More

  Rekordstor rømming: 50 000 småkveiter stakk av fra oppdrettsanlegg

  Så mye som 50 000 småkveiter rømte tidlig denne uken fra et oppdrettsanlegg på Bømlo i Hordaland. Noe slikt har aldri tidligere skjedd i Norge.

  Av: Endre Hopland

  De 50 000 kveitene, som i snitt veier halvannen kilo hver, skal ha kommet seg ut av det lukkede anlegget til Tubilah AS på Bømlo gjennom en ødelagt rist. Oppfisking av rømlingene er i gang, men å få 50 000 kveiter til å gå i garn blir ingen enkel jobb. Fisken vil antagelig raskt spre seg i mye større grad enn det for eksempel rømt laks og regnbueørret gjerne gjør.  Les også: Nå skal alle kveiter over to meter settes tilbake igjen

  – Det er første gang det har rømt kveite i et slikt omfang fra norske anlegg, og vi følger saken tett. Vi kommer også til å hente inn faglige råd, melder Fiskeridirektoratet.

  For å få bedre oversikt over hvordan fisken sprer seg, ønsker direktoratet å få inn tips fra lokale fiskere. Den døgnåpne vaktsentralen med telefonnummer 03415 er stedet å kontakte dersom du befinner deg i området og plutselig begynner å hale på småkveite.

  I utgangspunktet må kveitene være 80 centimeter eller større for å være lovlig fangst i Norge. All fisk som er under minstemålet skal alltid settes tilbake igjen. En kveite på 80 centimeter veier vanligvis i overkant av seks kilo littt avhengig av kondisjon. Det er med andre ord en god stund til de 50 000 rømlingene egentlig er fritt vilt.

  Fiskeridirektoratet har ikke spesifisert hvilke regler som gjelder rundt fangst av fisk fra den aktuelle rømningen, men det ville være merkelig om ikke de samme reglene gjelder for rømt kveite som for rømt blankfisk. Om så er tilfellet er det kakk, lever og motta dusør fra det ansvarlige oppdrettsselskapet som gjelder.

  Det er ingen statshemmelighet at kveitebestanden i Sør-Norge sliter tungt. Om påfyll av 50 000 ungkveiter på et lite geografisk område er det som skal til for å få futt i bestanden igjen finnes det garantert mange meninger om, men i all den tid en rømming i et slikt omfang aldri tidligere har skjedd i Norge, finnes det dessverre ikke noe fasitsvar.

  Det vi likevel kan si med sikkerhet er at rømminger fra oppdrettsanlegg i seg selv aldri er positivt. Ikke i det hele tatt. Å innføre 50 000 toppredatorer i et lite, geografisk område gjør neppe underverker for den lokale fisken, heller. Kveitene spiser nemlig mye, og når fiskene er små er det naturlig nok de mindre byttedyrene og fiskene som ligger svett an.

  Les også: Norske kveiteutfordringer – om maksmål, miljøgifter og kortsiktig tankegang

  Hva effekten av denne rømmingen blir vet vi ikke, men at den kommer til å ha en eller annen form for innvirkning på kveitebestanden i Hordaland i fremtiden er nok sannsynlig. Det blir interessant å høre hva direktoratet kommer med av detaljer når de har bedre oversikt over situasjonen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles