More

  Andreas slo sin egen norgesrekord med skandinavias største vederbuk

  I tre år har Andreas Ånerud Johansen fra Kongsvinger jaktet på en spesiell vederbuk, med mål om å fiske den når den var på sitt feiteste. I helgen lyktes han.

  Av: Endre Hopland

  Den danske sportsfiskerekorden på vederbuk, eller rimte som den kalles i Danmark, er 3,75 kilo. I Sverige, der arten heter id, er det et eksemplar på 3,78 kilo som er rekordfisken, mens den største norske, stangfangede vederbuken sniker seg opp ytterligere noen gram til 3,8 kilo.

  Les også: Andreas fikk kjempegjedde på over 130 centimeter

  Sistnevnte fisk var det Andreas Ånerud Johansen som fikk i august i fjor. I helgen var samme mann og faktisk også samme fisk på ferde igjen, og da stod rekorder for fall.

  – Det var en nokså spesiell opplevelse. Fighten var ikke all verden, men det å se en så massiv fisk i håven fikk meg raskt opp i makspuls, sier Andreas Ånerud Johansen til Hooked.

  Det er ikke så veldig rart. Med sine 60 centimeter og hele 3,94 kilo, var det nemlig den største vederbuken som noen gang er tatt på stang i både Norge og altså også Skandinavia som lot seg friste av den vesle bolien Johansen serverte denne kvelden.

  Vederbuken blir gammel, og arten er kjent for å la godt matvett trumfe et stikk eller to i kjeften, etterfulgt av en kjapp tur på land for veiing og fotografering. Flere av de største vederbukene som svømmer i norske elver har til og med blitt fisket og satt tilbake igjen så mange ganger at de har fått egne navn.

  Det er bare to år siden norgesrekorden på vederbuk var 3,1 kilo. Denne ble behørig knust da Johansen landet sin rekordfisk på 3,8 kilo i fjor sommer. Fisken han fikk i helgen er altså den samme som fjorårets norgesrekord, men i år hadde den spist seg enda feitere, og var bare 60 små gram unna den nesten utenkelige firekilosgrensen.

  Les også: Denne kjempemorten veier over en kilo, og er tatt like ved hovedstaden

  – Vederbuken har alltid vært en av mine favorittarter, og flytebrødfiske en sen sommerkveld er noe som jeg aldri blir lei av. Akkurat denne fisken tok likevel på en liten boilie fisket på kort fortom fra en methodfeeder på bunnen. Dette er en suveren metode når man kjører lange økter etter fåtallig fisk, sier Johansen til Hooked.

  Mange og lange økter etter enkeltfisker vet 31-åringen mye om. Rekordvederbuken har han nemlig fisket målrettet etter tre somre på rad. Da han fikk den for første gang i fjor, hadde han mer enn ti turer bak seg bare etter denne ene fisken.

  – I år la jeg inn støtet litt senere på året, og jeg fikk den allerede på tredje turen. Da var fisken også i fantastisk kondisjon, sier han til Hooked.

  MASSIV: Når vederbuken ser slik ut over nakke og rygg, begynner det å bli snakk om voksen fisk. (Foto: Martin Lintorp)

  Ettersom det er tradisjon å gi de store vederbukene navn her til lands, har Johansen nå døypt rekordfisken sin Buk Nukem. Akkurat hvor han og fiskekompis Martin Lintorp fisket er naturlig nok ikke for offentligheten, men han kan avsløre såpass at vi er østafjells.

  Les også: Denne kjempen av en stam er bare 90 gram unna norgesrekorden

  Johansen bruker vanligvis mesteparten av fisketiden sin etter ferskvannsrovfisk, og da spesielt stor gjedde. I år har det derimot blitt lite av denne type fiske.

  – Det hele toppet seg litt i fjor, med ti gjedder over ti kilo i løpet av et år, og en toppfisk på over 17 kilo. I år har jeg ikke tatt i gjeddestangen engang, mye på grunn av et halvt års fisketur sammen med Morten Ruud om bord på Offshore Hunter. Jeg har litt å ta igjen på jobbfronten etter et halvt år med fiskefri, men jeg blir nok å se på Øyern i helgene fremover. Jeg drømmer fortsatt om tjuekilosgjedde i Norge, og det gjelder som kjent å sette seg hårete mål, sier han til Hooked.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles