More

    Har fanget rundt 2000 av de 50 000 rømte kveitene

    I slutten av oktober rømte 50 000 kveiter fra et oppdrettsanlegg på Bømlo i Hordaland. Rundt 48 000 av disse er fremdeles på frifot.

    Av: Endre Hopland

    – Jeg har ikke de helt eksakte tallene tilgjengelig, men det er rundt 2000 fisk som er gjenfanget. Etter rømmingen ble det funnet veldig mye fisk rett under anlegget, og ROV-bilder fra stedet viste også at kveitene lå samlet på et lite område. Nå begynner det derimot å tynnes ut, og det er tydelig at fisken sprer seg, sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet, Geir Martin Kvamme, til Hooked.

    Les også: Rekordstor rømming: 50 000 småkveiter stakk av fra oppdrettsanlegg

    Kvamme er en av flere ansatte i direktoratet som jobber med kveiterømmingssaken, den desidert største i sitt slag i Norge noen gang. Han forteller at gjenfangstfisket vil pågå ytterligere en stund, men han ser ikke voldsomt lyst på situasjonen.

    – Det er mye fisk på avveie, og vi er ikke veldig optimistiske med tanke på å få opp resten nå når de har begynt å spre seg. Det er også dårlig vær på vei, noe som gjør fisket vanskelig, sier han til Hooked.

    Det er selskapet Tubilah AS som eier det det landbaserte oppdrettsanlegget kveitene rømte fra. Grunnen til at fisken kom seg ut i sjøen er ifølge Kvamme at flere rister har blitt trykket ut fra innsiden av anlegget.

    Les også: Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

    – At noe slikt har skjedd tyder på overtrykk i rennene, og fisken har hatt relativt fri vei til sjøen når ristene ikke har fungert. Kveitene ligger stort sett rolige inne i anlegget, men her har trolig overtrykket ført til at fisken har blitt skylt ut i friheten. Vi jobber nå med å finne mulige årsaker til hvordan dette kan ha skjedd, slik at vi kan sikre oss mot at det skjer igjen, sier seniorkonsuelenten i Fiskeridirektoratet til Hooked.

    Hvilke konsekvenser den omfattende rømmingen får for havet utenfor Bømlo og Vestlandskysten generelt er det fremdels for tidlig å si noe fornuftig om.

    – Vi er veldig usikre på hvilken påvirkning en slik rømming vil ha på området, og vi vet heller ikke hvor mye av denne fisken som kommer til å overleve. Det er relativt små fisker på rundt halvannen kilo som har rømt, men det er likevel snakk om toppredatorer. At det plutselig dukker opp mange titalls tusen slike på et lite område er slett ikke heldig, sier han til Hooked.

    Les også: Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

    Fiskeridirektoratet vurderer omfanget av rømmingen som alvorlig, men ifølge en uttale på egne nettsider mener de det liten grunn til å tro at rømmingen i særlig grad vil påvirke genetikken til den lokale kveitebestanden.

    – Gentikken er nå under kartlegging, og vi kommer til å publisere oppdateringer i saken straks vi vet mer, sier Kvamme til Hooked.

    Fiskeridirektoratet understreker for øvrig at det ikke er fritt fiske på oppdrettsfisken for privatpersoner og yrkesfiskere. Her gjelder derimot vanlige fiskeregler, noe som for kveite betyr et minstemål på 80 centimeter og et maksmål på 200 centimeter.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles