More

  – Hvor og hvordan får jeg fisk i Østfold? (Hooked+)

  Hei!

  Jeg er en nybegynner innen sportsfiske, begynte i år, og jeg lurer på om dere kunne anbefale noen fine fiskeplasser rundt Sarpsborg, Fredrikstad eller Østfold generelt, uten fiskekort og med bra fiskemuligheter fra land. Fiskene som jeg ønsker å fiske er gjedde, gjørs, abbor og ikke minst ørret. Hvilken metode anbefaler dere for nybegynnere? Har en del wobblere, sluker, spinnere, jigger og dupper. Prøver og prøver uten noe gode resultater. Eventuelt kan det være fiskeplasser med fiskekort, også. Noen andre bra tips eller videoer som man burde se?

  – Mvh Laura

  Heisann!

  For det første, du har kommet til et spennende fylke hva angår mangfoldet av muligheter i ferskvann. Østfold er naturlig artsrikt hva angår fiskearter i ferskvann, og på tross av en begrenset størrelse inneholder fylket mange forskjellige typer vann og elver.

  Først: Skaff deg fiskekartet over Østfold, som ble laget av NJFF Østfold, Østfold fylkeskommune og Fylkesmannen i Østfold i 2011. Det finner du blant annet hos fylkeskommunen i Sarpsborg, på M&M fiske i Sarpsborg eller hos NJFF Østfold i Rakkestad.

  Bunnmeite med mark gir så godt som alltid fisk og mye napp i nedre Glomma i Fredrikstad i juni-september. Godt gjeddefiske finner du i både Glommavassdraget, Haldenvassdraget og Vansjø, i tillegg til en rekke større og mindre vann. Vil du ha mange gjedder kan du fiske med jigg eller sluk (spinner, skjesluk eller wobbler), eller med agnfisk fra isen. Det er lettest med båt i åpent vann, men du kan også få bra med fisk fra land. Det er imidlertid lite gjedde i de nedre delene av Glomma i Fredrikstad, så legg heller innsatsen til Isesjøen, Skinnerflo eller Tunevannet.

  Gjørsen finner du i store antall i Skinnerflo, Isesjøen, Vansjø og til dels Tunevannet. Her er det sikreste kortet bunnmeite med laue eller 6-7 cm lange fiskebiter på bunnen når det mørkner på kvelden i juni. Finn en plass der du kommer ut på minst 2-3 meters dyp, og gjerne også ned mot 10 meter.

  De nedre delene av Glomma i Fredrikstad har store mengder abbor. Let den opp med en kastestang og noen jigger. Kast ut og la jiggen danse inn over bunnen mot land. Du finner stimene både ved Gamlebyen og Gressvik, men du må kanskje lete litt. Når du først finner en stim kan du imidlertid få flere titalls fisk. En fin tid for dette fisket er august-september. Artige bonusfangster såpass langt nede i elva kan være både torsk og makrell. Ja, her kommer også saltvannsfisk opp i elva.

  På Tunevannet og Vestvannet i Sarpsborg kan du få mye abbor på isen. Prøv med pimpel og maggot og du blir neppe fiskeløs. Husk flytedress og vær forsiktig, det er langt fra alltid isen blir så tykk der. Balansepilk gir større snittstørrelse på fisken. Det er for øvrig ikke fiskekort i noen av vannene over, unntatt Haldenvassdraget, Vestvannet og Vansjø. Der kan du kjøpe fiskekort på www.inatur.no.

  Ørretfisket i Østfold er best over marin grense, altså i skogsområdene der vannet ikke er så påvirket av landbruk og utvasking av leire fra gammel havbunn. Fjellaområdene i Rakkestad, Eidsberg, Marker, Aremark og Trøgstad inneholder mer enn hundre vann med ørret opptil to kilo. Vanlig størrelse er imidlertid 150-750 gram. Her er det mange fiskekortområder, ta en kikk på www.inatur.no. Vil du ha mye fisk er duppmeite eller bunnmeite med mark i mai-juni nok det sikreste kortet. Et lite tips er å konsentrere fisket fra tidlig morgen og utover formiddagen, da er fisket best på forsommeren. Det er også noen ørretvann i Sarpsborg, se på fiskekartet jeg nevnte over.

  Skitt fiske!

  – Med hilsen Ole-Håkon
  (PS: Du kan alltids ta en telefon til NJFF Østfold for flere spørsmål)

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles