More

  Klar for tidenes fiskeeventyr

  Den norske Big Game-legenden Morten Ruud planlegger en fullstendig makelaus fiskeekspedisjon verden rundt. Nå kan du kan bli et av besetningsmedlemmene på seilskuten hans «Offshore Hunter».

  Av: Endre Hopland

  Morten Ruud er et navn fiskefolk flest assosierer med diger og råsterk fisk fra varmere strøk. Det er da også utenlands han helst fisker, selv om hjemlige farvann har vært avfisket i en årrekke, de også. Nå planlegger han sitt livs fiskeeventyr, og kanskje får du muligheten til å ta del i dette.

  – Jeg har drømt om å seile jorden rundt i mange år, men det er først nå muligheten byr seg. Jeg fyller 50 år nå i januar, og skal jeg rekke alt det jeg har lyst til, spesielt av fisking, før kroppen sier stopp, så tar jeg ikke sjansen på vente, sier Morten Ruud til Hooked.

  For det er altså jorden rundt han skal. I fem år. I sin egen seilbåt, som selvsagt er spesialbygget for fiske. Og da snakker vi ikke om avslappende makrellharping på flatt hav.

  – Hovedmålet er uten tvil marlin og stor tunfisk, men avhengig av hvor og når, blir det også plenty av tid til mindre arter som sailfish, dorado, wahoo, giant travally, yellowfin tuna, bonefish, tarpoon og permit, for å nevne noe, sier Ruud.

  Morten Ruud 2
  Close-up av en blue marlin. (Foto: Privat)

  Seilbåten «Offshore Hunter» Iigger for tiden til kai i Hellas. I første omgang planlegger Ruud å seile den 41 fot store katamaranen til Kanariøyene, via Gibraltar og Madeira. Dette skal skje allerede i juli/august i år, og håpet er at denne seilasen skal kunne brukes til å teste ut noen aktuelle kandidater til langturen, som starter i februar neste år.

  – Det vil da bli to-tre måneder med marlinfiske på Kapp Verde, før turen går videre til Ascension og St. Helena. Her vil det også bli muligheter for litt lønn som mate under charterfiske, sier han til Hooked.

  Hva ser du etter i et mannskapsmedlem?

  – Jeg håper å finne en eller to personer som kan være med på hele, eller i alle fall litt lengre perioder av turen. Alder og kjønn er ikke så viktig, jeg trives vel så godt med unge ivrige fiskere som eldre. Seilkunnskaper er også underordnet, da dette læres fort, men ønsket og evnen til å være lengre perioder på sjøen, samt et selvfølgelig ønske om å fiske mye, er naturlig nok viktig, sier Ruud.

  Aller viktigst er likevel kjemien.

  – Når en skal leve tett på hverandre over lengre tid, må en ha god kjemi. Jobbene som skipper, mate og fisker vil gå litt på rundgang, slik at alle etter hvert kan og gjør alt om bord, legger han til.

  «Offshore Hunter» er seilbåten Morten Ruud skal seile verden rundt i. (Foto: Privat)

  Eksakt tidspunkt for turstart avhenger blant annet av orkansesongen, som storfiskeren naturlig nok vil unngå, samt fiskesesongene der ferden går.

  – Ideen er å fiske på alle de drømmedestinasjonene jeg har lest om i årevis, for eksempel St. Helena, Brasil, Panama, Costa Rica, Galapagos, Polynesia og Great Barrier Reef i Australia, forteller han.

  Planen er altså å være på tur i ikke mindre enn fem år. Det første av disse blir i Øst-Atlanteren, som nevnt med start i området fra Gran Canaria til Kapp Verde. Her foregår nemlig verdens beste fiske etter blue marlin mellom mars og juni. Deretter er det planlagt et seilas på 1800 nautiske mil sørover til det Ruud kaller sitt andre hjem, den mystiske Ascension Island.

  Morten Ruud 4
  Det er ikke småfisk som skal fiskes i løpet av fem år på verdenshavene. (Foto: Privat)

  – Etter tolv turer til denne fantastiske plassen, sportsfiskes svar på Jurassic Park, skal jeg selvsagt innom med egen båt, også, gliser han.

  Morten Ruud er som nevnt alt annet enn ukjent med stor og sterk fisk. Rekordene hans er kamtannhai (sixgill) på rundt 600 kilo, marlin på 4oo kilo og tunfisk på 350 kilo. Den sykeste fangsten hans er litt mindre, men desto mer oppsiktsvekkende.

  – I Kroatia i 1999, på min første big game-tur sammen med Cato Bekkevold og Ola Uggen, fikk jeg en djevelrokke på 240 kilo. Selv om denne ikke regnes som en sportsfisk, gav den en vanvittig stillingskamp i tre timer før den var sikret. Jeg fikk for øvrig den første, nordiske tunfisken fra egen trailerbåt tidligere på kvelden, forteller han.

  Som alle sportsfiskere vet, er det alltid de største fiskene en mister. Slik er det også for big game-fiskere.

  – Jeg hadde en kamp av en annen verden med en gigantisk marlin på Ascension. I fire timer og et kvarter holdt vi på, helt til 130-pundssnøret gikk av. Vi så halve fisken ute av vannet da den tok, og kapteinen hylte: «Easy 1200», altså 550 kilo. Fisken dykket rett ned på 600 meter, og var ikke mulig å rikke. I mellomtiden knakk jeg to dyre stand-up-stenger, før jeg endte opp i stol, der snøret til slutt gikk av, forteller han.

  Den sterkeste fisken han har målt krefter med er uten tvil tunfisken på over 300 kilo, som han nedkjempet på stand-up-utstyr.

  – Det var rett og slett vondt. Vi fisket med opptil 34-kilos brems, men de klarte likevel å ta noen meter, forteller han.

  Morten Ruud 1
  Stand-up-fiske etter tunfisk er omtrent så rått som det blir. (Foto: Privat)

  Det mest spektakulære fisket er likevel jakten på blue marlin.

  – Denne er mer i luften enn i vannet, og er svært uforutsigbar. Den regnes derfor også for å være den farligste fisken å fiske etter i verden, forteller han.

  Tunfisk og blue marlin er altså to av hovedtargetene for turen som nå er under planlegging.

  Drømmefiskene til Ruud er utvilsomt blue marlin og black marlin på over 1000 pund, men det å fiske nye plasser og etter nye arter blir minst like viktig. I løpet av fem år på jordomseiling bør i alle fall det siste punktet være en overkommelig oppgave.

  Morten Ruud 5
  Morten Ruud skal leve ut sin store drøm om å fiske alle verdenshav etter storfisk. Her er det er bluefin tuna som er beseiret. (Foto: Privat)

  Å reise verden rundt på fisketur er ikke gratis, men det legges opp til et edruelig budsjett.

  – Med tre mann om bord vil gildet koste rundt 100 000 kroner per år per person. Det er penger, men tenk nøye etter: I stedet for den nye bilen til 300 000-400 000, kan du faktisk oppleve drømmen i flere år. Jeg tror nok det er verdt det, sier han til Hooked.

  Ruud understreker at folk ikke må være redde for å ta kontakt for en prat.

  – Det blir helt sikkert også behov for gjeste- og kompisfiske også, i kortere perioder. Det kan også hende jeg trenger mannskap to-fire år frem i tid, så selv om du ikke har mulighet nå, kan det kanskje være aktuelt senere, sier han.

  Høres dette ut som et eventyr du vil ta del i, kan du kontakte Morten Ruud på morten@ruudmail.no eller via Facebook-siden hans.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles