More

  – En slik stangfangst er veldig uvanlig

  Enrico Wyrwa, som eier og driver Sjøhusferie AS på Hitra, er langt fra ukjent med stor fisk. Den enorme langen som tok agnet hans onsdag ettermiddag er likevel noe utenom det vanlige.

  Av: Endre Hopland

  – Vi får store langer hvert år, men ikke fisk over 35 kilo. Så store fisker er veldig sjeldne. Dette er faktisk ikke den største langen jeg har fått, men den er ikke langt unna. Fisken bød også på en spesielt hard kamp, og dro skikkelig hardt, sier Enrico Wyrwa til Hooked, etter å ha halt en lange på 169 centimeter og fantastiske 37 kilo opp fra de fiskerike farvannene på vestkysten av Trøndelag.

  Wyrwa var på sjøen sammen med Kersten Willmann da kjempefisken snuste seg frem til den hele silden han brukte som agn. Fisket denne dagen foregikk på mellom 100 og 120 meters dyp, og loddet viste 113 meter da det hugg hos den tyske fiskeguiden, som egentlig er landskapsarkitekt av yrke, men som flyttet fra Berlin til Kvenvær i 2002 og har bodd og jobbet her siden den gang.

  Les også: Helge fikk kjempelange fra land

  At havområdene vest av Hitra huser mye stor lange er ingen statshemmelighet, men det er likevel ikke bare å hente de massive fiskene. En må vite akkurat hvor en skal, og en må fiske på rett tidspunkt. I tillegg handler det selvsagt om å treffe fisken når den spiser.

  ENORM: Enrico Wyrwa med den massive langen på hele 37 kilo. Fisken tok på hel sild i havet vest av Hitra. (Foto: Kersten Willmann)

  I april i fjor guidet Wyrwa landsmannen Alexander Habech til en lange på utrolige 40 kilo. Dette er helt ekstremt, spesielt til stangfangst å være, noe Wyrwa kan skrive under på.

  – Vi får to-tre langer på over 30 kilo hvert eneste år, men fisk over 35 kilo er veldig uvanlig. Det er egentlig bare mulig under gytingen i tidsrommet februar-april. Fisk på 40 kilo får vi nesten aldri. I løpet av mine 15 år på Hitra har jeg selv fått en 40-kilos. I tillegg ble verdensrekorden på 46,7 kilo tatt her for noen år siden. Utenom disse og Alexander sin har jeg ikke hørt om andre stangfangster på den størrelsen, sier Wyrwa til Hooked.

  Les også: Enorm lange fra Hitra

  Det er altså nå langene er på sitt aller tyngste, og Wyrwa og hans gjester har fått noen virkelige griser den siste tiden. Utenom kjempen på 37 kilo, har det også blitt landet fisker på 32, 28, 25 og flere på nedre del av 20+-skalaen.

  Lange er for ordens skyld en av de aller største beinfiskene som finnes i Norge. Utenom torsk, kveite og teoretisk sett laks, er arten den eneste av de norske beinfiskene som kan oppnå vekter på over 40 kilo.

  Under kan du se bilde av flere av kjempelangene Wyrwa og hans gjester har fått de siste ukene:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles