More

  Her blir den totalfredede fisken slått ihjel og flådd på Farmen

  Et kvarter inn sesongpremieren av populære Farmen på TV2, lager deltakerne middag av ål, en fisk som er totalfredet i Norge.

  Av: Endre Hopland

  Farmen er en av de mest populære seriene på TV2, og har gått med årlige sesonger siden 2001. Konseptet er som de fleste vet at en rekke deltakere skal bo på- og drive en gård etter 100 år gammel standard, med alt dette medfører av utfordringer.

  Hver uke benker hundretusener av nordmenn seg foran TV-skjermene for å få med seg dramaet på gården, der fangst og slakting av husdyr er en naturlig del av gårdsdriften. Tidligere år har det kommet en del reaksjoner på visuelle slaktebilder som vekker sterke følelser hos folk som ikke er vant til slikt. I år kommer de første slaktereaksjonene fra fiskemiljøet.

  Folk flest tenkte neppe to ganger over at deltakerne slo ihjel og flådde ål i programmet, men ålen er faktisk en art som i Norge er totalfredet og har vært det siden 2010. Det var den selvsagt ikke for 100 år siden, tiden programmets scenario er satt til. Den gangen var den mat. Ålen som ble brukt i produksjonen er likevel av totalfredet årgang.

  Kommunikasjonsrådgiver i TV2, Alex Iversen, var ukjent med ålens tilstand i Norge da Hooked kontaktet han, men satte raskt hjulene i gang for å få klarhet i hva som har skjedd i dette tilfellet. Noen timer senere kunne han fortelle litt mer.

  – Ålen brukt i programmet er kjøpt av en fisker i Grimstad som har spesialtillatelse til å fiske etter arten. Det er ikke slik at deltakrne har fanget ålen selv, sier Iversen til Hooked.

  I fjor ble det åpnet for et forsøksfiske etter ål på Sørlandet, der tre fiskere fikk ta ut til sammen 1500 kilo ål hver. Prosjektet ble videreført av Fiskeridirektoratet i år, med fiske fra og med 17. juli og ut neste måned.

  Farmen og TV2 har nok teknisk sett ikke gjort noe de ikke har lov til i denne saken, men vi benytter likevel anledningen til å minne om at ålen fremdeles er totalfredet for fiskere uten spesialtillatelse, og at den skal settes tilbake igjen dersom du får den som bifangst.

  I playeren under kan du se et utdrag av første Farmen-episode, inkludert åledreping og flåing:

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles