More

  Matias (19) hadde vært laksefisker i en time da denne kjempen hugg

  Matias Lyngvær Stolen angrer ikke på at han takket ja til å bli pappa Morten på laksefiske i Namsen i helgen. Hans aller første laks, under hans aller første laksefisketur, veide nemlig 20 magiske kilo.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg fikk egentlig ikke så mye tid til å tenke, for fisken var helt vill, og situasjonen ble litt kaotisk. I tillegg hylte fattern gode tips i bakgrunnen. Men det var litt av en opplevelse, og veldig moro, sier Matias Lyngvær Stolen til Hooked etter å ha landet en laks på hele 123 centimeter og 20 kilo.

  At Matias havnet på laksefiske i Namsen i helgen var egentlig litt tilfeldig. Familien bor nemlig på Jessheim, gode 65 mil unna mektige Namsen, så det er ikke snakk om en tur en stikker ut på noen ettermiddagstimer. Da pappa Morten Lyngvær Stolen spurte om de skulle reise nordover i helgen, takket likevel junior ja uten å tenke seg om for lenge. Dermed ventet hans aller første møte med laksefiske. Og for en debut det skulle bli.

  Les også: Laksesesongen er offisielt i gang – for Kay slo karmaen til med det samme

  Til tross for avstanden har Morten Lyngvær Stolen fisket i Namsen siden nordmenn flest gikk og gledet seg til Lillehammer-OL. Faktisk feiret han 25 år som Namsen-fisker under årets åpningsuke i den populære lakseelven i Nord-Trøndelag. Da var han nordover sammen med broren, og som seg hør og bør ble jubileet markert skikkelig, med en storlaks på 17 kilo landet. Dette er ny personlig rekord for den erfarne laksefiskeren, og virkelig en flott fisk. Den når likevel ikke helt opp til fisken sønnen hans kroket og landet nå i helgen.

  – Jeg satt ved årene, mens Matias passet stengene. En time ut i den aller første lakseturen hans, smalt det til på en av Eraas-wobblerene. Fisken gikk knallhardt i overflaten fra starten av, og jeg tenkte at det kanskje var en tikilosfisk som var feilkroket i ryggen eller noe. Laksen oppfører seg nemlig ofte slik når den er feilkroket, sier han til Hooked.

  I 20 minutter raste fisken opp og ned i elven som en torpedo. Matias håndterte situasjonen etter beste evne, men i første del av kampen var det fisken som hadde kommandoen. Etter 20 minutter med villskap, kom den likevel sigende mot land. Her fikk far og sønn se at wobbleren satt perfekt i fiskekjeften. Junior ymtet frempå at dette vel måtte være en stor fisk, noe senior kunne bekrefte. Ikke bare var den stor, den var grisesvær!

  Les også: Fightet storlaksen en time med knekt stang

  Mer enn dette fikk ikke de to sagt før fisken raste ut i elven igjen. Ytterligere ti minutter med drakamp fulgte før laksen til slutt kapitulerte, og gled inn i den ventende håven.

  Først nå forstod de to fiskerne hvor stor fisken faktisk var. Vekt hadde de ikke med seg, men 123 centimeter og god kondisjon indikerte at dette fort kunne være en fisk i nærheten av drømmegrensen på 20 kilo. Åtte timer etter fangst og bløgging, stabiliserte da også nålen seg på 20 blank. Hadde fisken blitt veid rett etter fangst hadde de nok kunnet plusset på ytterligere noen hekto, men akkurat det blir av akademisk interesse.

  GRUNN TIL Å SMILE: Matias Lyngvær Stolen med drømmelaksen på 20 kilo. Pappa Morten sin fisk var ikke like stor. (Foto: Privat)

  – Hele opplevelsen var fantastisk. Jeg kunne faktisk ikke ønsket meg noe bedre, sier en strålende fornøyd og merkbart stolt laksefiskerpappa til Hooked.

  Matias har fisket en del opp gjennom årene, men dette var altså debuten etter laks. Å få en 20-kilosfisk etter en time som laksefisker er egentlig hinsides all fornuft. De aller fleste laksefiskere kan nemlig fiske et helt liv uten å oppleve det samme. Storfiskeren forsikrer likevel at han ikke kommer til å gi seg på topp.

  – Dette gav selvsagt skikkelig mersmak, og vi snakker allerede nå om å reise opp igjen senere i år. Det er flere andre i familien som har meldt sin interesse også, så det blir fort en familietur neste gang, sier han til Hooked.

  FORNØYDE KARER: En laks på 20, en på seks, en på fire og to på halvannen er mer enn godkjent på en helg i Namsen. (Foto: Privat)

  Storlaksen ble altså tatt på en av de populære wobblerene til Erik Aas fra Lillestrøm. Den kraftige laksestangen som ble brukt var ellers utstyrt med en Ambassadeur 7000 med 0,45-mono og fortom av fluorcarbon.

  Les også: Steinar fikk to drømmelakser i løpet av et par timer

  Far og sønn fisket videre resten av helgen, men klarte naturlig nok ikke å toppe førstefisken. En sekskilos, en firekilos og to på halvannen ble det likevel. Drømmelaksen er nå sendt til fagfolk for avstøpning.

  FOR EN DEBUT: Matias Lyngvær Stolen fikk en skikkelig ilddåp som laksefisker, men kom veldig godt ut av det hele. Her sammen med Håvard Furulund, som satt bak årene da et par av de mindre laksene hugg. (Foto: Privat)

  – Jeg fikk grei beskjed av kjerringa at noe slikt aldri hadde vært aktuelt dersom det var jeg som fikk den, men siden det var eldstemann sin fisk var det greit, forteller en fornøyd Stolen senior på telefon på vei sørover igjen etter en fiskehelg som vil bli husket i all overskuelig fremtid.

  Har du opplevd noe spesielt på fisketur i sommer? Gi oss gjerne et tips om saken, så tar vi kontakt. Epost kan sendes til endre@hooked.no.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles