More

    Slik fisker du med vindu

    Asgeirs fiskeskole, del 11

    I denne utgaven av Asgeirs fiskeskole ønsker jeg å gå i detalj om en ny og spennende fiskemetode i stedet for en enkel fiskeart.

    Vindusfiske har de siste årene blitt et begrep blant artsfiskere som er en gruppefiskere som stadig øker i antall. Artsfiskerne bruker mye tid på grunt vann og gjerne om natten for å komme i kontakt med fisketyper som er aktive der. For å kunne se gjennom vannflaten og ned til fiskene fant en av dem (Karl Johan Sæth) på at det var lurt å legge et vindu oppå overflaten og bruke det som en vannkikkert. I tillegg til vinduet må enn ha lys og vadebukser for å kunne søke over området i jakten på de aktuelle fiskene som befinner seg der.

    Når nå nettene er lange og vanntemperaturen synker betraktelig er det perfekte forhold for dette fisket. I den kalde årstiden trekker nemlig mange spennende fisker inn på grunt vann for å spise nattestid. Fiskene vi jakter på er de vanligste flyndrene som rødspette, sandflyndre og skrubber. De enda mer eksklusive matfiskene som tunge, piggvar og slettvar finnes også hvis du er heldig og dyktig. I tillegg kan du fiske en lang rekke små og spennende arter som kan være artig å få krysset av på artistlisten sin, eller bare som hygge og utfordring for deg som ønsker å finne på noe nytt og interessant.  Ja, det er også ganske spennende å vasse rundt med lys og et vindu foran seg i stupmørke. Stemningen ute i sjøen på denne årstiden er ganske spesiell, og du kommer virkelig nærme elementene når du bokstavelig talt er i vannet sammen med alt av liv som er der.

    For å kunne bedrive dette spesielle og ganske nye fiskeformen trenger du selvfølgelig gode vadebukser. Du kan klare deg godt med pustende lettvektsvadere med sko hvis du bare kler deg godt med ull og flis under. Utover høsten vil du nok allikevel finne ut at de litt mer gammeldagse neoprenvaderene er minst like anvendelige siden de isolerer mye bedre enn de tynne pustende typene. Neoprenvadere er dessuten mer holdbare og som regel rimeligere i innkjøp også.

    Utover vadere og varmt tøy trenger du en god hodelykt. En god 1000 lumen lykt med oppladbar batteripakke koster vanligvis bare 500-600 kroner og den varer i mange år. Det viktigste er imidlertid et godt vindu som fungerer nærmest som en vannkikkert. Det legges på vannet slik at det blir en blank overflate og du ser ned i vannet med hjelp av hodelykten. Det blir omtrent som å se inn i et akvarium, og du vil lett oppdage alt som beveger seg eller ligger på bunnen ned til flere meters dyp hvis vannet bare er klart og rent, og det er det gjerne når vannet er kaldt.

    Vanligvis har de mest aktive fiskerne bygget et slikt vindu med ramme selv. Det har vært brukt plexiglass og treramme. Tungevinduet som det først ble kalt, er ganske mye jobb å lage, men det fungerer bra selv om det ofte blir tungt å bære til og fra fiskestedet. Etter en stund vil du også oppdage at plexiglasset blir matt og ripete og sikten blir dårligere og dårligere. Etter hvert må du faktisk ta det skritt å skifte til nytt glass. Heldigvis er det nå blitt satt i produksjon et litt mer moderne vindu som blir kalt vannkikkebrett her på Sørlandet. Det er laget av herdet glass som er langt klarere enn plexiglass, dessuten holder det sikten selv om du bruker og rengjør brettet mye. Rammen og stangholderne på det nye vannkikkebrettet er av aluminium og det gjør at det blir 20-40% lettere en det «hjemmelagede» tungevinduet. Det er kort sakt en forbedring på alle områder som gjør at fisket og opplevelsen blir bedre. Her kan du bestille vannkikkebrettet.

    I tillegg må du også selvfølgelig ha fiskestenger, krok og agn. Jeg bruker selv såkalte isfiskestenger med haspelsnelle til det meste av fiske med vindu. Litt avhengig av hva jeg skal ut etter bruker jeg gjerne å ha med noen lette utstyr til småfiskene og en litt kraftigere utrusning til større pigg og slettvarer. Som agne brukes alt fra selvfanget mysis, reker og Gulp, til brisling og små kunstige gummi shader. En liten barnehov til å fange agn, noen agnbokser og et tau du kan feste vinduet til deg selv er vanlig tilbehør du bør ha med på tur.

    De beste fiskeplassene finner jeg i områder som for eksempel tradisjonelle badestrender, eller små bukter eller viker som har sand innerst. Peker disse områdene ut mot åpent hav eller større fjorder er det de aller mest interessante plassene. Det er fordi det er på slike steder tungene og de største varene først kommer inn i den kalde årstiden. Bruk gule sider sitt kart og sjekk flyfoto bildene på siden i det aktuelle område for å finne de rette områdene å fiske. På flyfotoene ser du etter de lysegrønne grunne områdene under vann hvor det er sand på bunnen. Husk at det ikke alltid er den helt hvite badesanden som er best, ofte er det områder med litt mørkere og mel fin sand som huser de tøffeste fiskene. Er det innslag av småstein, grus og annen vegetasjon er det også veldig bra siden det er gjemmesteder og plasser hvor det er ekstra mye mat å finne for fiskene.

    Når du har funnet stranden/området du skal fiske på gjelder det å være litt taktisk slik at du får med deg hele området. Få oversikten og start i ende enden og sveip over fra de grunneste områdene først, så tar du de litt dypere. Jeg pleier å gå ganske rett parallelt med land men sveipe vinduet og lyset sikksakk foran meg slik at jeg dekker bunnen på til sammen 3-4 meters bredde. Husk også at fiskene kommer inn i puljer ofte beroende av art. Derfor er det viktig at du går over områder du har fisket over tidligere senere på natten. Når du har fått lokalisert fisken med lyset gjennom vinduet er det viktig å ikke nistirre/peke med den sterkeste delen av lysstrålen for lenge direkte på fisken. Det skarpe lyset vil gjøre at fisken ser dårligere og blir blendet eller at den blir skremt. Fjern det sterkeste lyset raskt å bruk den svakere kanten på strålen, eller juster ned lyset et par hakk hvis du kan det. Prøv å være ganske rask å få presentert agnet til fisken slik at den ikke begynner å bli mistenksom og forsvinner. Derfor er det alltid lurt å ha flere stenger med forskjellig agn klart oppe på vinduet.

    Her følger en liten guide til de mest vanlige fiskene du møter på om natten under vinduet ditt:

    Rødspette, skrubbe og sandflyndre

    Disse vanlige flyndrene finner ofte ganske mange av under vinduet og de er ganske lette å få til å bite. Du finner dem på ren sand til blandingsbunn.  Jeg bruker vanligvis en lett isfiskestang med haspel og 0,20mm sene og en krok i størrelse rundt 4 eller 6. Du kan nesten bruke hva som helst av agn men min favoritt er Gulp sandorm. Den ligner på det de vanligvis spiser og er lett å skaffe og ha med i agnboksen. Du kan også godt bruke mindre biter av kokt reke kjøtt, eller små biter av makrell. Det aller beste er nok selvfanget og levende sand eller børstemark. Legg agnet rett foran (5cm) munnen til flyndrene og gjør noen små vibrerende bevegelser hvis den ikke tar det med en gang. Gjør gjentatte  forsøk og skrift agn hvis du ikke får den til å ta. Vanligvis vil de suge i seg agnet ganske raskt, det er bare å sette tilslag og kjøre opp fisken.

    Tunger

    Tunger er kanskje den optimale flatfisken å fange vadende med vindu, og er selve opprinnelsen til hele dette fiske. Den liker seg på fin og ofte litt halvmørk sand i nærheten av stein, tang eller andre ting som ligger på bunnen. Den kan være vanskelig å oppdage, men du vil ofte se det litt mer langsmale avtrykket når den ligge halvveis nedgravd eller i skjul bak vegetasjon. I tillegg til at den er mer sjelden kommer den ofte også inn senere på natten enn de andre flate og så er den mer kresen i matveien. Du kan være heldig å få den på Gulp imitasjonene av børsemark og sandmark, men her er de levende selvfangede markene de sikreste kortene. Meitemark kan også noen ganger fungere hvis du ikke får tak i den ekte varen. Bruk en liten isfiskehaspel med om lag 0,20mm fluorocarbon og en krok rundt 6-8 i størrelse og tre på børste/sandmarken så naturlig som mulig med krokspissen fri. Legg godsakene 5-10 cm foran fisken og la den få teften. Du vil ofte se at tunga flytter seg ettertenksomt i etapper den korte avstanden for så å sluke agnet. Viser den ingen reaksjon må du bare la den få litt tid og legge agnet helt opp til munnen. Hvis det fortsatt ikke er reaksjon bør du bytte agn eller la den få litt tid og prøve litt senere, de kan ofte være ganske sære disse fiskene.

    Piggvar og slettvar

    Disse større varene er min absolutte favoritt, og kanskje mitt favoritt fiske i Norge generelt. De kan bli ganske store og er veldig uforutsigbare. I tillegg er de rovfisk og fiskespisere som plutselig uten forvarsel eksploderer over agnet ditt. At de er store og flate med vakre tegninger gjør dem ikke mindre attraktive, dessuten er de som tungen, nydelige matfisker. Det er alltid lurt å ha med to ferdig «ladde» stenger med i vinduet. En liten shad jigg på den ene og en med en agnfisk (brisling/tobis/kutling) på den andre.  Siden disse individene kan komme opp i mange kilo og ha skarpe tenner bruker jeg gjerne en fortom med rundt 0,40mm fluorcarbon ned til kroken. FireLine 0,20 på en liten multiplikator eller haspelsnelle fungerer bra. Jeg bruker en liten treblekrok på agnfisk, og et lett jigghode med assist krok på shaden. Både piggvar og slettvaren er som regel lett å se siden de er såpass store. Gjør samme prosedyre med å fjern det sterkeste lyset før du begynner å fiske på dem. Senk shad eller agnfisken ca 10-15 cm foran og litt over den og begynn å imitere en liten svømmende fisk. Dirrene og små hoppende bevegelser pleier å fungere etter en stund. Hvis ikke må du bare prøve med forskjellige bevegelser, det kan godt ta opp til en halv time før den plutselig eksploderer over agnet. Gjør den det er det viktig å sette et tilslag og kjøre den forsiktig (husk å ha riktig innstilt brems) opp til vinduet.

    Ulker og større kutlinger

    Du vil ofte komme over ulker, dvergulker, panserulker samt større kutlinger inne på grunt vann. Det er heller ikke uvanlig å se fløyfisk, knurr, fjesing eller andre mellomstore arter når du går med vindu om natten. Mange av disse stoler på kamuflasjen sin og ligger urørlige på bunnen, derfor kan du ofte få fisket på dem. Jeg bruker også her et lett isfiskestang med rundt 0,15 fortom og en krok ned mot størrelse 12-14. Den agner jeg med en liten bit av kokt reke, gulp eller sand/børstemark. Jeg har også ofte en liten selvlysende perle ved kroken slik at den blir lettere å se plasseringen nede ved fisken. Ofte er det nok å plassere agnet nærme munnen til fisken så slukes det, hvis ikke bruk bevegelse eller bytt agn.

    Microarter

    Av såkalte micro arter finnes det en mengde av disse inne på grunt vann, spesielt på vår og høst. Det kan være alt i fra forskjellige tangsneller, kantnåler, kvabber og kutlinger. De høres kanskje ikke så spennende ut men det er utrolig hvor artig og utfordrende det kan være å lure disse småfiskene. Ofte må du frem med de minste krokene og de tynneste fortommene for å få disse til å bite. Jeg bruker ofte fortommer av fluorcarbone ned til 0,07 og små kroker ned i 32 eller de små spesialtilpassede tanago typene som er ferdig påsatt sene. En micro stang er alltid på plass når jeg er ute med vindu og det har gitt mange utrolige millimeter fangster. Som agn bør du fange noen mysis (småreker) og vanlige reker med hov i tangen før du går ut. Bruk enten hele mysis eller små fragmenter av kjøttet til råreken som du presenterer foran de små fiskene. Små biter av kokt reke, sandorm eller gulp fungere også avhengig av art. Husk å ta med et liten gjennomsiktig beholder slik du kan ta bilde og artsbestemme de små microartene mens de er under vann.

    Til slutt vil jeg også nevne at du helt sikkert vil se mengder med torsk, sjøørret og andre vanlige fiskearter. Disse artene stoler ikke så mye på kamuflasjen sin så de stikker gjerne like raskt som de kommer når de får et lys på seg. De er derfor nesten umulig å fange på stang under vindu, men uansett artige å observere. Og ja, det er fint mulig å bruke vannkikkebrettet om dagen, eller fra båt. Dette nye fisket er bare i startgropen for mange nye opplevelser, og er nå også i ferd med å spre seg til andre land.

    Skrubbefilm: 

    Slettvarfilm: 

    Ulkefilm: 

    Rødspettefilm:
    Skitt vindusfiske!

    /Asgeir

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles