More

  Er du klar for den aller første Hjørundfjorden Fiskefestival?

  I slutten av august inviteres det for aller første gang til Hjørundfjordmesterskap i stangfiske. Det blir lagt opp til et 24-timerspass, og både storfisk, småfisk og artsmangfold kan gi premie.

  Av: Endre Hopland

  Hjørundfjorden i Møre og Romsdal blir av mange regnet som den vakreste fjorden i verden. Det 33 kilometer lange sjøstykket er en forgreining av Storfjorden, og de spisse og høye Sunnmørsalpene omkranser hele bassenget. Fjorden er kjent for sin artsrikdom, og det er denne arrangørene av Hjørundfjord Fiskefestival håper vil lokke folk til området i slutten av august.

  – Det blir premie for størst fisk, minst fisk og flest arter, og vi legger opp til at fangt og slipp skal praktiseres der dette er mulig, sier leder i Hjørundfjord Fiskefestival, Kay Are Urkegjerde, til Hooked.

  Fiskekonkurranse sparkes i gang fredag 25. august klokken 17.00 ved Kaihuset i Sæbø sentrum. Det skal altså fiskes i 24 timer, og fiskestopp blir da naturlig nok klokken 17.00 lørdag 26. august. Innveiing og fotografering og fotofremvisning blir fra klokken 18.00 samme ettermiddag, og premieutdelingen skjer lørdag kveld.

  Det fiskes i to klasser, barn fra 5 til 16 år og voksne fra 16 år og oppover. Det er bare tillatt å fiske med stang, og hver fisker kan bare bruke en stang med maksimalt tre kroker om gangen. Dette er også en individuell konkurranse, så lagfiske er ikke tillatt.

  – Bildebevis kan brukes på fisk som tåler trykkforandring og bør settes ut igjen, som for eksempel skater. Til arter som er små, oppfordres det til å ta med seg en gjennomsiktig kasse eller lignende for bildeetaking og å kunne studere artene før en slipper de ut igjen, sier Urkegjerde.

  For seks år siden besøkte vi Hjørundfjorden: Slik gikk det.

  Så langt det lar seg gjøre ønsker arrangørene at en bare tar vare på fisk som en har tenkt å spise. Skadet fisk skal likevel ikke settes ut igjen, og det oppfordres til human fangst.

  Hjørundfjorden huser mye merkelig dypvannsfisk, men det er den råsterke og potensielt svære havålen som er fjordens signaturart. Havålen er nattaktiv, men sent i august er et fint tidspunkt for å fiske etter den. Her ligger utvilsomt potensial for konkurransens største fisk.

  Deltakeravgiften er på 200 kroner per fisker, og påmelding fikser du her. Mer informasjon om arrangementet finner du ellers her.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles