More

  Her kjører seks år gamle Martin svær røye på lett utstyr

  Storfisker Martin Klavins (6) fra Askøy utenfor Bergen brukte romjulen godt, og avsluttet fiskeåret 2017 med å knuse sin gamle pers på røye.

  Av: Endre Hopland

  Husker du den da fem år gamle Martin Klavins, som i mars i fjor jublet for sin fiskeart nummer 50 tatt på stang i Norge? Den unge storfiskeren har på ingen måte lagt på latsiden etter at jubileumsarten ble sikret, og i skrivende stund teller listen hans hele 79 forskjellige sorter. Det er rimelig sensasjonelt for en liten gutt som nettopp har begynt på skolen.

  Les også: Den ukjente fisken er identifisert: Møt den marmorerte bergueren

  Det er likevel ikke bare nye arter Martin og pappa Artur er på jakt etter. Alle typer spennende sportsfiske er interessant, og i romjulen var de to ute etter storrøyene i Skogseidvatnet i Fusa. Alle som har prøvd dette fisket vet at de største røyene i vannet er veldig vanskelige å få til å bite, men Martin klarte altså å lure de til hugg. Toppfisken måtte han jobbe skikkelig med.

  – Det ble en spennende fight, for under dette fisket bruker vi veldig lett utstyr. Stangen til Martin har bare kastevekt opp til ti gram, og dette var en sterk fisk. Til slutt fikk han den likevel opp til vannflaten og i håven. Fisken ble veid til fine 4,2 kilo, og Martin var strålende fornøyd, sier pappa Artur Klavins til Hooked.

  LITEN FISKER, STOR FISK: Martin Klavins med røye på pene 4,2 kilo. (Foto: Privat)

  Skogseidvatnet er kjent for sine digre røyer og ørreter, og røyene fiskes helst når de siger inn på gyteplassene, de såkalte varpene, om vinteren. Fisket er likevel ofte tregt, og å sitte i ro i en båt en hel dag og vente på napp kan være utfordrende nok for noen og enhver. Spesielt for seksåringer.

  Les også: Denne vesle tjukkasen er ny norgesrekord

  – Vi har fisket røye fra båt en gang tidligere, i tillegg til noen turer på isen. Mye må klaffe for at en seksåring skal klare å sitte fint i en liten robåt en hel vinterdag, så vi gjør mye forarbeid. Vi prater om hva vi skal, ser på bilder og lager takler, slik at alle begynner å glede på forhånd. Når interessen er skapt er mye gjort, men en bør også ha greit vær og gode og vanntette klær og sko, sier Klavins senior til Hooked.

  Akkurat denne romjulsdagen var ikke været all verden, men bettet var til gjengjeld godt, og da holdt fiskerne det gående til det ble mørkt. I tillegg til Martin sin fisk på 4,2 kilo fikk også senior en røye på samme størrelse. Det ble også seks fisk mellom to og tre kilo, samt massevis av steikefisk.

  FORNØYD FYR: Martin med nok en solid røye og massevis av fiskeglede. (Foto: Privat)

  – Alle de store røyene blir satt tilbake igjen. De små er mye bedre egnet til mat, sier Klavins til Hooked.

  Les også: Her jubler Martin (5) for art nummer 50

  Selv fisker han røye hele vinteren, både på grunn av muligheten for store eksemplarer og fordi fisken er kledd i sin flotteste fargedrakt på denne tiden av året. Den ivrige fiskeren har allerede vært oppe og testet forholdene i det nye året også, og denne fiskedagen endte med fem store røyer med en toppfisk på 4,6 kilo. Slikt er ikke hverdagskost, selv ikke i Skogseidvatnet.

  – Persen min er på 5,6 kilo, men det var sist det lå is på vannet, og det er ganske mange år siden. Målet nå er først og fremst å perse, men jeg drømmer jo om en åtteplusser en vakker dag også, sier han til Hooked.

  FAR OG SØNN: Artur og Martin Klavins fisker sammen året rundt. Om vinteren får de store røyene mye fokus. (Foto: Privat)
  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles