More

  Statsbudsjettsforslaget sparker beina under villfiskarbeidet i Hardanger

  Regjeringen finner ikke penger til å videreføre genbankprosjektet som kan redde de ville laksefiskstammene i Hardanger i sitt forslag til statsbudsjett.

  Av: Endre Hopland

  Nok en gang viser den sittende regjeringen at villfisk og egentlig naturen generelt ikke er noe vi er spesielt interessert i å bruke penger på å bevare her til lands. I statsbudsjettsforslaget som nylig ble lagt frem får ikke villfisken ett eneste øre, og fremtiden til laks- og sjøørretstammene i Hardanger settes på ny på spill.

  Les også: Aktiv dødshjelp fra regjeringen til sjøauren og den ville laksen i Hardanger

  Posten for nødvendig opprusting eller fortsatt innsamling til genbanken i Hardanger, som ble opprettet for å ivareta de ville laksefiskene i landets mest intense oppdrettsområde, står altså oppført med null kroner i forslaget til statsbudsjett for 2018. Null! Dette er rimelig uforståelig siden det i forrige statsbudsjett ble bestemt at genbanken skulle etableres i stedet for å innføre en strengere regulering av oppdrettsvirksomheten i fjorden.

  I det ferske budsjettforslaget er altså hele den livsviktige genbanken høvlet vekk, eller sagt med reine ord: Regjeringen gir faen i villfisken i Hardangerfjorden, og synes de allerede skakkjørte stammene av laks og sjøørret i området bare kan dø ut som et nødvendig offer for storkapitalen.

  Les også: Fire år gamle Elian fikk kjempelaks på nesten 20 kilo

  – Regjeringens fremlagte budsjettforslag vil ha dramatiske konsekvenser for de ville laksefiskene sør i landet vårt, og da spesielt i Hardangerfjorden. Det kuttes voldsomt i de redningsaksjoner som er igangsatt for å ta vare på de siste restene i Hardanger. Dette er uansvarlig og svakt, sier generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskeforbund, Espen Søilen.

  På vegne av organisasjonen han er leder for, ber han Stortinget bevilge 25 millioner kroner over statsbudsjettet 2018 til oppstart av genbankbygging for villaksen i Hardanger. Søilen får støtte av generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.

  – Disse årlige kuttforslagene skaper uforutsigbarhet i en allerede presset situasjon for villaksen. Regjeringen skuffer med disse kuttforslagene alle de som arbeider for en bærekraftig villaksforvaltning, og jeg nøler ikke med å kalle dette en dødsdom for de ville laksefiskene i Hardangerregionen, sier han.

  Les også: Matias (19) hadde vært laksefisker i en time da denne kjempen hugg

  Utenom de meget dramatiske kuttene i genbanken i Hardanger, foreslår også regjeringen å kutte fem av de 93 millionene som er satt av til kalking av norske lakseelver. Mer om dette finner du på nettsidene til Norges Jeger- og Fiskeforbund.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles