More

  Denne fisken er aldri tidligere tatt i Norge

  Fisken Greisch Guy dro opp vest for Slåtterøy fyr i Brandasund i Hordaland tirsdag er helt sensasjonell. Aldri tidligere har det blitt tatt en slirefisk her til lands.

  Av: Endre Hopland

  Vi i Hooked-redaksjonen får med jevne mellomrom tips om spesielle fangster, men e-posten som tikket inn nå i formiddag inneholdt et bilde av en fisk vi aldri hadde trodd noen skulle få i Norge. En stangfanget slirefisk fra Brandasund er nesten for godt til å være sant, men sant er det like fullt.

  Slirefisken tilhører trådstjertfamilien, og fiskene i denne slekten finnes på dypt vann i alle verdenshav. Det hører derimot til sjeldenhetene at fiskene kommer innenfor kontinentalsokkelen, og stangfangster i umiddelbar nærhet til vårt langstrakte land finnes det få, om noen eksempler på.

  I Norge er arten faktisk så sjelden at den etter alt å dømme aldri tidligere erregistrert fanget, uavhengig av redskap. Og i alle fall ikke på stang. At det første, registrerte eksemplaret er tatt på sportslige metoder er derfor mildt sagt utrolig.

  Luxemburgeren Greisch Guy, som for tiden er på sommerferie i Brandasund, har utvilsomt skrevet norsk sportsfiskehistorie med tirsdagens fangst, som ble tatt på rundt 120 meters dyp. Ifølge Stordnytt, som snakket med fiskeren etter at den spesielle fangsten var vel i havn, var det mer tyngde enn futt i fisken.

  – Til å være såpass lang var det heller liten motstand i skapningen, som jeg først trodde var en lange., men som altså viste seg å være en fisk verken jeg eller andre i fiskermiljøet her i øyene hadde sett før, sier luxemburgeren.

  Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen er ifølge samme nettsted veldig begeistret for fangsten. Han bekrefter langt på vei at dette fort kan være det første eksemplaret i sitt slag fanget i Norge.

  – Før vi har hatt fisken til gransking, og fått sjekket det som måtte være av tilgjengeleg informasjon, er det vanskelig å fastslå 100 prosent om dette kan være en ny fiskeart langs kysten vår, men 80 prosent sikker tror jeg vi kan være allerede nå. Dette er veldig spesielt, sier han.

  Slirefisken var ellers 167 centimeter lang og veide 4,5 kilo. Den ligger nå på frys i sin fulle lengde, og skal overleveres Havforskningsinstituttet for nærmere undersøkelser.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles