte være en større ulke. Da fisken kom til overflaten så vi bare at den var langstrakt og hadde en gigantisk kjeft før den ble lempet om bord. Etter det var det ingen som sa noe fornuftig. Det kom bare mange rare lyder, sier Florø-Larsen til Hooked.

  Les også: Asgeir med unik microfangst

  Fisken som hadde glefset i seg agnet var nemlig en nordlig ålebrosme, nok en art som aldri tidligere er fanget på stang. I januar 2015 ble det fanget et par eksemplarer av vanlig ålebrosme på fra isen i Ramsfjorden, men dette er altså en annen art. Nordlig ålebrosme på stang er unikt i både norges- og verdenssammenheng, og norgesrekordkravet som blir sendt inn lyder på 28,5 gram, fordelt på 18 centimeter.

  FØRSTE I VERDEN: Bjørn Florø-Larsen med den første nordlige ålebrosmen som noen gang er tatt på stang. (Foto: NKML)

  – Det er vanskelig å si noe fornuftig om en slik fisketur, men vi reiste i alle fall videre til Sørøya med skuldrene senket helt ned i dørken. Vi har betalt mye penger for sommerens gråskatesatsing, og med tanke på at vi fisker i ukjent og ekstremt værhardt farvann etter en art som er veldig vanskelig å finne, sier det seg nesten selv at vi ikke akkurat er garantert suksess. Etter denne starten kan vi likevel bare kose oss, og alle kule fangster den neste uken blir som bonus å regne. For artsfiskere er det nemlig ikke størrelsen på fisken som teller, sier Florø-Larsen til Hooked.

  Se stor bildeserie av de spesielle fangstene her:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles