More

  Petter og Norge går for gull i havfiske-EM på Island

  Mandag går startskuddet for havfiske-EM, og regjerende europamester Norge stiller sterk i alle klasser. Petter Skudal legger ikke skjul på egne målsetninger.

  Av: Endre Hopland

  – Det er ikke noen hemmelighet hva jeg jakter på. Jeg har vært med i havfiske-EM syv ganger, og har havnet på pallen de tre siste årene, men jeg har aldri stått øverst. Det er ingen tvil om at jeg satser å ta hjem det individuelle gullet i år, sier Petter Skudal til Hooked.

  For to år siden ble EM i havfiske arrangert i Irland, og Petter Skudal reiste hjem med tre gull, to sølv og en bronse i bagasjen. En av sølvmedaljene kom i den individuelle konkurransen. Under EM i Måløy i fjor ble det to gull og to sølv på Skudal, men også denne gangen var han nest best i den individuelle konkurransen. Progressjonen sier gull under årets mesterskap.

  – I fjor var jeg veldig nær, med båtseier fire av fire dager, men Eivind (Johannessen, red.anm.) vant også båten sin alle dagene, og fikk i tillegg mer fisk enn meg. Dermed ble det andreplass, forteller Skudal, som har drevet med en eller annen form for konkurransefiske, fra isfiske til moderne meite, siden 1985.

  Under fjorårets havfiske-EM i Måløy var det for øvrig norsk totaldominans, med nordmenn på alle de individuelle pallplassene og dobbeltseier i landslagsklassen. På hjemmebane var naturlig nok Norge best representert på deltakerlisten, men selv om 2018-EM går på Island stiller gode gamle furet værbitt sterkt i år, også. I tillegg til Skudal deltar Tor Arne Rygg, Lars Hellum, Torunn Handeland, Roar Sandvoll, Jostein Lundal, Geir Solland, Jeanett Brudeseth Bersås, Kjell Oldeide og Per-Henning Hageland. De to sistnevnte er begge med i Nordfjord Havfiskeklubb som arrangerte fjorårets EM i Måløy.

  Under EM konkurreres det i individuelt, tomannslag, firemannslag og landslag samtidig. Det vil si at en ikke bare fisker for seg selv, men også som en del av en eller flere sammensetninger av fiskere. Enkelte år blir også deler av fisketiden satt av til separate konkurranser med spesielle krav til for eksempel snøretykkelse, men under årets EM i på Island blir det ikke slik. Her skal det fiskes i fire dager, og alle disse er tellende i sammendraget. Dermed er det om å gjøre å vinne båten en er på hver av fiskedagene, og i tillegg sørge for å lande så mye poengfisk som mulig.

  Under EM er torsk, sei, hyse, sandflyndre, uer, hvitting, gråsteinbit, lange, ulke, knurr og brosme de poenggivende targetartene som på forhånd er satt opp av arrangøren. Torsk, sei og hyse gir to poeng per fisk for de første fem eksemplarene, sandflyndre, uer og hvitting gir tre poeng per fisk for de første fem eksemplarene og gråsteinbit, knurr, lange, ulke og brosme gir fem poeng per fisk for de første fem ekesmplarene. Hver deltaker kan melde inn inntil ti eksemplarer av hver av targetartene, men de fem siste fiskene av hver art er bare verdt ett poeng. I tillegg får en ti poeng for arter som ikke står på listen, forutsatt at de er over 20 centimeter lange.

  – Reglene i år er etter mitt syn litt spesielle. Vi som deltar kan fiske inntil ti eksemplarer av artene som er satt opp på forhånd, men vi får faktisk mer poeng dersom vi klarer å få arter som ikke er på listene. Selv har jeg fisket konkurranser i 17 forskjellig land i Europa, men aldri på Island, så jeg vet også veldig lite om fisket her utover de vanlige artene. Det er det heller ikke mange andre som gjør, så dette skal nok bli spennende, sier Skudal til Hooked.

  Som regjerende europamestre må Norge finne seg i å ha et aldri så lite favorittstempel i landslagsklassen. Det er Skudal helt enig i, og han tror også at favorittene kommer til å innfri.

  – Individuelt må du være både godt forberedt, dyktig og skikkelig på hele veien, men du må også ha flyt for å lykkes. Dette gjelder selvsagt også i landslagsklassen, der fem fiskere utgjør laget, men her er det også rom for at en fisker ikke har dagen da det bare er de fire beste dagsresultatene som er tellende. Norge har et formidabelt landslag på denne type fiske, og vi har gode sjanser for å gjøre det veldig skarpt på Island, sier han til Hooked.

  Havfiske-EM 2018 starter altså mandag morgen, og det skal fiskes fire lengre økter frem til torsdag. Hooked kommer selvsagt tilbake med oppdateringer om hvordan de ti nordmennene som skal i aksjon klarer seg på Island.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles