More

  Pelamide-feber i Oslofjorden

  En lynrask og råsterk sydhavsgjest har gjort nesten utenkelige fiskedrømmer til virkelighet for en rekke fiskere i Oslofjorden de siste dagene. 

  Av: Endre Hopland

  Det vakte oppsikt da et knippe eksemplarer av minitunfisken stripet pelamide ble fanget langs kysten vår en varm sommer for noen år siden. Årets sommer har vært alt annet enn minneverdig, men tydeligvis varm nok til at den samme arten har funnet veien nordover igjen. Og skal en legge de ferskeste fangstrapportene til grunn, er det ikke få fisker som nå har inntatt skjærgården vår.  Vi i Hooked-redaksjonen skjønte at det kunne være noe stort på gang da Stian W. Kristiansen fikk en stripet pelamide som sin første fisk noen gang for halvannen uke siden, og mistanken ble ytterligere styrket av sporadiske rapporter om både landede og mistede pelamider fra forskjellige steder i Oslofjorden den neste uken. Også fra den den svenske skjærgården ble det rapportert om pelamider, der spesielt elitefiskerne i kjente Team Isola virkelig knakk koden.

  Gårsdagen og dagen i dag har likevel overgått det meste en norsk sportsfisker kan forestille seg. I løpet av disse to dagene har det nemlig blitt landet hele 17 stripede pelamider fra til sammen seks båter i Oslofjorden. Søndag fikk vi rapport fra tre båter, som til sammen landet åtte pelamider. Søndag ble det landet ni pelamider fra like mange båter. Det er samtidig viktig å understreke at dette bare er rapportene fra de båtene vi har vært i kontakt med. Mørketallene, om en kan bruke et slikt uttrykk, er garantert betydelige.

  Den dyktige artsjegeren Daniel André Bjørndalen fra Ytre Enebakk fikk to pelamider søndag, og forteller om fantastiske fighter med noen skikkelige råtasser av noen fisker.

  – De hugger helt utrolig brutalt, og det virker å være viktig med veldig spisse kroker, sier IMA-fiskeren til Hooked.

  14 år gamle Markus Bygnes Guttormsen fra Karmøy skal delta i Langesundfestivalen til helgen, og sammen med faren Kjetil Guttormsen bruker han dagene i forkant til artsfiske i området rundt hovedstaden. Da pelamidefangstene ble kjent søndag, var det ingen tvil om at det skulle fiskes i Oslofjorden i dag. Det skulle vise seg å være et godt valg.

  – Vi fikk fem pelamider i båten vår, og tre i den andre som var ute sammen med oss. Selv fikk jeg to stykker, og er kjempefornøyd, sier den ivrige artsfiskeren til Hooked.

  Fra Geir Krogsæther har vi fått tilsendt et bilde av en meget lykkelig fisker med sin tropiske drømmefangst, og vi har ikke problemer med å forstå gleden. Krogsæther var også på fjorden søndag, og fikk måle krefter med en av de eksotiske gjestene.

  Mer om det spennende tropefisket som nå finner sted i fjorden utenfor hovedstaden vår kan du ellers lese på bloggene til Hooked sin elektronikkekspert Erik Grimsøen og Gullkroken-vinner Andreas Næristorp. Vi regner også med at det blir lav odds på stripet pelamide som ny, registrert art i Langesundfestivalen til helgen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles