More

  Denne kjempen av en stam er bare 90 gram unna Norgesrekorden

  Stam på over tre kilo er veldig sjelden kost i Norge, men fisken Terje Pettersen landet i Glommavassdraget i begynnelsen av juni passerte den magiske grensen med god margin.

  Av: Endre Hopland

  Terje Pettersen er et velkjent navn i det norske specimenmiljøet, og det er ikke få storfisker han har knyttet til navnet sitt. Grisen som tok den bunnmeitede pølsebiten han sendte ut i Glommavassdragets grumsete vannmasser tidlig i juni, skiller seg likevel ut i mengden. Stam på over tre kilo er det nemlig veldig langt mellom her til lands, og Pettersen sin fisk veide hele 3,34, fordelt på 61 centimeter. Det er bare 90 gram bak den ti år gamle Norgesrekorden til Jan Tore Tønsberg.

  Pettersen, som kommer fra Røyse i Hole kommune i Buskerud, har studert de tre siste årene. I denne perioden har han innvilget seg en liten ferie etter eksamensperioden hvert år. Dette er gjerne i begynnelsen av juni, og da har det passet bra å flytte ut i skogen en ukes tid for å prøve seg etter stor stam. I år ble det altså fullklaff.

  – Det er ganske vanlig å få stam opptil rundt 2 kilo, og jeg regner 2,5 kilo for stor stam. Denne veide altså 3,34 da jeg fikk den klokken 07.00 om morgenen. Den var særdeles brei over ryggen og skikkelig feit, så utseende på fisken fikk meg til å tenke at dette var en ny fisk. Etter en rask kikk på noen gamle bilder, var det likevel lett å se at det var snakk om en gammel kjenning, sier Pettersen til Hooked.

  For ordens skyld er det seriøse meite- og specimenfisket i Norge mer eller mindre 100 prosent fang og slipp, der fiskevelferd og riktig behandling av fangsten den korte tiden den er på land er satt i høysetet. Dette fører til at en mange fisker blir tatt igjen og igjen. Spesielt de største eksemplarene blir lagt merke til, og det er ikke uvanlig at store og gamle fisker får navn av de som fisker etter dem.

  Les også: På fornavn med fisken

  Da Pettersen begynte å se på gamle bilder, fant han raskt ut at han hadde hatt denne fisken på avkrokingsmatten både i 2015 og 2016. Ved begge disse anledningene veide den 3 kilo blank. Nå var altså vekten oppe i meget solide 3,34. Og for å gjøre historien enda mer spesiell, bet den samme fisken faktisk på ny bare noen timer senere.

  – Klokken 01.00 den påfølgende natten landet jeg den nok en gang. Vekten var da nede i 3,17 kilo. Jeg så kjapt at det var samme fisken, men i en slankere utgave. Fisken har variert i vekt tidligere også, men ikke så mye som dette. Jeg spekulerer i om jeg var litt heldig i år med en sein vår, slik at den ikke var ferdig med gytingen enda, men var i gang med denne nå siden den hadde tapt seg 170 gram i løpet av bare noen timer, sier Pettersen til Hooked.

  Pettersen var usikker på hva Norgesrekorden på arten var, men trodde den var godt over 3,5 kilo. At fisken hans, som ble veid til akkurat samme vekt tre ganger, bare var 90 gram unna rekorden, fant han ut først senere.

  – Det var nært, men slikt får en jo ikke gjort noe med uansett. Jeg er bare veldig fornøyd med å få en så brutalt diger stam, jeg. Når det er sagt begynner jeg også å synes litt synd på denne fisken, spesielt andre gangen den tok i løpet av det samme døgnet. Men jeg hilser gjerne på den igjen til neste år altså, sier han til Hooked.

  KJEMPEFISK: Terje Pettersen med brutal stam på hele 3,34 kilo. (Begge foto: Privat)

  Som specimenfiskere flest har Pettersen vanskeligheter med å rangere sine storfangster. For han handler det mest om helhetlig opplevelse, som da naturlig nok inkluderer hvor lang tid han bruker på å få de store eksemplarene av de forskjellige artene.

  – Denne har jeg jobbet en del for, men den har vært noe enklere enn en del andre arter. Den er nok inne på topp fem-listen over de beste fiskene jeg har fått, sier han til Hooked.

  Les også: Slik fisker du stam

  Studiene har spist mye av Pettersens fisketid de siste årene, så ambisjonsnivået har blitt lagt deretter. I fjor høst fikk han en drøy gjedde på nesten 16 kilo, og i vår har han brukt en del tid på å lure den samme fisken til hugg på ny, denne gangen før lek. Dette har ikke gått helt etter planen, men han vet hvor fisken holder til, så det blir nok ny satsing neste vår.

  – Prioriteten nå når jeg er ferdig med studiene er først og fremst å finne meg en jobb. Først når dette er ordnet kan det planlegges skikkelig fiske. Jobbsøking er ikke så tidkrevende nå om dagen, så litt tid til fiske blir det heldigvis, bare ikke planlegging av lange turer. For tiden fôrer jeg i Steinsfjorden i håp om å komme i kontakt med en av de sagnomsuste, digre brasmene som lever her, men dette er nok et prosjekt som vil kreve mye tålmodighet, sier han til Hooked.

  Redaksjonen blir likevel ikke overrasket om det er nettopp Terje Pettersen som lander en av Steinsfjorden gamle krigere…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles