More

  Størjemerkingsprosjektet: – Triste nyheter, men slikt kan dessverre skje

  Fire dager etter at den første fisken i det norske størjemerkingsprosjektet ble tagget og satt tilbake igjen, fløt satellittmerket den ble utstyrt med opp til overflaten.

  Av: Endre Hopland

  – Det er triste nyheter, men dette er dessverre slikt som kan skje i denne type prosjekter. Hvorfor fisken døde vet vi ikke, men vi kan si med 100 prosent sikkerhet at den er død, og at det ikke bare er senderen som har løsnet. Signalene viser at senderen har lagt helt i ro på 100 meters dyp i tre dager før den løsnet, og at den fløt opp på nesten samme sted som fisken ble satt tilbake. Siden senderne vi bruker er programmert til å løsne etter nettopp tre dager dersom fisken de sitter fast i ikke beveger seg, er det ingen tvil om at fisken er død, sier prosjektleder og havforsker Keno Ferter til Hooked.  Det var torsdag kveld at team 14 i det norske størjemerkingsprosjektet kroket en makrellstørje vest av Glesvær i Hordaland. Fisken tok kunstagnet de fisket med bare to minutter før fiskedagen var over, og merkebåten måtte kjøre den lange veien fra Øygarden til Glesvær i tøff sjø.

  – Vinden tok seg opp underveis, og vi brukte en god stund på å komme oss ned til fiskerne, men fra fisken hugg til den var merket og satt tilbake igjen, gikk det bare to timer. Det er normalt sett godt innenfor tidsrammene for at fisken skal klare seg fint basert på erfaringer fra andre prosjekter. Fiskerne fikk også beskjed om å kjøre fisken rolig, slik at den ikke ble liggende lenge i overflaten og vente på merkebåten, noe de også gjorde. Fiskerne gjorde ting helt etter boken, sier Ferter til Hooked.

  Den 240 centimeter lange makrellstørjen var i live da den ble sluppet løs og forsvant raskt under båten, men den har altså gått rett til bunns like i nærheten av fangststedet kort tid etter. Hvorfor dette har skjedd kan ikke forskerne hos Havforskningsinstituttet si noe om.

  – Fisken var naturlig nok sliten etter kampen, men den hadde ingen fysiske skader, og den så ut til å skulle å klare seg fint. At senderen fløt opp mer eller mindre akkurat der fisken ble satt tilbake, tyder likevel på at den har mistet livet mer eller mindre rett etter at den ble sluppet, sier Ferter til Hooked.

  Etter at de triste nyhetene ble kjent har prosjektlederen snakket med ICCAT sin koordinator på makrellstørjemerking, og instruksene er krystallklare: Hendelsen får ikke noen konsekvenser for det videre prosjektet.

  – Jeg har fått beskjed om at ikke alle størjer overlever prosedyren, og at det er vanlig at noen fisker dør i slike prosjekter. Vi synes likevel det er trist, spesielt siden dette er den eneste fisken vi har tagget så langt, og vi skjerper rutinene våre for å prøve å unngå lignende episoder. En direkte konsekvens av hendelsen er at vi snevrer inn fiskeområdet vårt, slik at merkebåten til enhver tid er så nært de fiskende båtene som mulig, sier Ferter til Hooked.

  Til sammen 15 team deltar i det norske størjemerkingsprosjektet, der inntil 20 makrellstørjer skal fiskes med stang, merkes med satellittmerke og settes tilbake igjen. Fiskerne har alle søkt om å delta i prosjektet på frivillig basis, og Havforskningsinstituttet har selv håndplukket de som får delta.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles