More

  Sensasjonell fangst fra Fredrikstad

  Fisken Askim-mannen Morten Hvam dro opp under Engelsviken havfiskefestival søndag er så spesiell at selv den fremste fiskeekspertisen i landet har problemer med å identifisere den.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg synes dette er jævlig artig, jeg. Fisking har vært den store hobbyen min siden jeg fylte 50, og da er det selvsagt moro å få noe som ingen vet hva er, sier fangstmann Morten Hvam til Hooked.

  Hvam er medlem i Båstad Havfiskeklubb, og i helgen deltok han altså under Engelsviken havfiskefestival utenfor Fredrikstad. Lørdag var det mengdefiske det handlet om, mens søndag var en ren artsfiskedag. Hvam endte til slutt på syv arter, noe som ikke var i nærheten av toppen. Det er likevel ingen som helst tvil om hvem som dro opp den mest oppsiktsvekkende fangsten under konkurransen.

  – Fisken tok knallhardt og var skikkelig sprek, så jeg var veldig usikker på hva det var jeg hadde kroket. Da den var i båten ble jeg enda mer usikker, og da heller ingen av de andre om bord kunne gi meg noe fornuftig svar, skjønte jeg at dette måtte være noe veldig spesielt. Jeg fisket nemlig sammen med folk som absolutt har vært ute en vinternatt før, sier han til Hooked.

  Som så mange andre vokste Hvam opp med litt innlandsfiske, men det var først for åtte år siden at han fant ut at han trengte en hobby, og raskt falt for havfiskingen. Siden den gang har han rukket å sette europeisk rekord på torsk med en kjempe på 41,72 kilo fra Sørøya. Fisken han dro opp utenfor Fredrikstad søndag var til sammenligning bare 440 gram, men den er til gjengjeld en art som aldri tidligere er tatt på stang i Norge. Hvilken art det er snakk om er faktisk usikkert.

  Vrakfisk ble kjapt foreslått om bord i båten Hvam fisket i, og ved første øyekast kan fisken absolutt ligne på fisken, som med jevne mellomrom vandrer nordover til kalde Norge. Pigger, kjeveform og flere andre kjennetegn ekskluderer likevel denne slekten om en setter seg ned og ser godt etter.

  Skorpionfisk 3
  UNIK FANGST: Morten Hvam med den fantastiske fisken han tok i Engelsviken i helgen. (Foto: Are Andersen)

  Flere av landets fremste fiskeeksperter og biologer har sett på bildene av fisken til Hvam, og samtlige er enige om at vi trolig skal til Scorpaenidae-familien, også kjent som skorpionfiskene. Lenger enn det er det ikke mange som våger seg i artsidentifiseringen, for Scorpaenidae-slektstreet er stort, og er det en ting som er helt sikkert så er det at fisken fra Engelsvisken på ingen måte er hjemmehørende i Norge til daglig.

  Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen reagerer med et stort WOW når han får se bildene av den helt unike fangsten. Heller ikke han vil begi seg ut på noen eksakt artsidentifisering, men han mener vi kanskje skal til Scorpaena-slekten, underklassifiseringen av Scorpaenidae-familien.

  – Her må det trolig utenlandsk ekspertise på banen, men Scorpaena porcus (black scorpionfish) er ikke et dårlig forslag. Med så mange arter i familien som ligner, kan jeg likevel ikke si noe sikkert og alle muligheter holdes åpne. Jeg føler meg imidlertid nokså sikker på at det er snakk om en Scorpaena av et eller annet slag, og det er ikke en vanlig norsk fisk. Dette er helt sikkert den første registreringen fra norske farvann noen gang, sier Bjelland til Hooked.

  Annonse Hooked+

  Han understreker at han synes fangsten er fantastisk spennende, og han håper fisken ble tatt godt vare på slik at den kan studeres nøye. Bjelland benytter også anledningen til å skryte av kommunikasjonen rundt spesielle fangster.

  – Folk er flinke til å melde fra når de får noe utenom det vanlige, og ofte finner fangstene til spesielt sportsfiskere veien til et vitenskapelig miljø som kan studere disse. Det dukker stadig opp nye fiskeslag i Norge, som enten har lagt ut på langtur på egenhånd eller potensielt har kommet med ballastvannet til store skip, og alle nye funn er veldig interessante for oss i de vitenskapelige miljøene, sier Bjelland til Hooked.

  Black scorpionfish (Scorpaena porcus) er for ordens skyld vanlig i østlige deler av Atlanterhavet og i Den engelske kanal, og derifra er jo ikke veien til Fredrikstad så voldsomt lang med riktig strøm og motivasjon. Men om det faktisk er denne arten det er snakk om er altså langt fra sikkert.

  Skorpionfisk
  UKJENT FISK: Fiskeekspertisen i Norge kan ikke med sikkerhet slå fast hvilken fisk Morten Hvam fikk utenfor Fredrikstad søndag. (Foto: Are Andersen)

  Fisken til Hvam falt for øvrig for en liten rekebit servert på 30 meters dyp, og ble ellers veid inn som tellende fangst i konkurransen.

  – Den gav litt poeng også, men det er nok den første fisken i festivalens historie som har blitt listeførst som ukjent art, sier den fornøyde havfiskeren til Hooked.

  Hvam forsikrer ellers at den eksotiske fangsten ikke havner på middagsbordet. Den ligger nemlig på frys og venter på transport til Oslo, der biologer skal studere den nærmere.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles