More

  Sjekk hva Espen dro opp på sin første, skikkelige havfisketur

  Espen Bjørndal (39) kommer nok aldri til å glemme sin første tur på storhavet. Fisken som tok agnet hans på aller første nedslepp var nemlig diger.

  Av: Endre Hopland

  Bjørndal, som opprinnelig er fra Geithus mellom Drammen og Hønefoss, men som har bodd i Bergen siden 1999, har fisket hele livet. Han er oppvokst ved utløpet til Tyrifjorden, og når en bor like ved en stor fjord, må en jo bare benytte seg av mulighetene dette fører med seg. Opp gjennom årene har det blitt mye dorging og spinnfiske etter gjedde og diverse andre fisker som måtte være sultne, og utenom Tyrifjordfisket har også turer i skog, mark og fjell med fiskestang i bagasjen alltid vært en del av livet til 39-åringen.

  Tungt havfiske er han derimot helt grønn på, men da han fikk tilbud om å være med kompis og daglig leder hos Campelen på Bryggen, Lars-Ivar Dale, på jakt etter storlange tirsdag denne uken, var det aldri snakk om å bli igjen hjemme. Den avgjørelsen angrer han ikke et sekund på.

  –  Jeg har jo hørt om- og sett bilder av Lars-Ivar sine mange store langer, så dette gledet jeg meg veldig til. Jeg hadde et håp om å kunne få kjenne på en fisk som nærmest seg titallet, og det fikk jeg også. Til gangs, sier han til Hooked.

  Les også: – En slik stangfangst er veldig uvanlig

  Bjørndal hadde ikke bodd lenge i Bergen før han oppdaget gleden ved å kunne ta med seg kastestangen, reise ut i skjærgården og stå en hel dag og fiske fra svabergene. Dette har han gjort mye.

  – Jeg har stort sett fisket fra land, men jeg har alltid drømt om å få en egen båt for å kunne komme meg utpå og kjenne på de virkelig store. Selv om jeg har vært ute på sjøen noen ganger tidligere, så ble tirsdagens tur den aller første på skikkelig havfiske. Jeg tror ikke det blir den siste, sier han til Hooked.

  Vel ute på vestsiden av Øygarden, hugg det nemlig tungt på det aller første driftet. Med i båten denne dagen var også Anders Eik, i tillegg til skipper Dale, og det gikk faktisk fisk på hos begge gjestene på direkten. Eik sin fisk var i båten etter relativt kort tid, og med sine 12,8 kilo var dette utvilsomt en flott lange. Fisken som stanget imot hos mannen midtskips var likevel av et helt annet kaliber.

  FAST FISK PÅ DIREKTEN: Espen Bjørndal og Anders Eik kjører fisk på første nedslepp. (Foto: Lars-Ivar Dale)

  – Da det først nappet var jeg veldig usikker på størrelsen. Vi fisket jo med ganske tungt utstyr, noe som er veldig uvant for meg. En stund var jeg faktisk usikker på om det var fisk eller bunn, men etter å ha pumpet litt på, og fått opp litt snøre, skjønte jeg at det faktisk dreide seg om fisk. Jeg fikk også tidlig bekreftelser fra de andre i båten om at dette måtte være et skikkelig dyr, men jeg tror ikke de heller hadde forventet seg at den var så stor som den faktisk var, sier han til Hooked.

  Det tok tid å få opp den råsterke fisken. Bjørndal har ikke helt oversikten på hvor lenge han måtte jobbe, men anslår at det gikk rundt en halvtime før fisken var sikret.

  – Jeg hadde 160 meter med snøre ute, og flere ganger jobbet jeg fisken opp 15-20 meter, før den snudde og gikk ned igjen. Jeg merket tidlig at det ville bli en god arbeidsøkt å få den opp, men det var verdt det, sier han til Hooked.

  Les også: Sjekk Stian sin utrolige debutfisk

  Da fisken omsider brøt overflaten, ble det klart at det dreide seg om en virkelig kjempe. Dale, som altså har sett sin andel store langer tidligere, var helt sikker på at 30-kilosgrensen skulle ryke. Det gjorde den ikke. Seks-syv timer etter fangst ble langen veid i land til 26,5 kilo. Det er ikke de magiske 30, men likevel en enorm fisk. Spesielt for en førstereis.

  – Jeg slo den gamle persen min med 18 kilo, og jeg tror nok denne her kommer til å bli stående lenge for min del. Jeg har hatt noen fantastiske fiskeopplevelser tidligere, men denne turen er uten tvil den meste ekstreme av de alle. Helt fantastisk, sier han til Hooked.

  Bjørndal legger ikke skjul på at kompis Dale skal ha mye av æren for storfangsten. Det var nemlig han som inviterte på tur, kjørte båt og la denne på akkurat riktig plass.

  Les også: Se hva Jan dro opp av et hull i isen

  – Jeg har heller ikke utstyr til denne type fiske selv, så Lars-Ivar stilte med alt som nødvendig. Det er også litt betryggende, for da vet jeg at alt er i orden. På toppen av det hele tok han på seg fileteringsjobben, så nå er frysen min forsynt med fantastiske fileter som skal nytes i forskjellige varianter fremover, sier en strålende fornøyd storfisker til Hooked.

  Storfisken tok for øvrig på en av de populære Hattifnatt-riggene som produseres på Campelen på Bryggen, egnet med hel agnfisk.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles