More

  Norsk medaljeskred i havfiske-EM

  Den norske delegasjonen som deltok i havfiske-EM i Irland forrige uke markerte seg voldsomt. I konkurranse med 104 andre fiskere stakk Petter Skudal alene av med tre gull- to sølv- og en bronsemedalje.

  Av: Endre Hopland

  – Målet mitt var en plass på pallen i den individuelle konkurransen, og jeg visste at jeg hadde brukbare sjanser. Jeg har drevet med konkurransefiske siden 1985, og jeg legger veldig mye arbeid ned i dette. Men en skal jo ha litt flyt også, og det hadde jeg brukbart av denne gangen, sier Petter Skudal til Hooked.  Etter å ha begynt europamesterskapet med to strake båtseire, gikk det litt mer i motbakke for Jar-mannen de to siste dagene av hovedkonkurransen. Men bare litt. Europamesterskapet går over fem fiskedager, der de fire første teller i hovedkonkurransen mens siste fiskedag er en egen tynnlinekonkurranse. Skudal endte opp med to båtseire og to andreplasser i hovedkonkurransen. Dette hold til en meget sterk andreplass. Bare Heiko Dreier fra vertsnasjonen gjorde sine saker bedre enn Skudal, men det var til slutt bar syv fattige prosentpoeng som skilte de to fiskerne.

  – Jeg hadde ikke helt den flyten jeg trengte på to av dagene, men jeg er godt fornøyd med en andreplass. Det er litt forskjell på fisket i Irland og hjemme, der den største nok er at i Irland slås båtmotorene av og vi bare driver avsted. I Norge holder skipperen stort sett båten mot strømmen slik at en får fisket mer effektivt. Det ble en del justering underveis i konkurransen, for jeg kom dårlig i gang hver dag. Men fiske i oppoverbakke som jeg pleier å kalle det skjerper en skikkelig, og alt i alt gikk det jo veldig bra, sier Skudal til Hooked.

  Havfiske-EM i Cobh samlet den europeiske eliten av havfiskere til fem dager med knallhard konkurranse. Under mesterskapet ble det fisket fra båt med egen skipper, seks timer hver dag uken igjennom. Den fiskeren som gjorde det best på sin båt hver dag ble tildelt 100 poeng, og de øvrige fiskerne om bord fikk prosentberegnede poeng basert på fangsten til båtvinneren.

  Innbakt i EM var det også en rekke andre konkurranser. Utenom det nevnte tynnlinemesterskapet på siste fiskedag, ble det også konkurrert i to- og firemannslag, samt egne lifemembers-klasser både i hovedmesterskapet og i tynnline. Her var det bare såkalte lifemembers som ble inkludert, altså havfiskere som har vært i gamet lenge og som reiser rundt på årlige konkurranser.

  Under årets EM vant Skudal gull i lifemember hoved og sølv i lifemember tynnline. I tillegg tok han gull for størst fisk i tynnline med en storflekket rødhai på hele 95 centimeter. Han kapret ellers sitt andre gull på fem år for tomannslag sammen med Lars Hellum. Som om ikke dette var nok ble det også en bronsemedalje for firemannslag sammen med nevnte Hellum og tyskerne Marcus Wuest og Hans J. Glaeser.

  – Spesielt gullet i tomannslag er jeg veldig fornøyd med. Lars og jeg har to gull- og en sølvmedalje de siste fem årene. Det er det ingen andre tomannslag som er i nærheten av, sier Skudal til Hooked.

  Norge stilte i år med fire fiskere under havfiske-EM. Utenom Skudal og Hellum deltok også Steinar Andersen og Trude Johnsen. Sistnevnte gjorde sine saker fantastisk bra, og endte til slutt opp med gull i dameklassen, både i hovedkonkurransen og i tynnline.

  Som landslag plasserte Norge seg til slutt på en finfin fjerdeplass. I landslagssammenheng kan hver nasjon stille med inntil fem fiskere, der resultatene til den dårligste av disse blir strøket. Norge hadde altså bare fire deltakere i år, og dermed ble alle resultater tellende. Dette holdt altså til plassen like bak pallen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles