More

  Nå tas det ansjos på stang i Oslofjorden

  Tyrone Pablo i sportsfiskeklubben Galskap var egentlig på jakt etter brisling, men det var en annen og langt sjeldnere sildefisk som bet på de små fluene han fisket med i helgen. Nå er det ansjon som er hett i Oslofjorden.

  Av: Endre Hopland

  Den vesle sildefisken ansjos finnes i både Middelhavet, Svartehavet og de østlige delene av Atlanterhavet, og årlig fanger kommersielle fiskefartøy en del av den ettertraktede fisken langs norskekysten. Den planktonspisende arten tas deriomt veldig sjelden på stang, både fordi den er veldig liten, men også fordi den ytterst sjelden observeres innaskjærs her til lands. Men nå er den altså på plass i Oslofjorden, og de første sportsfiskefangstene er allerede registrert. Arten står for øvrig ikke oppført med noen offisiell norgesrekord, så nå er det absolutt muligheter for rekordjegere.

  Det var altså Oslo-mannen Tyrone Pablo som fikk de første eksemplarene. Dette skjedde fredag i forrige uke, da han var på jakt etter brisling med ørsmå hekler. Plutselig så han en diger stim i overflaten, men det viste seg altså å være noe langt mer interessant enn brisling som ble jaget opp. Klubbkameratene i SFK Galskap bruker ofte ansjos fra asiatiske matbutikker som agn under vadefiske, så arten ble raskt identifisert. I løpet av helgen var også flere andre klubbmedlemmer på fjorden på jakt etter nye kryss i artslistene sine.

  Tyrone Pablo
  SJELDEN FANGST: Tyrone Pablo med ansjos fra Oslofjorden. (Foto: SFK Galskap)

  – Jeg måtte i bryllup lørdagen, men så fort jeg våknet på søndagen dro vi rett ut. Fredagen fisket Tyrone i en stim på størrelse med en fotballbane, men søndag var den borte. Derfor måtte vi bare begynne å lodde rundt, og ved Nakholmen fant vi en mindre stim. Tyrone fikk syv stykker da, mens jeg fikk en. Tyrone fikk også brislingen som han manglet på listen sin, så det ble en vellykket fisketur, sier Daniel André Bjørndalen i SFK Galskap til Hooked.

  Bjørndalen er blant de sportsfiskerne i landet med flest arter tatt på stang, og som alle artsfiskere med respekt for seg selv har han også en liste over arter det er sannsynlig å kunne møte på i norske farvann på et eller annet tidspunkt.

  – Ansjosen stod ikke på denne listen, så dette ble en skikkelig bonusart. Slikt er alltid gøy. Dette her understreker jo også nok en gang hvor spesiell og rar Oslofjorden er. Den fungerer som en trakt som suger til seg snåle fisker. Det er en artig nabo å ha, sier han til Hooked.

  Bjørndalen ansjos
  BONUSFANGST: Daniel André Bjørndalen med en art han aldri hadde sett for seg at han skulle få i Norge, nemlig ansjos. (Foto: SFK Galskap)

  De små sildefiskene tok for øvrig på nedtrimmede heklefluer i krokstørrelse 14. Bjørndalen regner med at det blir valfarting til Oslofjorden fra resten av klubbmedlemmene og de mest iherdige artsfiskerne i Norge de kommende dagene.

  – Det er slik det fungerer når noe nytt og spennende dukker opp. I fjor var det stripet pelamide, i vinter var det gråhai og nå er det ansjos. Oslofjorden leverer, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles