More

  Markus (16) er landets yngste til å nå 100 arter

  Bare et par uker etter at han fylte 16 år, noterte Markus Bygnes Guttormsen seg for sin art nummer 100 på stang i Norge. Denne bragden er han den yngste i landet som har klart.

  Av: Endre Hopland

  I juni ble 17 år gamle Andreas Vik fra Langesund den yngste nordmannen til å runde 100 arter på stang innenfor landegrensene noen gang. Bare en måneds tid senere var det Sigurd Davidsen fra Egersund sin tur til å nå 100 arter på stang i Norge. Dette skjedde et par uker før han fylte 17 år, og dermed var det en ny yngstemann på topp i 100 pluss-klubben. Forrige uke tok altså Markus Bygnes Guttormsen over tabelltoppen, etter at han noterte seg for art nummer 100 og 101 under en helgetur til Stavanger.

  – Jeg har hatt et mål om å nå 100 arter lenge, men det var egentlig ikke meningen at det skulle skje så fort. Da Andreas Vik griede det da han var 17 år gammel, fikk jeg likevel et skikkelig kick, og bestemte meg for at jeg ville prøve å ta rekorden. Etter mye satsing og galskap greide jeg det også med god margin. Det er veldig moro, sier Guttormsen til Hooked.

  Den unge artsfiskeren var 16 år og 18 dager gammel da en liten hornkvabbe tok agnet hans under en fisketur i Stavanger. Denne ble altså art nummer 100, etter at en hårvar hadde blitt notert som art nummer 99 tidligere på kvelden. Stemningen var naturlig nok god på dette tidspunktet, og dagen etter ble ting enda bedre. Da satt nemlig art nummer 101 også, i form av en femtrådet tangbrosme.

  Guttormsen, som er sponset av IMA Fishing Norway og medlem av fiskeklubben SFK Galskap, begynte å fiske da han var fem-seks år gammel sammen med med pappa Kjetil. Siden den gang har det blitt mange timer med stangen i hendene,

  – Det startet i det små med lett båtfiske etter sandflyndre, og jeg begynte så smått å telle noen arter da jeg var rundt 12 år gammel. Da jeg var 14 år begynte jeg å reise litt rundt og satse litt mer, og spesielt det siste året har det vært veldig mye fokus på å fange nye arter. I år alene har det blitt 21 nye, sier han til Hooked.

  16-åringen fisker klart mest sammen med Guttormsen senior, da artsmiljø på Karmøy ifølge han selv ikke er så veldig stort.

  – Her hjemme går det mye i havfiske, men vi har også noen turer sammen med andre, i tillegg til klubbturer med SFK Galskap, forteller han.

  Den av de 101 artene han rangerer høyest er en skjeggtorsken han fikk under Langesund fiskefestival for to år siden. Dette beskriver han som en stor opplevelse. Drømmefisken er han derimot litt mer usikker på, men både hvitskate og storkveite er gode kandidater.

  Selv om Guttormsen har rundet 100 arter i en alder av bare 16 år, er det fremdeles mye rart å fiske etter i både sjø og ferskvann. Og planene fremover er allerede under utarbeiding.

  – Det føles helt sykt deilig å nå 100 arter etter så mye satsing, og det naturlige målet nå blir jo å nå 110 arter, kanskje i løpet av neste år. Tiden vil vise, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles