More

  Har fanget rundt 2000 av de 50 000 rømte kveitene

  I slutten av oktober rømte 50 000 kveiter fra et oppdrettsanlegg på Bømlo i Hordaland. Rundt 48 000 av disse er fremdeles på frifot.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg har ikke de helt eksakte tallene tilgjengelig, men det er rundt 2000 fisk som er gjenfanget. Etter rømmingen ble det funnet veldig mye fisk rett under anlegget, og ROV-bilder fra stedet viste også at kveitene lå samlet på et lite område. Nå begynner det derimot å tynnes ut, og det er tydelig at fisken sprer seg, sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet, Geir Martin Kvamme, til Hooked.  Les også: Rekordstor rømming: 50 000 småkveiter stakk av fra oppdrettsanlegg

  Kvamme er en av flere ansatte i direktoratet som jobber med kveiterømmingssaken, den desidert største i sitt slag i Norge noen gang. Han forteller at gjenfangstfisket vil pågå ytterligere en stund, men han ser ikke voldsomt lyst på situasjonen.

  – Det er mye fisk på avveie, og vi er ikke veldig optimistiske med tanke på å få opp resten nå når de har begynt å spre seg. Det er også dårlig vær på vei, noe som gjør fisket vanskelig, sier han til Hooked.

  Det er selskapet Tubilah AS som eier det det landbaserte oppdrettsanlegget kveitene rømte fra. Grunnen til at fisken kom seg ut i sjøen er ifølge Kvamme at flere rister har blitt trykket ut fra innsiden av anlegget.

  Les også: Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

  – At noe slikt har skjedd tyder på overtrykk i rennene, og fisken har hatt relativt fri vei til sjøen når ristene ikke har fungert. Kveitene ligger stort sett rolige inne i anlegget, men her har trolig overtrykket ført til at fisken har blitt skylt ut i friheten. Vi jobber nå med å finne mulige årsaker til hvordan dette kan ha skjedd, slik at vi kan sikre oss mot at det skjer igjen, sier seniorkonsuelenten i Fiskeridirektoratet til Hooked.

  Hvilke konsekvenser den omfattende rømmingen får for havet utenfor Bømlo og Vestlandskysten generelt er det fremdels for tidlig å si noe fornuftig om.

  – Vi er veldig usikre på hvilken påvirkning en slik rømming vil ha på området, og vi vet heller ikke hvor mye av denne fisken som kommer til å overleve. Det er relativt små fisker på rundt halvannen kilo som har rømt, men det er likevel snakk om toppredatorer. At det plutselig dukker opp mange titalls tusen slike på et lite område er slett ikke heldig, sier han til Hooked.

  Les også: Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

  Fiskeridirektoratet vurderer omfanget av rømmingen som alvorlig, men ifølge en uttale på egne nettsider mener de det liten grunn til å tro at rømmingen i særlig grad vil påvirke genetikken til den lokale kveitebestanden.

  – Gentikken er nå under kartlegging, og vi kommer til å publisere oppdateringer i saken straks vi vet mer, sier Kvamme til Hooked.

  Fiskeridirektoratet understreker for øvrig at det ikke er fritt fiske på oppdrettsfisken for privatpersoner og yrkesfiskere. Her gjelder derimot vanlige fiskeregler, noe som for kveite betyr et minstemål på 80 centimeter og et maksmål på 200 centimeter.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles