More

  Asgeir med ny norgesrekord på drømmefisken

  Hjertet til Asgeir Alvestad hoppet over et par slag da han fikk øye på den digre slettvaren inne på grunt vann. Noen minutter senere lå selve drømmefisken i håven.

  Av: Endre Hopland

  Asgeir Alvestad har vært en av de mest profilerte sportsfiskerne i Norge i flere tiår, og er slett ikke ukjent med både store og spesielle fisker. Den svære flatfisken han landet utenfor hjemstedet Lillesand mandag kveld er likevel noe utenom det vanlige.

  Den stedegne og nokså sjeldne slettvaren er det ikke mange som har fått på stang her til lands, selv om det såkalte tungevindu-fisket, også kalt vannkikkebrett, har fått antallet til å øke dramatisk. Fisken Alvestad lurte til å ta en hel ansjos mandag, er det største eksemplaret som noen gang er tatt på stang i Norge.

  Alvestad kikkfisket fra båt etter mørkets frembrudd, da han kom over en diger flatfisk som lå på bunnen på rundt to meters dyp. Etter først å ha tatt runden innom et par plasser som har levert fin fisk tidligere, var det på plass nummer tre for kvelden det skulle smelle.

  Les også: Slik fisker du med vindu

  – På toppen av en bakke inn mot en sandstrand, lå det et skikkelig kumlokk av en slettvar. I forfjamselsen klarte jeg ikke å stoppe båten, men gled i stedet over fisken. Jeg var livredd for å skremme den, og tok en lengre usving mens jeg fikk tak i den rette stangen for varfiske. Heldigvis lå slettvaren fremdeles på samme sted, og jeg fikk lagt meg perfekt til rett foran den og firt ned agnet, sier Alvestad til Hooked.

  Den store fisken var tydeligvis sulten, for det tok bare noen sekunder før det eksploderte fullstendig der nede på bunnen, og ansjosen ble slukt tvert. Tilslaget satt som det skulle, og etter en kjapp fight lå fisken i håven. Med skjelvende hender fikk Alvestad veid fisken til godt over 3,5 kilo, og han skjønte at det var en norgesrekord han hadde i nettmaskene.

  Les også: Denne fisken er aldri tidligere tatt i Norge

  – Da kunne jubelen slippes løs. Fisken ble mer korrekt veid og målt da jeg kom til land en times tid senere, og to forskjellige vekter viste henholdsvis 3625 og 3670 gram. Dermed kunne jeg konstatere at det virkelig var drømmefisken som var landet. På toppen av det hele har sesongen så vidt begynt, så dette her er en fest, sier han til Hooked.

  DRØMMEFISK: Asgeir Alvestad med rekordslettvaren på 3625 gram. (Begge foto: Asgeir Alvestad)

  Alvestad har også tidligere hatt norgesrekorden på slettvar. Denne ble satt i mai 2014, og veide 2980 gram. Senere samme år ble rekorden slått av Dan André Aarsvold, som landet en slettvar på 3260 gram på Karmøy. Denne står fremdeles som offisiell norgesrekord, men nå altså bare til Alvestad sin fisk har vært gjennom papirmøllen hos Villmarksliv.

  – Det blir å fylle ut norgesrekordskjema nå ja, og registrere slettvar på 3625 gram og 64,5 centimeter. Så får vi se hvor lenge den holder denne gangen. Jeg er ganske sikker på at det svømmer slettvar på både fire og fem kilo flere steder i Sør-Norge, så får vi bare se hvem som er den heldige og kommer over en slik en, sier Alvestad til Hooked.

  Les også: Asgeir med unik microfangst

  Slettvaren er for ordens skyld den mindre og mer uvanlige slektningen til piggvaren, som de fleste nok har hørt om. Arten skal kunne bli opp mot ti kilo, men i Norge regnes fisk som passerer to-tallet som meget respektable. På middagsbordet er slettvaren en meget kulinarisk opplevelse, og kiloprisen i fiskedisken er deretter. For sportsfiskere flest er slettvaren regnet som en virkelig drømmefangst.

  Du kan lese mer om storfangsten og det øvrige fiskelivet til Asgeir Alvestad på hans populære fiskeblogg. Denne er vel verdt et besøk. Se ellers video av rekordfangsten under:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles