More

  Skudal til topps på Island: – Det kom noen primalhyl da det ble klart

  Etter en bronse og to sølv i de tre siste europamesterskapene, utfisket Petter Skudal alt og alle under årets havfiske-EM på Island.

  Av: Endre Hopland

  Arrangørene av årets havfiske-EM har hatt trøbbel med både båter, skippere og vær. I tillegg er de rimelig sparsomme med informasjon om hvordan den fremste havfiskeeliten i Europa har gjort det under mesterskapet på Sagaøya. Det er likevel på det rene at Petter Skudal har knust all konkurranse, og vunnet sitt første individuelle EM-gull.  – Det var et trangt nåløye, men jeg kom meg gjennom. Jeg lå dårlig an på første fiskedag, men jeg fikk heldigvis en steinbit fem minutter før fisketiden var over, og da vant jeg båten min. Sammenlagt lå jeg fremdeles et stykke nede på listen, men jeg hadde båtseieren, og den ble veldig viktig utover i konkurransen, sier Petter Skudal til Hooked.

  Som tidligere skrevet måtte det for første gang i havfiske-EMs historie fiskes i to puljer under første fiskedag. Arrangørene hadde rett og slett ikke nok båter til å sende samtlige fiskere på sjøen samtidig. Deltakerne måtte dermed fiske under forskjellige forhold, noe som selvsagt har innvirkning på fisket. Om dette var positivt eller negativt de norske håpene er uvisst, men fem av ti startende nordmenn stod i alle fall med båtseier og topp 30-plasseringer etter første fiskedag.

  Dag to av årets EM blåste bort i en voldsomt storm med orkan i kastene, og på dag tre gjentok scenarioet fra første dag seg. Dette gjorde at de siste fiskerne ikke var i land før klokken 21.00 lokal tid, altså 23.00 norsk tid, og da lot også resultatlistene vente på seg.

  – Jeg har ikke sett resultatlistene enda, men jeg har antagelig dagens høyeste poengsum og kan fort lede sammenlagt, opplyste Petter Skudal til Hooked natt til torsdag.

  Utpå dagen torsdag dukket omsider resultatlistene opp, og disse viste at Skudal hadde rett i sine antagelser. Med båtseier, 43 fangede fisk og hele 230 poeng, vant han tredje fiskedag suverent. Det gode resultatet gjorde også at Skudal overtok sammenlagtledelsen.

  Lars Hellum og Jeanett Brudeseth Bersås ble utenom Skudal de eneste nordmennene med båtseier på dag tre. Hellum, som også vant båten sin på første fiskedag, plasserte seg på andreplass i sammendraget, mens Bersås måtte ta til takke med en foreløpig 35. plass etter å ha blitt nummer tre på sin båt på første fiskedag. Tor Arne Rygg og Jostein Lundal ble nest beste fiskere på sine båter på dag tre. Dermed lå de to på henholdsvis 15.- og 16. plass i sammendraget før siste fiskedag.

  – Jeg fisket morgenøkt på første dag, og disse gav jevnt over mindre fisk enn ettermiddagsøktene. På dag tre var fisket mitt veldig bra, og med 230 poeng vant jeg båten soleklart. Dette ble også den høyeste poengsummen for en enkeltdag i hele mesterskapet. På siste dag fisket jeg morgenøkt igjen, men denne gangen gikk det mye bedre. Jeg lå en fisk og to foran de andre på båten fra starten av, og den siste timen dro jeg ytterligere ifra og endte på 215 poeng. Også dette gav soleklar båtseier, sier Skudal til Hooked.

  Torsdag ettermiddag fikk Hooked melding fra fiskeren selv om at han hadde gjort jobben på sin fiskeøkt, men at han ikke kunne si med sikkerhet om del holdt hele veien inn før den siste puljen med fiskere var i land igjen rundt klokken 19.00 lokal tid, altså 21.00 norsk tid.

  – Det ble syv lange timer med venting, og det er et helt nytt scenario i slike konkurranser. Jeg visste at jeg hadde gjort det bra, men med fisking vet en aldri hva som kan skje. Det kom noen primalhyl da det ble klart at jeg hadde vunnet, sier en fornøyd europamester til Hooked.

  Da Hooked snakket med Skudal i forkant av årets EM, la han ikke skjul på at han gikk for det individuelle gullet han mangler i samlingen sin. Dette klarte han med glans. Ikke bare vant han båten sin samtlige fiskedager, men han fikk også flest arter i mesterskapet, høyest dagsfangst og flest fisk i konkurransen. I tillegg var han den eneste av EM-deltakerne som kom over 200 poeng i løpet av en fiskedag. Dette klarte han altså to av tre dager. Det er med andre ord liten tvil om at EM-seieren er fortjent.

  – Det har vært et spesielt mesterskap på mange måter, men utenom stormen på dag to har fiskeværet vært helt greit. Vi har hatt drift på halvannen knop som har gjort fisket krevende, men dette er likt for alle. Jeg fikk også oppleve noe jeg aldri har vært med på før da jeg dro opp en kveite/steinbit-doublét. Jeg hadde vunnet både båten og mesterskapet uten disse fiskene, men det var likevel moro, og et klart tegn på at flyten var der, sier Skudal til Hooked.

  Nest beste nordmann i EM ble Tor Arne Rygg på 8. plass, mens Lars Hellum endte på 12. plass og Jostein Lundal på 26. Jeanett Brudeseth Bersås ble beste norske kvinne på en 43. plass.

  For å bli en god konkurransefisker kreves veldig mange timer med trening, gode utstyrforberedelser og naturlig nok mye kunnskap om hva fisken spiser, hva en skal fiske med og når dette skal i sjøen. Dette har Skudal brukt mye tid på opp gjennom årene.

  – Så er det faktisk også slik at som i alle andre idretter har noen litt større forutsetninger for å kunne bli gode enn andre. Det er kanskje enklere å forstå at folk med lange bein lettere kan bli gode løpere eller folk med sterke armer lettere kan bli gode på ski, men det er en del ting som gir fordeler innen fisking, også. En må for eksempel være veldig god på konsentrasjon. En god onkurransefisker er påskrudd hele tiden, rask når det skjer ting og tilpasser hele tiden fisket etter strøm, plass og bett. Dette gjelder særlig når en kan ha inntil ti fisker av en art. Er en ikke klar i det en passerer en sandflekk, går en gjerne glipp at et par flyndrer. Det kan være helt avgjørende, forteller han.

  For to år siden ble EM i havfiske arrangert i Irland, og Skudal reiste hjem med tre gull, to sølv og en bronse i bagasjen. En av sølvmedaljene kom i den individuelle konkurransen. Under EM i Måløy i fjor ble det to gull og to sølv på Skudal, men også denne gangen var han nest best i den individuelle konkurransen. Progressjonen sa med andre ord gull under årets mesterskap.

  – Mentalt er jeg veldig godt forberedt, og utstyret er i orden når vi begynner, men med jobb og familie har jeg aldri fisket så lite som det jeg har gjort i år. Den største utfordringen med årets EM er likevel at vi fisker på et sted jeg ikke har vært før, kunne han fortelle til Hooked før avreise til Island.

  Utfordringene viste seg altså å være fullt håndterbare, og mannen med 30 års erfaring fra forskjellige typer konkurransefiske kan nå altså smykke seg med sin første individuelle EM-tittel. Vi gratulerer!

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles