More

  Andreas fikk kjempegjedde på over 130 centimeter

  Andreas Ånerud Johansen (30) fra Oslo har fått mange store gjedder i sitt liv, men fisken som tok Line thru-trouten hans under en todagerssatsing nylig, skiller seg utvilsomt ut i mengden.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg skjønte jo at det var en stor fisk i andre enden, men fighten var relativt udramatisk helt til jeg fikk den opp til overflaten, rundt ti meter fra båten. Da fikk jeg se hvor stor fisken faktisk var, og det ble raskt klart at denne kampen var langt fra over, sier den erfarne gjeddefiskeren til Hooked.

  Johansen, som paravan-trollet i en av de større innsjøene på Østlandet da det smalt, hadde 25 gjedder over den magiske tikilosgrensen på samvittigheten før denne. Han vet med andre ord godt hvordan de nordiske krokodillene oppfører seg, og løsner derfor alltid litt på snellebremsen når han får de inntill båten. Det er nemlig ofte da de villeste utrasene begynner. Kjempefisken som nå var kroket var ikke noe unntak.

  – Inne ved båten tok den en 360-graders rundtur rundt båten i en helsikes fart. Med tre andre stenger ute, resulterte dette i det komplette kaos av stenger og snører i alle retninger, men til slutt fikk jeg likevel presset den opp til overflaten og lurt den opp i håven. Jeg har etter en del dyrekjøpt erfaring skaffet meg en av de største håvene en får kjøpt, og fisken passet heldigvis fint oppi der, sier Johansen til Hooked.

  30-åringen var alene i båten denne dagen, så etter å ha avkroket fisken lot han den stå i håven og komme til hektene igjen. Mens han ordnet opp i snørekaoset, innså Johansen at dette var hans livs fisk, og denne ville han selvsagt ha noen skikkelige bilder av.

  – Heldigvis var jeg ikke alene på vannet, og jeg fikk snart oppmerksomheten til en annen fisker i nærheten. Dette var gamle NMU-ringreven Stig Helge Basnes og vi fikk veid og målt fisken relativt uproblematisk. Fisken var hele 131 centimeter lang, og siden den oogså hadde god kondisjon, skjønte vi at dette var en spesiell fisk. Vekten stoppet da også på 17,34 kilo. Det var en herlig følelse å se en slik fisk svømme ned i dypet igjen, sier Johansen til Hooked.

  kjempegjedde-andreas-anerud-johansen-2
  KJEMPEFISK: Andreas Ånerud Johansen med gjeddegiganten på hele 17,34 kilo. (Foto: Stig Helge Basnes)

  Som seriøse gjeddefiskere flest setter Johansen alltid fiskene han får tilbake. Dette er spesielt viktig med de store individene, de virkelige toppredatorene i sine respektive habitater. I løpet av denne todagersturen fikk Johansen til sammen fire gjedder, der tre var over ti kilo. 17-kiloskjempen ble turens siste fisk.

  – Jeg har fått flere gjedder over 13 kilo og den gamle persen var på rett over 14, men denne fisken var ekstraordinær. Jeg har aldri tidligere fanget en gjedde på over 130 centimeter, og at vekten i tillegg var så høy er selvsagt veldig moro. Hodet på fisken var enormt og en lang avkrokningstang var essensielt for å få ut krokene, som satt pent plassert i den øvre delen av kjeften, forteller han.

  kjempegjedde-andreas-anerud-johansen-3
  TOPPREDATOR: Gjedder på over 130 centimeter er ikke hverdagskost i Norge, men fisken til Andreas Ånerud Johansen var over den magiske grensen. (Foto: Stig Helge Basnes)

  Fiskingen har vært Johansens store lidenskap siden han var liten, og han har fisket etter store og små fisker i både fersk- og saltvann og inn- og utland opp gjennom årene.

  – Det har blitt mange fine fangster, og en og annen drømmefisk, men gjeddene har alltid vært de ultimate fiskene for meg. Derfor er denne fangsten utvilsomt min beste fiskeopplevelse. Jeg har liten tro på at jeg noen gang vil få en like stor gjedde igjen, men jeg kommer nok ikke til å slutte å fiske gjedde av den grunn. Dette ble fisk nummer 26 over ti kilo, men har allerede lagt planer for hvordan nummer 27 skal fanges, gliser han.

  Alle gjedder har et unikt mønster på kroppen, noe som gjør det mulig å kjenne igjen fiskene. Etter å ha studert bildene og sammelignet disse med tidligere fangster fra det samme vannet, har han kommet frem til at storfisken faktisk var på land for tre år siden, også.

  – Da veide den omtrent en kilo mindre og var en snau centimeter kortere. Dette viser at disse gigantene vokser svært sakte, og følgelig må være ganske gamle. Men det er moro å se at den har klart seg godt etter å ha blitt fanget og så satt ut igjen, og jeg håper og tror at den klarte seg greit etter å ha vært en tur oppe i båten min, også. Kanskje tar den agnet til en annen heldig fisker ved en senere anledning også, sier han til Hooked.

  For ordens skyld er den offisielle, norske sportsfiskerekorden på gjedde en kjempefisk på 18,74 kilo, tatt av Petter Støttum i Øyeren i november 2011. Denne var 4,5 centimeter kortere enn fisken til Johansen. Det er med andre ord mulig å få enda større gjedder i norske farvann. Hvem blir den første til å bryte 20-kilosgrensen?

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles