More

  Sjekk hva syv år gamle Martin fikk på kroken i stummende mørke

  Hele 13,5 kilo veide havålen storfisker Martin Klavins fra Askøy tok på stang i Øygarden i helgen. Det er rimelig imponerende for en syvåring.

  Av: Endre Hopland

  – Det var knallgøy, men veldig tungt. Havålen var stor og slimete, og så var den veldig tøff. Det var også kjekt å sitte ved bålet og grille og leke mens vi ventet på run, sier Martin Klavins til Hooked.

  Faste Hooked-lesere drar sikkert kjensel på den unge fiskeren. Første gang vi omtalte han var da han landet sin art nummer 50 på stang i Norge i en alder av bare fem år (!). Et par måneder senere hadde den han med seg Norge Rundt sitt produksjonscrew på jakt etter strømsild i Osterfjorden, en fisketur som fungerte som hovedplattform for hele sendingen, og som ble kringkastet ut til alle norske hjem midt i beste sendetid.

  I januar i år var askøyværingen på farten igjen, denne gangen i ferskvann. I løpet av et par kalde fisketurer fikk han først en røye på solide 4,2 kilo, og siden en kjempe på hele 6,7. Og det stopper ikke der. Far og sønn Klavins fisker nemlig mye, og i en alder av syv år er junior nå oppe i fantastiske 87 forskjellige arter tatt på stang i Norge.

  I helgen ble det derimot ikke fisket etter nye arter. Planen denne turen var å prøve å få ny allroundpers, og det var ikke hvilken som helst art syvåringen ville måle krefter med. En stor og råsterk havål stod på ønskelisten, og turen ble derfor lagt til godplassen i Øygarden der pappa Artur fikk en kjempeål på hele 25,65 kilo i fjor høst, og fiskekompis Julian Haugland en 22-kilos for et par uker siden.

  Havålen er klart mest aktiv etter mørkets frembrudd, og siden Martin har leggetid klokken 23.30 når han er med faren på nattfiske, gjaldt det å utnytte de første mørketimene godt. Det gjorde syvåringen til gangs.

  – Det ble fullklaff, for Martin fikk to havåler før leggetid. Den minste ålen var rundt fem kilo, mens den største var flotte 13,5. Det er ny allroundpers for Martin, og da var både han og pappen veldig fornøyd, sier Artur Klavins til Hooked.

  NY PERS: Martin Klavins og pappa Artur med junior sin nye allroundpers, en havål på 13,5 kilo. (Foto: Julian Haugland)

  Alle som har fisket havål vet hvilke utrolige krefter som finnes i disse fiskene, og det sier seg egetlig selv at en syvåring ikke klarer å hale opp en ål på 13,5 kilo på egenhånd. Pappa Arthur bidro likevel med så lite assistanse som mulig.

  – Martin holdt stangen og sveivet selv, så hjelpte jeg til med den tunge pumpingen. Han måtte jobbe hardt, men det gikk fint, sier Klavins senior til Hooked.

  Begge havålene fikk svømme fint tilbake igjen etter veiing og fotografering, og etter at en sliten syvåring hadde forsvunnet inn i drømmeland i teltet som alltid er med på slike turer, fisket faren og Haugland videre utover natten. Det skulle de ikke komme til å angre på. De neste timene landet de nemlig ytterligere åtte havåler, men en nydelig fisk på 20,7 kilo på topp.

  KJEMPE: Hele 20,7 kilo veide havålen Artur Klavins fikk i Øygarden i helgen. (Foto: Julian Haugland)

  – Denne tok på min letteste surfstang med bare 0,60-sjokkfortom, en stang jeg pleier å bruke til piggskatefiske. Fighten var brutalt, og de første fem minuttene tok den bare snøre. Etter hvert fikk jeg overtaket, og jeg hadde et håp om 20+ hele veien. Med 20,7 kilo er det årsbeste, og en fisk jeg er veldig godt fornøyd med, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles