More

  Her jubler Martin (5) for art nummer 50

  I løpet av bare halvannet år har Martin Klavins fra Askøy utenfor Bergen fått hele 50 forskjellige fiskearter på stang i Norge. For en femåring er det en nokså fantastisk prestasjon.

  Av: Endre Hopland

  Har du noen gang hørt om tangkvabbe, taggmakrell, fløyfisk eller havmus? Ikke det, nei. Vel, Martin Klavins har fisket dem alle. Han har også fått piggvar, kveite, gråsteinbit, rognkjeks, paddetorsk, piggskate, havabbor og brungylt. Og alt er altså tatt på stang. Femåringen fra Askøy er fullstendig hektet på artsfiske, en hobby som altså har resultert i hele 50 forskjellige arter på stang i Norge siden den første knurren ble heist på land høsten 2015. I helgen satt jubileumsarten.

  – Det hele begynte med at Askøy Jeger- og Fiskeforening dro i gang en artsfiskekonkurranse som skulle gå et helt år. Det var både senior- og juniorklasse, og Martin og jeg begynte da å fiske målrettet etter forskjellige arter. Da høsten 2016 kom, og konkurransen skulle avsluttes, hadde Martin fått 37 forskjellige arter. Det ble en klar seier i juniorklassen, sier pappa Artur Klavins til Hooked.

  Les også: Denne vesle tjukkasen er ny norgesrekord

  En skulle kanskje tro at en femåring gikk lei etter et år med artsfiske, men dette var på ingen måte tilfellet. Tvert imot fortsatte fisket for fullt også ut 2016 og inn i 2017. Martin og pappa Artur er ute med fiskestengene så å si hver eneste helg, både tidlig og seint, og nye arter biter på krokene deres rett som det er.

  – Martin synes dette er veldig moro, og det er vanligvis han som vil ut på tur. Han holder på med mange andre aktiviteter også, men i helgene vil han stort sett alltid på fisketur, på jakt etter nye arter, forteller Klavins senior.

  Før lørdagens fisketur i Osterfjorden, stod Martin bokført med 48 forskjellige arter. En glassvar ble art nummer 49 i den tette tåken som lå over fjorden denne ettermiddagen, og da det nappet på ny litt senere, fikk en liten hyse æren av å bli jubileumsart nummer 50 hos den fiskegale og jevnt over smørblide gutten.

  NOKSÅ FORNØYD: Martin Klavins med sin art nummer 49 på stang i Norge, en glassvar. (Foto: Endre Hopland)

  At det var en hyse, en relativt vanlig fangst de fleste steder i Norge, som ble art nummer 50 var nokså tilfeldig. Det vesle heklet han fisket med var egentlig beregnet på den langt sjeldnere fangsten strømsild, men disse ville ikke være med på leken denne turen. Hyse er en art far og sønn Klavins ikke har fisket målrettet etter enda, men ny art som bifangst tar en selvsagt også med seg.

  Les også: Markus (16) er landets yngste til å nå 100 arter

  – Jeg synes alle fisker er kule, og jeg har ikke noen favorittfisk. Men jeg har fått havål og tangstikling, og de er veldig tøffe. Og så har jeg fått steinbit. Den hadde jeg lyst på lenge, og så plutselig bet den på, sier den unge artsfiskeren til Hooked.

  Det har vært et mål å nå 50 arter mens Martin fremdeles var fem år, og siden seksårsdagen ikke er før i august, klarte han dette med god margin. Nå er det 100 arter før fylte ti år som gjelder, og selv om Martin fremdeles har nokså god tid på seg, er ikke dette noen enkel oppgave. Det er bare rundt 30 personer som har fått 100 arter eller mer på stang i Norge, men med kanskje så mye som 150 potensielt realistiske arter å jakte på i våre farvann, er det absolutt muligheter.

  – Den fisken jeg har aller mest lyst til å få er spisskate. Og så hvitskate, selvsagt. Flate fisker er veldig kule, sier Martin, som sin unge alder til tross utvilsomt kan mye om forskjellige fiskearter, og har brukt mye tid med nesen ned i diverse fiskebøker.

  Les også: Den ukjente fisken er identifisert: Møt den marmorerte bergueren

  Pappa Artur må naturlig nok assistere sønnen med de største og sterkeste fiskene, men stort sett gjør junior jobben selv. Art nummer 49 og 50 tok begge på over 50 meters dyp, men femåringen sveivet opp alt snøret selv, og poserte med fangstene som en proff. En veldig glad proff.

  FAR OG SØNN: Martin gjør jobben selv, men det er greit å ha pappa Artur som assistent om det blir for tungt. (Foto: Endre Hopland)

  – Vi spiser mye av fisken vi får, men mange av de små artene tar vi vare på i et lite kar med vann, slik at Martin kan få studere de på nært hold. Etter en stund slipper vi de tilbake igjen i sjøen, men enkelte fisker må bare bli med hjem. Mamma må jo få se de også, gliser Klavins senior.

  Under kan du se et utvalg av Martin sine imponerende fangster:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles