More

  Sjekk Stian sin utrolige debutfisk

  Onsdag formiddag fikk Stian Wahlberg Kristiansen (28) fra Oslo sin aller første fisk. Samtidig satte han en standard for sitt videre fiske det er umulig å opprettholde.

  Av: Endre Hopland

  Fisken som tok den grønnryggede Sildekongen-sluken hans da han fisket fra bergene like ved Ingierstrand i Oslofjorden denne julidagen var nemlig en stripet pelamide på 1,2 kilo, en art som egentlig hører hjemme på sørligere breddegrader, og som bare er tatt på stang i Norge noen få ganger tidligere. Fisken, som er en del av makrellfamilien, er kjent for å være en beinhard fighter, og Kristiansen forteller at det var litt av en jobb å få den på land.

  – Jeg var på min aller første fisketur for to uker siden. Da fikk kameraten min makrell, og den var nokså enkel å lande. Torsdag var vi tilbake samme plass, og denne gangen var det jeg som fikk fisk, min første noen gang. Jeg er jo ikke akkurat noen erfaren fisker, men jeg skjønte likevel kjapt at her var det noe sterkere enn makrell på gang. Fisken fightet skikkelig, og dro ut snøre fem-seks ganger. Jeg måtte faktisk bremse den, sier han til Hooked.

  Les også: Denne fangsten er oppsiktsvekkende unik

  Da fisken omsider begynte å bli sliten, overlot fangstmannen stangen til kompisen Richard Kjensbekk Hagen, mens han selv gikk ned til vannkanten og fikk den opp på tørt land. Kristiansen selv var mer enn happy med å ha fått sin første fisk, men hva han faktisk hadde landet hadde han ingen som helst peiling på. At det var noe utenom det vanlige skjønte han likevel raskt.

  – Jeg så på reaksjonen til Richard at dette var noe rart. Han har fisket mye mer enn meg, og sa straks at dette ikke var en vanlig fangst. Derfor sendte jeg ut noen snaper til fiskeinteresserte venner, mens Richard googlet, forteller Kristiansen.

  Her kan du se video av sekundene etter at fisken er landet. (Foto: Privat)

  Etter hvert ble det altså klart at det var en stripet pelamide, også kalt atlantisk bonito, som hadde møtt sin overmann ved Oslofjordens bredder denne sommerdagen. Det er fangstmannen selv strålende fornøyd med.

  – Jeg skjønte jo ikke helt hvor spesielt dette faktisk er, men utover dagen har det gått mer og mer opp for meg. Dette gir absolutt mersmak for en lite dreven fisker, sier han.

  Stripet pelamide er i seg selv ikke regnet som en vanskelig fisk å få på stang. Den er i familie med makrellen, og opptrer nesten alltid i stim, der den jakter småfisk, blekksprut og reker. På samme måte som makrellen er den glupsk, og kan tas på mange forskjellige typer utstyr. Det som gjør fangsten fra Oslofjorden så spesiell, er at fisken egentlig ikke finnes her.

  De siste årene har det riktig nok blitt observert stripet pelamide flere steder langs norskekysten i de varmeste månedene våre, og for noen år siden ble det også tatt noen eksemplarer på stang på både Øst- og Vestlandet. Fisken er likevel regnet som en tropisk gjest som bare tidvis besøker kysten vår, så å få den på stang er ytterst sjelden.

  Å få arten som sin aller første fisk noen gang er derfor omtrent som å slå en hole-in-one på et par fem-hull med bind for øynene. Eller sagt på en mer folkelig måte: Hvis ikke Kristiansen leverer Lotto-kupongen denne helgen, kan han bare la være å gjøre det resten av livet.

  Les også: Asgeir med unik microfangst

  Storfiskeren selv er klar på at dette definitivt ikke blir hans siste fisketur, til tross for at bakgrunnen for den nye interessen er en tanke spesiell.

  – Det hele startet faktisk med en litt morsom greie der fotballtreneren min i FC Calcio Fest, Pål Martin Torsæter, anbefalte meg å begynne å fiske, slik at jeg kanskje kunne finne roen foran mål. Jeg har aldri hatt fiskeinteressen selv, men flere av gutta på laget og i gjengen har holdt på lenge. Det er vel greit å påstå at også jeg er i gang for fullt nå, men hvor mye roligere foran mål jeg blir av dette, tør jeg ikke si noe om, gliser han.

  Fisken tok altså en Sildekongen-sluk på 18 gram, og denne fikk også gjennomgå av skarpe fisketenner (se bilde). Det øvrige utstyret var et billig hobbysett fra XXL.

  – Men det gjorde jobben det, og nå blir det pelamide til middag, sier en strålende fornøyd og nyfrelst fisker til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles