More

  Asgeir med unik microfangst

  Vi er unektelig inne i kategorien for de spesielt interesserte nå, men denne uken fanget sportsfiskelegenden Asgeir Alvestad den første krystallkutlingen som noen gang er tatt på stang i Norge. Fangsten var så liten at den faktisk blåste bort.

  Av: Endre Hopland

  Har du hørt om krystallkutling før? Ikke det, nei. Det skal du ikke være lei deg for, for det er det nemlig ikke mange vanlige dødelige som har. Men den vesle, gjennomsiktige fisken finnes altså her hos oss, trolig i store mengder også, og den lar seg tydeligvis fange på krok.

  I fjor knakk norske artsfiskere koden for hvordan den merkelige glasskutlingen skulle fiskes. Etter dette har mange i det stadig voksende miljøet krysset av arten på listene sine. Krystallkutlingen er det derimot ingen som har klart å overliste, i alle fall ikke med sikkerhet. Det er nemlig få som tar gode nok macrobilder til at en enkelt kan telle finnestrålene i andre ryggfinne på de små fiskene. Dette er helt essensielt, da det bare er antallet finnestråler som skiller krystallkutlingen fra glasskutlingen.

  Bildene som ble publisert på den populære fiskebloggen til Asgeir Alvestad denne uken er derimot et unntak. Alvestad er veldig flink til å ta gode nær- og detaljbilder av fiskene han fanger, og da virklig gode macroshots av det som ved første øyekast så ut som en glasskutling dukket opp på Facebook, ble disse derfor studert nøye. Det viste seg da også at strålene i andre ryggfinne var for tallrike til å harmonere med glasskutling, og dermed var det en potensiell historisk fangst på gang.

  De kanskje fremste ekspertene på kutlinger i Norge, Rudolf Svendsen og Irvin Kilde, ble konfrontert om saken. Svendsen var nokså sikker i sin sak nesten med det samme, og Kilde samtykket etter at han hadde fått sett nøye på bildene. Dermed kunne Alvestad, som i utgangspunktet noterte glasskutling som sin 112. art tatt på stang i Norge, krysse av krystallkutling i stedet. Dette er han førstemann i kongeriket som gjør.

  Krystallkutling 6
  Asgeir Alvestad med historisk fangst av krystallkutling. (Foto: Privat)

  Selve fangsten skjedde i Haugesundtraktene, der han fisket sammen med Dan André Aarsvold. De to fiskerne var ute og vadet i mørket da de kom over en liten stim med microfisk, og utstyrt med den aller minste tanagokroken i utstyrsvesken, gikk den erfarne fiskeren til verks. Agnet denne natten var en liten bit av en Gulp-maggot., og allerede på første forsøk skar en av de små fiskene ut fra stimen og tok godbiten. Fisken ble naturlig nok landet uten dramatikk, og art nummer 112 var et faktum.

  Alvestad, som på dette tidspunktet trodde krystallkutling var en art som var for liten til å få på krok, tok det ikke så veldig tungt at fisken han trodde var en glasskutling faktisk blåste bort da den skulle veies. Når arten nå er identifisert som krystallkutling er dette litt mer irriterende, men ikke noe han mister nattesøvnen over.

  – Dan André Aarsvold var sammen med meg, og kan dokumentere både fangst, foto og det som skjedde, så det var jo bra når den var en så spesiell fangst. Angående en potensiell norgesrekord er ikke det så nøye, men det er selvfølgelig artig at det antaglig er den første, sikre krystallkutlingen som er tatt på stang i Norge, sier Alvestad til Hooked.

  Vi gratulerer Alvestad med ny førstenotering, og konstaterer nok en gang at nye metoder, taktikker og satsinger fører til at vi får enda mer kunnskap om det som faktisk finnes i vår siste, store villmark, nemlig havet. Ta ellers en kikk på Asgeir Alvestad sin egen blogg for utfyllende turrapport fra Karmøy, samt en rekke fine artikler og tips om alt som har med sportsfiske å gjøre.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles