More

  Den ukjente fisken er identifisert: Møt den marmorerte bergueren

  Hørt om marmorert berguer før? Ikke det, nei. Det er ikke så rart, for inntil i dag var det ingen fiskeart som bar dette navnet. Nå er imidlertid den ukjente fisken fra Engelsviken identifisert som en Sebastiscus marmoratus, og arten har altså fått det norske navnet marmorert berguer.

  Av: Endre Hopland

  Morten Hvam og den merkelige fisken han dro opp utenfor Fredrikstad søndag ettermiddag, har gått sin seiersgang i skandinaviske nettaviser det siste døgnet. Det er egentlig ikke så rart. Den fremste fiskeekspertisen i Norge klarte nemlig ikke å artsbestemme fisken, som tok på en liten rekebit på 30 meters dyp. Dette er ekstremt sjelden kost, for kunnskapen i fiskefagmiljøene her til lands er veldig høy.

  Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen reagerte med et stort WOW da han fikk se bildene av den helt unike fangsten søndag kveld, og i likehet med flere av sine biologkollegaer ville ikke han begi seg ut på noen eksakt artsidentifisering. Han mente likevel at vi trolig skulle til Scorpaena-slekten, underklassifiseringen av Scorpaenidae-familien.

  – Her må det trolig utenlandsk ekspertise på banen. Med så mange arter i familien som ligner, kan jeg ikke si noe sikkert og alle muligheter holdes åpne. Jeg føler meg imidlertid nokså sikker på at det er snakk om en Scorpaena av et eller annet slag, og det er ikke en vanlig norsk fisk. Dette er helt sikkert den første registreringen fra norske farvann noen gang, sa Bjelland til Hooked da.

  Marmorert berguer (1)
  SENSASJONSFISKEN: Morten Hvam med den unike fangsten fra Engelsviken. (Foto: Are Andersen)

  Fiskeeksperten sendte selv bildene av den spesielle fangsten til professor Hiroyuki Motomura ved The Kagoshima University Museum. Motomura er ekspert på Scorpaenidae-slekten, og brukte ikke lang tid på å identifisere fisken fra Fredrikstad, som for øvrig var alvorlig langt unna der den burde vært.

  – Flotte bilder. Jeg er helt sikker på at dette er en Sebastiscus marmoratus. Så vidt jeg vet er dette også det aller første eksemplaret som er registrert i Atlanterhavet, sier professor Motomura.

  Dette bekreftes av Bjelland, som ikke legger skjul på at han er overrasket over hvilken art det faktisk er snakk om. Sebastiscus marmoratus er nemlig hjemmehørende i Stillehavet, primært fra det sørlige Japan til Fillippinene.

  – Dette er jo ganske sprøtt, for det er en ekstremt lang svømmetur for en liten fisk. Her er det nok snakk om et eksemplar som har kommet med ballastvannet til et stort skip. Dette har vi sett har skjedd tidligere med andre organismegrupper, men dette er det første soleklare eksempelet med fisk jeg kjenner til, sier Bjelland til Hooked.

  Annonse Hooked+

  Da fangsten til Morten Hvam først ble kjent, begynte teoriene om hvilken fisk det faktisk kunne være snakk om å hagle. Vi har hørt mange kreative forslag, som strekker seg fra hybridisert og mutert ulke til pigghå, men det var unektelig mye stang ut på tippefronten. En som derimot traff blink i sine antagelser var artsfisker og fiskekjenner Sindre Bøe, som allerede på et veldig tidlig tidspunkt mente det måtte være snakk Sebastiscus marmoratus.

  – Det viste seg jo at han traff blink, og det er imponerende. Nå har det seg slik at Artsdatabanken har gitt meg rollen som navneredaktør på marin fisk her til lands, og siden alle fisker som blir fanget i Norge skal ha et norsk navn, syntes jeg det bare var rett og rimelig at mannen som faktisk klarte å artsbestemme den nye fisken før alle andre skulle få være med i navneprosessen, sier Bjelland til Hooked.

  Sindre Bøe
  NAVNEFAREN: Artsfisker Sindre Bøe identifiserte den ukjente fisken fra Fredrikstad før noen andre, og ble belønnet med å få gi arten et norsk navn. Her er Bøe for øvrig avbildet med en av de norske artene i slekten, den flotte blåkjeften. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)

  Siden Sebastiscus marmoratus faller innunder kategorien rockfish utenfor de norske landegrensene, ble det naturlig å spinne videre på dette også i det norske navnet.

  Les også: Sensasjonell fangst fra Fredrikstad

  – I samråd med Sindre blir navnet på den nye arten marmorert berguer. Dette navnet sier både mye om fisken, og viser og også slektskapet til ueren. Fremover kommer vi for øvrig til å bruke navnet berguer på alle gruntvannsartene av Sebastiscus fra Stillehavet, sier Bjelland til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles