More

  Sjekk hva Jan dro opp av et hull i isen

  Tidligere i uken var det storfisken som trakk det lengste strået, men søndag kveld fikk Jan Hinriksson fra Radøy sin revansje. Fisken han dro opp under isfiske på en fjord i Nordhordland var nesten like lang som fiskeren selv.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg skjønte kjapt at det var storfisk på gang, men at den skulle være så stor hadde jeg ikke forestilt meg. Det er ganske drøyt, sier Jan Hinriksson til Hooked, etter å ha landet en lange på hele 24,1 kilo fra isen (!).

  Hinriksson, som opprinnelig er fra Valdres men bor på Radøy i Hordaland, har vært en ivrig sportsfisker hele livet. Når isen en sjelden gang er trygg i hjemområdet, er han raskt ute med stengene. Den siste tiden har det vært kaldt på Vestlandet, og da har det blitt tre turer på sjøisen. På den siste av disse mistet han en svær fisk rett under iskanten, men søndag var han tilbake igjen med friskt mot. Og for en fisketur det skulle bli.

  Det vil si, det hele begynte nokså tregt, og så lenge det var lyst var ikke bettet allverden. Sammen med kompisen Dan Strandberg halte han opp en del lyr, hvitting og taggmakrell, men ikke voldsomt mye å skrive hjem om. Hjemskriving ble det først da klokken nærmet seg 20.00.

  På dette tidspunktet var de to fiskerne i nedpakkingsfasen, og ventet egentlig bare på tre andre kamerater som hadde fisket på andre siden av fjorden. Heldigvis pakket de ned stengene til slutt, slik alle fornuftige fiskere bør gjøre. At det hugger i tolvte time er nemlig ikke noe ukjent fenomen.

  – Jeg holdt på å sveive opp en taggmakrell på den ene stangen min, da det begynte å tikke fra en av de andre. Det gikk ikke fort, men det var helt klart fisk. Derfor tok jeg stangen, strammet opp og satte tilslaget, og da ble jeg møtt av mer vekt enn jeg klarte å holde igjen, sier Hinriksson til Hooked.

  Fisken tok kommandoen fra starten av, og 40 meter under isen dro den med seg mye snøre, selv om fiskeren kjørte hard brems. Ikke lenge etter var hele fiskefølget samlet rundt Hinriksson, og en heller rolig dag på fjordisen hadde plutselig blitt langt mer actionfylt.

  – Det ble en seig kamp. Hvor lenge jeg holdt på vet jeg ikke, men fisken tok ganske mange meter, og skiftet retning flere ganger underveis. Først svømte den mot dypere vann, og siden fulgte den landet utover fjorden. Det ble mye frem og tilbake, men etterhvert fikk jeg inn noen meter. Jeg skjønte at det var en bra fisk, men ikke hvor stor den faktisk var, sier han til Hooked.

  Hinriksson fisket med 0.40-monosnøre og 0.70-fortom. Dette er relativt spinkle greier når en har med storfisk å gjøre, men utstyret gjorde jobben. Det gjorde også den korte og nokså myke isfiskestangen og den hjemmelagde isfiskekleppen.

  Da fisken omsider nådde iskanten, ble det raskt klart at det 20 centimeter store hullet det ble fisket i var for lite. Lars-Ivar Dale, som hadde kommet over fra den andre siden av fjorden, fikk kleppen i fisken, mens Hinriksson selv borret opp et nytt hull like ved det andre, og hugget opp isen imellom.

  – Da gikk det helt greit å få fisken opp på isen, men jeg tror ikke den vesle kleppen hadde tålt noe særlig større fisk enn dette her, sier Hinriksson, som vanligvis er en sindig og rolig kar, men som ikke legger skjul på at jubelbrølet nok kunne høres ganske langt da fisken endelig var berget.

  Vel oppe på isen ble langen veid til hele 24,1 kilo. Dette er en stor fisk uansett hvor og hvordan en fisker den, men under isfiske på 40 meters dyp i en Vestlandsfjord er det virkelig en kjempe. Den gamle persen til Hinriksson var en breiflabb på 21,1 kilo, men denne er nå behørig knust.

  Kjempelange Jan (4)
  (Foto: Lars-Ivar Dale)

  – Dette var bare veldig moro, og det var en skikkelig flott fisk som nå blir til mange middager. I magesekken hadde den for øvrig en hel taggmakrell på 500-600 gram og en vanlig makrell som har blitt brukt til agn av noen fiskere. Den manglet nemlig den ene fileten. Det er tatt en del langer over ti kilo her inne, men jeg har aldri hørt om så store som denne, sier Hinriksson til Hooked.

  Her kan du se kampen med fisken i levende bilder: 

  På spørsmål om han tror det var samme fisk han hadde på tidligere i uken, er han klar på at det er veldig lite sannsynlig. Søndagens storfangst var nemlig mye sterkere enn noe han noen gang tidligere har hatt i andre enden av snøret under isfiske. Det svømmer med andre ord flere storfisker under fjordisen i Nordhordland…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles