More

    Tor (71) med sensasjonell stangfangst fra Sponvika

    I en alder av 71 år meldte Tor Barm seg på Fredrikshald Havfiskeklubb sin årlige havfiskekonkurranse Grensenappet. Her skrev han like godt norsk sportsfiskehistorie.

    Av: Endre Hopland

    Bare de mest dedikerte havforskerne og artsfiskenerdene i Norge har hørt om den merkelige vesle fisken tverrhalet langebarn. Før helgen hadde arten aldri tidligere blitt tatt på stang her til lands, men det var før 71 år gamle Tor Barm fra Vesterøy reiste på artsfiskefestival i Halden.

    – Det ble litt stemning i båten da jeg halte opp denne fisken. Folk ble også forundret, for det var jo ingen som visste hva dette var for noe. Det er jo spesielt i seg selv, sier fangstmannen Tor Barm til Hooked.

    Les også: Unik fangst fra sjøisen

    Selv hadde han ingen anelse om hva den vesle fisken som tok den rå reken han serverte kunne være for noe. Inne på land var det derimot konkurransedeltakere som hadde en anelse om hva det kunne dreie seg om.

    UNIK FANGST: Dette er det første eksemplaret av tverrhalet langebarn som noen gang er tatt på stang i Norge. (Foto: Robin Wolff Ødegård)

    Fiskens identitet ble snevret ned til en eller annen form for langebarn, med tverrhalet langebarn som høyst sannsynlig artsbestemmelse. Dette blir langt på vei bekreftet av den nordmannen som antagelig har sett flest eksemplarer av denne arten i levende live, undervannsfotograf Rudolf Svensen i UWPhoto.no.

    – Fisken er kortere og tykkere enn langhalet langebarn,men jeg har bare sett tverrhalet langebarn under vann. Det er ikke lett å artsbestemme den 100 prosent basert på et mobilbilde, men mønster og fasong stemmer veldig bra med tverrhalet, og det kan egentlig ikke være så mye annet, heller. Rundhalet langebarn er den andre arten den kan forveksles med, men den lever i utgangspunktet ikke så langt sør. Tverrhalet er nok riktig, sier Svensen til Hooked.

    LITEN, MEN STILIG: Det er ikke mange som har fått ta et tverrhalet langebarn nærmere i øyesyn, men deltakerne på Grensenappet i helgen fikk sjansen. (Foto: Robin Wolff Ødegård)

    Tverrhalet langebarn er en liten, men relativt langstrakt beinfisk i hornkvabbe-familien. Den fiskes ikke kommersielt, og det er heller ikke en art vitenskapen har brukt veldig mye tid på. Det eksisterer likevel en god del observasjoner av arten fra diverse forsøkstrålinger og annet, og flesteparten av disse er sentrert til området i og rundt Oslofjorden. Arten er likevel aldri fanget på stang. Ikke før nå.

    Les også: Her er de nye artene tatt på stang i Norge (Hooked+)

    – Det er jo moro å få en fisk som ingen andre har fått før, spesielt siden vi drev med artsfiske med små kroker og agn da den bet på. Jeg fisker en god del til vanlig, og jeg går etter alt mulig egentlig, men noe så spesielt som denne her har jeg aldri fått før, sier Barm til Hooked.

    Grensenappet er en poengkonkurranse der det praktiseres fang og slipp, og deltakerne får poeng etter hvilke arter de klarer å kroke. Festivalen, som i år feirer 20-årsjubileum, arrangeres i Ringdalsfjorden og deler av Hvaler, med utror fra Sponvika i Halden, ytterst i Ringdalsfjorden. Den sensasjonelle fangsten til Tor Barm ble tatt i nærheten av utrorshavnen.

    FANGSTMANNEN: Tor Barm fra Vesterøy. (Foto: Privat)

    Tverrhalet langebarn er isolert sett ikke noen direkte uvanlig fisk i norske farvann, men den er liten, har beskjeden munn og lever relativt dypt. Dette er nok hovedgrunnene til at arten ikke er tatt på stang tidligere, og til at en 71-åring fra Vesterøy nå har skrevet seg inn i den norske sportsfiskehistorien. Det første eksemplaret av tverrhalet langebarn som noen gang er tatt på stang i Norge var 16 centimeter langt og veide 14,84 gram.

    Les også: Roger med unik skatefangst

    Det er slett ikke første gang det dukker opp merkelige fisker fra havområdene rundt Hvaler. For under et år siden var det Morten Hvam fra Askim som skrev historie da han dro opp den første marmorerte bergueren som noen gang er tatt i Atlanterhavet under Engelsviken havfiskefestival. I motsetning til Barm sitt langebarn, er dette en fisk som ikke hører hjemme i Norge, men som etter alt å dømme har blitt med en tank med ballastvann fra Stillehavet.

    Det er for øvrig under et år siden det aller første langebarnet noen gang tatt på stang i Norge bet på en liten krok i Hafrsfjord i Rogaland. Denne bedriften var det Sebastian R. Pedersen som stod for, og den gang var det et langhalet langebarn som stjal overskriftene. Nå teller altså de norske stangfangstene to arter langebarn. Hvem blir førstemann til å lure et rundhalet langebarn?

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles